Džejlen Adams (©KK Crvena zvezda)
Džejlen Adams (©KK Crvena zvezda)

Džejlen Adams - plej kakav odavno nije viđen u Australiji, Zvezda dobila pravog lidera

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.08.22. | 08:54

Trofejni trener Džoi Rajt za Mozzart Sport preneo utiske o novom organizatoru igre crveno-belih

Potpisom Džejlena Adamsa u poslednjim danima jula Crvena zvezda je praktično kompletirala sastav za takmičarsku 2022/23. Potraga za naslednikom Nejta Voltersa trajala je možda i duže nego što se prvobitno očekivalo, ali osvajač triple krune i novi trener Vladimir Jovanović dobili su plejmejkera koji bi u teoriji trebalo savršeno da odgovora za taktičku postavku igre u novoj sezoni.

Dugo je Crvena zvezda vagala i strpljivo tražila novog kreatora i na kraju izabrala Adamsa koji je na Mali Kalemegdan sleteo posle najbolje godine u dosadašnjoj karijeri. Posle lutanja u NBA, momak rodom iz Merilenda napravio je veliki iskorak u dresu Sidneja sa kojim je osvojio titulu u tamošnjem NBL. Adams je demonstracijom vrhunske napadačke košarke zaslužio MVP priznanje, a statistika dovoljno govori za sebe – 20,1 poen, 6,1 asistencija i 5,1 skok, uz 40,1 odsto za tri i 43 odsto iz igre. Logično, sa takvim parametrima 26-godišnjeg plejmejkera nije moglo da zaobiđe ni mesto u idealnoj postavi takmičenja.

Izabrane vesti

Ipak, za razliku od igrača poput Miloša Teodosića, Šabaza Nejpira ili Ajzeje Tejlora sa evropskim iskustvom, Adams će sa Crvenom zvezdom po prvi put iskusiti elitni rang košarke sa ove strane Atlantika. Upravo zato o kvalitetima novog pojačanja Crvene zvezde navijači su mogli da se informišu najviše kroz video i tekstualne analize dostupne na internetu.

A, kakvog je košarkaša zaista Crvena zvezda dobila? Uz pomoć srpskog trenera Jelene Todorović, koja godinama radi u australijskoj ligi i trenutno vodi juniore Norvud Flejmsa, uspostavili smo kontakt sa trofejnim stručnjakom Džoijem Rajtom, odličnim poznavaocem prilika u tamošnjoj košarci pošto ima veliko iskustvo u Brizbejnu, Golden Koustu i Adelejdu.

“Mogu odmah da kažem da je Crvena zvezda dobila košarkaša koji iz stava trostruke pretnje može da uradi sve“, kaže Rajt za Mozzart Sport i obrazlaže:

“Adams sa loptom u rukama je velika opasnost za protivnike. Može da završi napad polaganjem na obruč ili zakucavanjem, da pogodi šuteve sa poludistance ili van linije za tri poena u dominantnim procentima, ili da razigra saigrače. Svakako, ekipu i saigrače čini boljim“.

Crvena zvezda dugo nije imala plejmejkera sa takvim karakteristikama. Gledajući napadačku orijentaciju, pristupom igri i arsenal kojim raspolaže, Džejlen Adams donekle podseća na Tejlora Ročestija iz prvog mandata na Malom Kalemegdanu, kada je bio prva violina ekipe koju je sa klupe predvodio Dušan Alimpijević.

“On je kompletan plejmejker, čak imam slobodu da dodam – najkompletniji plejmejker kojeg sam gledao u Australiji, a tamo sam uz kraće pauze već dve decenije... Verovatno najveći njegov kvalitet je sposobnost da ubacuje poene kada je to najpotrebnije, ali ima i dobar pregled igre što pozitivno utiče na saigrače, jer ih razigrava i donosi neretko lake poene. Atletski potkovan, brzog driblinga, sposoban da menja pravac u trenutku“.

Za razliku od Crvene zvezde sa Dejanom Radonjićem, očekuje se da ekipa kod Vladimira Jovanovića igra bržu, ofanzivniju košarku, u čijoj osnovi je pik’n’rol sa dubinskim proigravanjima za centre. Ipak, kako je novajlija u trenerskim vodama i Jovanovićev pomoćnik Marko Simonović poručio u velikom intervjuu za Mozzart Sport, ova Crvena zvezda pokušaće da napravi balans između napada i odbrane, sa isticanjem određenih karakteristika današnjih košarkih trendova.

“U tom smislu Crvena zvezda je dobila pravog lidera. Džejlen Adams je to bio u dresu Sidneja, bez ikakve dileme. On je prilagodljiv igrač i može da radi u uslovima sporije i brže košarke, međutim znam da on više preferira više tempa, sa centrima koji mogu da stvore prostor u igri dva na dva“, priča Rajt i dodaje:

“Osim toga lično mi se kod njega sviđa i to što može da bude koristan u obe faze igre. Nije neko ko je fokusiran samo na napad, već će raditi svoj posao u odbrani, individualno i timski. Prepoznaje situacije na parketu, tako da zna da izbegne zamke u piku“.

Svestan je i NBL šampion iz 2007. godine sa Brizbejnom da Džejlen Adams ima i određene mane koje mogu više da dođu do izražaja u Evropi, s obzirom na to da je u Australiji bio daleko ispred konkurencije.

“Pazite, njegov verovatno najveći nedostatak je visina za najviši nivo košarke. Sa 188 centimetara visine, ako mu stavite višeg odbrambenog čuvara, imaće problem i sigurno će biti usporen u fazi napada. Ista je priča u odbrani, viši napadač može da iskoristi tu situaciju u svoju korist“.

Kao plejmejker koji preferira igru dva na dva, Džejlen Adams imaće savršene centre za takvu postavku u Filipu Petruševu i Hasanu Martinu. Uz sebe imaće veliko iskustvo koje donosi Stefan Marković, dok će Nikola Ivanović pravi balans između odbrane i napada. Ipak, o tome kakav će i koliki Adams zaista imati uticaj na igru Crvene zvezde videće se kada takmičarska sezona dođe do vrhunca.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju da se Adams uveliko sprema za novi izazov u Beogradu, regionu i Evroligi...



tagovi

KK Crvena zvezdaDžejlen AdamsEvroligaABA ligaSidnejNBL

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara