Hasan Martin (©MN Press)
Hasan Martin (©MN Press)

Hasan Martin u Zvezdi - Ivanović dobio centra za pik'n'rol, kidanje meniskusa uticalo na njegovu igru

Vreme čitanja: 8min | sre. 13.07.22. | 15:57

Iako je tokom dana na koledžu bio među najboljim defanzivcima, taj pelcer nije uspeo da prenese na evroligaški nivo, Barcokas nije hteo da ga menja dok nije bio siguran da će naći boljeg

Proći će još neko vreme pre nego što novi trener Crvene zvezde Vladimir Jovanović kompletira sastav za takmičarsku 2022/23, ipak sa potpisima Nemanje Nedovića, Hasana Martina i Džona Holanda postoji skica taktičke opredeljenosti ka bržoj košarci, uvećanju napadačkog potencijala i čuvanja prepoznatljive energije tima.

Konkretno, sa Hasanom Martinom trener Jovanović opredelio se za centra nešto drugačijeg profila od petica sa kojima je radio Dejan Radonjić u poslednje dve godine. Iz tog vremena Martin je najsličniji Lendriju Noku, mada je po atletskim karakterstikama najbliži Matijasu Lesoru iz mandata Dušana Alimpijevića. Iako od obojice niži, pošto sa 201 centimetrom visine ne spada u tipičnu grupu igrača iz unutrašnje linije. Za razliku od Lesora 2017. godine, Martin sa sobom donosi dvogodišnje iskustvo u Evroligi i jednu sezonu igranja u Jadranskoj ligi, što znači da je i te kako svestan okruženja, lige i očekivanja.

Izabrane vesti

Nekadašnji student univerziteta Roud Ajlenda prvo profesionalno iskustvo imao je u Japanu, gde je u dresu Rjukju Golden Kingsa dobijao pohvale zbog atletskih karakteristika, odbrane i snalaženja pod košem. Preko Bajrota u Nemačkoj privukao je pažnju Budućnosti kao prvi bloker Bundeslige sa prosečno dve "rampe", a posle nepune sezone u Podgorici gde je zajedno sa novim-starim saigračem Nikolom Ivanovićem i Džastinom Kobsom bio nosilac igre usledio je poziv Olimpijakosa. U Pireju je imao dobrih i loših momenata, uprkos nedostatku centimetara profilisao se kao centar evroligaškog kalibra oslanjajući se prvenstveno na atletiku i osećaj u reketu, s tim da mu je kidanje meniskusa desnog kolena uticalo na igru do određene mere. No, krenimo redom...

22.00: (1,80) Milvoki (14,5) Minesota (2,15)

Trener Olimpijakosa Jorgos Barcokas pratio je Martinov razvoj u Budućnosti od momenta kada se u januaru 2020. vratio na mesto uspeha. Grčki velikan inače važi za klub sa dobrom skauting službom, koja duže vreme analizira potencijalno pojačanje pre nego što uspostavi zvanične kontakte. Tako je svojevremeno Milan Tomić pratio Bilija Berona za Olimpijakos, pre nego što je preuzeo Crvenu zvezdu i doveo ga na Mali Kalemegdan... Informacije da je Martin interesantan pirejskim crveno-belima pojavile su se u martu i tu nije bilo nikakvog mistifikovanja, jer se struci dopalo ono što je skočni centar pružao u opremi Budućnosti.

Kako je sezona 2019/20 završena već početkom marta zbog izbijanja pandemije virusa korona, nakon perioda neizvesnosti na globalnom nivou klub je krenuo po Martinov potpis i transfer je završen na veliko zadovoljstvo Barcokasa, koji je u njemu video dobrog skakača i atletu sposobnog da donese nešto drugačije unutra od tradicionalnih centara, tako i više mogućnosti za taktiziranje. U Podgorici su kasnije žalili zbog toga što momku rodom iz Njujorka nije ponuđen višegodišnji ugovor, već samo na jednu sezonu, jer je imao nesmetan prolaz za transfer na najveću scenu.

Pored mogućnosti da zaigra Evroligu, veliku ulogu u njegovoj odluci da potpiše za Olimpijakos imala je želja da deli svlačionicu i parket sa Vasilisom Spanulisom. Zbog toga nije mnogo razmišljao kada je stigao poziv iz Pireja. Na predstavljanju je za sebe govorio kako je dobar odbrambeni igrač i neko ko se oseća komotno u reketu kada dobije loptu, mada je bio svestan i nedostataka, pa je tako priznao da mora da radi više na šutu sa poludistance i igri na tom delu terena. Prema mišljenju sportskih faktora u Grčkoj, nije ostvario preterani napredak u tom segmentu, a i defanzivno je imao propuste zbog čega je bio ranjiv u zoni ispod svog koša. Pogotovo tokom prošle sezone, kada je iza sebe imao već dve intervencije na desnom kolenu, kada su počeli da mu se javljaju i problemi sa butinom...

Ipak, tokom uvodnih nekoliko meseci u Olimpijakosu ostavio je odličan utisak. Nije tajna da je Barcokas bio prezadovoljan onim što je video od njega, mada je sama ekipa mnogo trpela iz razloga što osim Evrolige nije imala jake utakmice u domaćim okvirima. Klub je i dalje igrao u nižem rangu zbog suspenzije koja se prenela iz sezone kada je počela korona kriza, što je imalo negativni uticaj na strance u procesu adaptacije.

Martin je, iako debitant u elitnom takmičenju, bio jedan od onih koji su držali nivo zbog čega su ga svi poštovali u ekipi. Tako je već na debiju protiv Žalgirisa zabeležio 12 poena uz perfektan učinak iz igre, da bi u trijumfu nad Makabijem kod kuće bio na dva skoka do dabl-dabla uz 16 poena. Dobre su mu bile role i kod kuće protiv Efesa gde je uz 11 poena i šest uhvaćenih lopti imao i tri blokade, te u Sankt Peterburgu protiv Zenita gde je takođe skupio 16 poena. Lični rekord popravio je za poen protiv Barselone gde je takođe bio nadomak dabl-dabla, da bi najbolji učinak dosadašnje karijere imao protiv Reala krajem 2020. kada je ubacio 18 poena. Mesec dana kasnije protiv Asvela je imao 15 poena, šest skokova, četiri ukradene lopte i indeks 22 što mu je do danas vrhunac ovog statističkog segmenta. Uz dobru minutažu, ulogu i veliko Barcokasovo poverenje Martin je imao start iz snova u Evroligi, mada se protiv Crvene zvezde u Beogradu nije proslavio pošto je uspeo da upiše tek jedan poen za nešto više od 17 minuta.

Problemi su nastali u februaru 2021. godine, kada je pokidao meniskus u utakmici sa Efesom u Istanbulu. Bila je potrebna intervencija, pa je Olimpijakos reagovao hitno i doveo Kostu Kufosa do kraja sezone. Posle operacije Martinu je bio predviđen oporavak od šest sedmica. Nije uspeo da se vrati u projektovanom roku, a kada je došlo vreme da se vrati sezona za Olimpijakos već je bila završena pošto se nije plasirao u četvrtfinale Evrolige, niti je učestvovao u plej-ofu domaćeg prvenstva.

Hasan Martin (©MN Press)Hasan Martin (©MN Press)

Situacija se za skočnog centra dodatno zakomplikovala kada je počeo sa individualnim radom, kako bi spremno dočekao pripreme i novu sezonu. Naime, pošto je osetio da fizikalna terapija nije dala željeni rezultat, na savet lekara iz SAD ponovo je išao pod nož, oko mesec i po dana pred start priprema. Ljudima iz Olimpijakosa se to nije dopalo, Martin je novčano kažnjen zato što nije obavestio nikoga u klubu o tome, pa nije postojao tačan vremenski okvir kada bi mogao da se vrati radu sa ekipom. Pokušao je Olimpijakos u javnosti da ublaži celu situaciju i predstavi da nije u pitanju velika stvar, ali se kasnije ispostavilo da jeste.

Martin nije bio spreman za početak sezone, nije bio dominantan kao na startu prošle i trebalo mu je vremena da uđe u ritam. Svedoci dešavanja u grčkoj košarci bili su i tada zabrinuti za Martinovo stanje, jer je postojao utisak da je posle dve operacije posle dve operacije izgubio na skočnosti, a kao posledica tih intervencija počeli su da mu se javljaju problemi sa butnim mišićem. Krajem oktobra prošle godine Martin je propustio sedmicu duplog programa zbog nove posete doktoru, kada je izvlačio vodu iz oba kolena.

Treninzima se vratio ubrzo i imao je dobrih momenata kada je ponovo bio na terenu, samo što mu je sada nedostajao kontinuitet. Za razliku od prve sezone kada su mu dvocifrene partije bile gotovo redovna pojava, u prošloj je prvu takvu utakmicu imao sredinom januara, u porazu na gostovanju Fenerbahčeu. Najbliži staroj formi bio je u martu, kada je zaređao nekoliko dobrih rola i kao rezervni centar, a najbolje je minute tada pružio protiv Bajerna i Albe.

Zbog povreda propustio je neke utakmice prvog dela Evrolige, a zatim i najveći deo četvrtfinala sa Monakom. Beogradskoj publici se predstavio u dobrom svetlu tokom polufinala Fajnal fora sa Efesom gde je bio jedan od najboljih pojedinaca na terenu i neko ko je zajedno sa Kostasom Slukasom predstavljao udarnu snagu Olimpijakosa sa klupe. Logično, Martin je imao veliki benefit od vremena provedenog kraj Slukasa koji važi za jednog od najboljih evropskih pik'n'rol košarkaša. Upravo će igra dva na dva biti u fokusu Zvezdine struke kada Martin bude na parketu, pogotovo jer je sa Ivanovićem već imao odličnu saradnju u Podgorici i dobro poznaju jedan drugog. Ivanoviću bi dolazak 26-godišnjeg centra mogao da pomogne da u narednoj sezoni podigne lestvicu i pronađe igru koja mu više odgovara, a ne treba zaboraviti ni da Crvena zvezda ima Stefana Markovića koji takođe preferira igru iz pika.

Uprkos turbulentnoj sezoni, Jorgos Barcokas nije u prvom trenutku želeo da ostane bez Hasana Martina. Tačnije, ne dok na tržištu ne pronađe kvalitetnijeg igrača od njega. Sa suspenzijom ruskih klubova Olimpijakosu se otvorila mogućnost da angažuje Džoela Bolomboja zbog drugačijih karakteristika i prvenstveno šuta sa većih odstojanja, posle čega je Martin definitivno mogao da zatvori pregovore sa Crvenom zvezdom. U Grčkoj se šuškalo da je bio i želja Panatinaikosa u jednom trenutku, ali da Zeleni nisu povukli konkretne poteze.

Hasan Martin definitivno jeste igrač za Evroligu i Crvena zvezda je u njemu verovatno pronašla startnog centra, Da bi iskoristio pun potencijal, pod pretpostavkom da ostane zdrav, potrebni su mu plejmejkeri koji mogu da mu stvaraju više situacija iz pik'n'rola i taj uslov je već ispunjen. Ostaje pitanje da li će moći da podigne nivo odbrane u Beogradu, jer u Pireju nije uspeo da prenese pelcer jednog od najboljih koledž defanzivaca Atlantik 10 konferencije, gde je pokupio brdo nagrada u periodu od 2015. do 2017. godine. U Olimpijakosu nije ostavio upečatljiv utisak vrsnog defanzivca, već dobrog koji teži ka tome da bude odličan.

Ipak, Crvenoj zvezdi u konfiguraciji sa još jednim centrom drugačijih karakteristika mogao bi da donese više opcija u napadu i mogućnost da odgovori defanzivno na direktne napadače slične njemu. Šampion Jadranske lige i Srbije je na papiru doveo kvalitetno pojačanje, a ako ga zdravlje posluži mogao bi da izraste u miljenika publike...


tagovi

Hasan MartinKošarkaški transferiKK Crvena zvezdaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara