Foto: Starsport; MN Press
Foto: Starsport; MN Press

Fantastična petorka za istoriju: Micić i drugovi bi kao Riga i Jugoplastika, Ataman kao Geršon i Nikolić

Vreme čitanja: 7min | ned. 24.07.22. | 11:25

Anadolu Efes je oformio sjajan tim, kadar da drugi put zaredom odbrani evropski tron

Kada je pre dve godine Anadolu Efes pobedio Barselonu u borbi za trofej Evrolige, stekao se utisak da će to biti kruna sjajne generacije Pivara. Posebno se tako činilo kada su u odbranu krenuli sa četiri poraza minule sezone. Ipak, istanbulski tim predvođen tandemom Vasilije Micić - Šejn Larkin, zaigrao je najbolje kada je bilo najpotrebnije i izveo nešto što je malo ko pre njega uspeo.

Preko leta je sačuvao pomenuti dvojac, ali i angažovao nekoliko fantastičnih pojačanja. Formirao fantastičnu petorku i sprema se za podvig koji u ovom veku niko nije izveo - da osvoji treći uzastopnu titulu prvaka Evrope.

Izabrane vesti

Samo dva tima su tri puta zaredom bila na krovu Starog kontinenta. Jugoplastika od 1989. do 1991. godine, kao i ASK Riga i to u prva tri izdanja (od 1958. do 1960). Efes se ozbiljno naoštrio da im se pridruži.

Poslednja vest vezana za klub iz Istanbula je da je Vasilije Micić odlučio da ostane još jednu sezonu u klubu. Boljoj Pivari nisu mogli da se nadaju. Od leta 2018. godine je na Bosforu, a provešće i petu sezonu u Sinan Erdem Domu. Uprkos brojnim spekulacijama, pa i njegovim ličnim željama da se okuša u NBA. Priliku da ostvari uspeh za sva vremena u evropskoj košarci nije mogao da odbije.

Srpski košarkaš je u Efesu stasao u jednog od najboljih evropskih igrača. Bio je MVP Evrolige prošle godine, u sezoni za nama i najbolji strelac elitnog takmičenja. Dve godine zaredom je bio i najkorisniji igrač Fajnal fora. Izrastao je u pravu ofanzivnu silu na kontinentu, dokazao da je spreman i za NBA. Jasno je da je šampion Evrope odneo još jednu veliku pobedu na tržištu.

Tako će tandem Micić - Larkin i petu godinu zaredom nastaviti da dominira evropskim terenima. Amerikanac je još sredinom juna produžio vernost klubu i to na dve godine. Odavno je ostvario san da igra u NBA, a u Evropi pronašao stabilnost. Osladilo mu se osvajanje.

"Neću se sigurno vratiti u NBA da budem treći plejmejker. Ako neki tim pozove sa tom željom, neću se ni javiti na telefon", pričao je 29-godišnji bek neposredno pre potpisivanja nove saradnje.

Zadržao je Efes ključni dvojac, ali se rastao sa sedmoricom prvotimaca. Neki su u prethodnom periodu imali epizodne uloge, pa neće previše nedostajati Erginu Atamanu, dok su pojedini dali vredan doprinos. Krunoslav Simon, Džejms Anderson, Adrijan Moerman i Kris Singlton su ostavili trag u Istanbulu i nema sumnje da će faliti navijačima. Filip Petrušev nije dobio pravu priliku, pa je odlučio da se preseli u Crvenu zvezdu ovog leta. Dvojica domaćih igrača takođe su digla sidro, Jigitdžan Sajbir (preselio se u Bursu) i Tolga Gedžim.

Šejn Larkin i Vasilije Micić (©Starsport)Šejn Larkin i Vasilije Micić (©Starsport)

Posle duže vremena imala je uprava Efesa velike rupe da popuni. Sa Larkinovim potpisom postalo je jasno da ih neće tek tako popunjavati. Da neće krenuti u potragu za mladim igračima sa željom da stvori novu uspešnu generaciju, već da će već uspešan tim nadograditi što je bolje moguće i u još jednu sezonu ući sa najvećim mogućim ambicijama. Prva velika novina bilo je angažovanje Vila Klajburna. Nema sumnje da se mnogima zaledila krv u žilama kada su shvatili da se aktuelni šampion Evrope pojačao igračem takvog kalibra.

Iskusni Amerikanac je već devet godina na Starom kontinentu. Krenuo je iz nemačkog Ulma, preko Hapoel Holona stigao do Darušafake, gde je dobrim igrama zavredeo pažnju evropskih velikana. CSKA ga je pokupio leta 2017. godine i napravio pun pogodak. Izrastao je 32-godišnji krilni košarkaš u jednog od najboljih pojedinaca u četi Dimitrisa Itudisa. Bio među najzaslužnijima za tri osvojene VTB lige, ali i titulu u Evroligi pre tri godine. Na Fajnal foru u Vitoriji proglašen je i za MVP-a. Mesto u Efesovoj petorci uz Micića i Larkina zauzeo je još jedan čovek koji zna kako se osvaja evropska titula i koji iza sebe ima 160 nastupa u elitnom takmičenju uz prosek od 13,2 poena po meču (prosečan indeks 14,5).

Pojačao je Efes konkurenciju u svim linijama, doveo i nekoliko domaćih igrača poput bivšeg košarkaša Fenerbahčea Egehana Arne, potpisao i francuskog reprezentativca Amata Mbajea koji je blistao u turskoj ligi kao član Pinar Karšijake. Zadržao je i starosedeoce poput kapiten Doguša Balbaja i Rodriga Buboe, a važeći ugovor za narednu sezonu ima i Ilajdža Brajant koji se pokazao kao vrsno pojačanje minule sezone. Bio je često Atamanov iks faktor tokom utakmica, koristio na pravi način višak prostora koji mu zbog fokusa na Miciću i Larkinu ostavljaju protivnici.

Blindirao je istanbulski klub i iskusnog Brajanta Danstona, a onda "bacio još jednu bombu". Centarsku liniju pojačao bivšim igračem Cibone, Darušafake, Klivlend Kavalirsa i Makabi Tel Aviva Antom Žižićem. Dokazao je hrvatski košarkaš da može da bude dominantna sila u reketu na evropskim terenima. Sakupio je solidno iskustvo u NBA (113 nastupa), beležio šest poena i 3,9 skokova po meču kao član tima iz Ohaja i u Makabiju se afirmisao kao jedna od najboljih petica u Evropi. Prošle sezone je prosečno beležio 12,2 poena i pet skokova u Evroligi, a u narednoj će sa Danstonom, Mbajeom i Tiborom Plajsom činiti sjajnu i pre svega raznovrsnu centarsku liniju.

Tražila se i startna četvorka u Istanbulu. Stigla je iz komšiluka. Akile Polonara je napustio Fenerbahče, "preplivao" Bosforski moreuz i potpisao dvogodišnji ugovor sa prvakom Evrope.

Afirmisao se u Baskoniji, a potom stasao u jednog od najboljih krilnih centara u Evroligi. Rastao je iz godine u godinu, minulog leta Vitoriju zamenio Istanbulom, pa je posle titule u Španiji postao i prvak Turske. Prošle sezone prosečno je beležio 7,3 poena, 4,3 skoka i 1,1 asistenciju u 30 utakmica Evrolige, ali je imao i značajan učinak (9,95 poena, 5,7 skokova i 1,95 asistencija) na putu Fenerbahčea do turskog trona. Dokazao se kao veliki borac tokom karijere, ozbiljna pretnja sa distance i neko ko nema problem da preuzme odgovornost u ključnim trenucima susreta. Vredan dodatak timu koji ima najviše moguće ciljeve.

Jasno, biće potrebno određeno vreme da stvari legnu na svoje mesto, ali i prethodnih sezona je Efes sa zakašnjeme palio motore. Tempirao je formu i bio najbolji kada su trofeji bili na talonu.

Nema sumnje i da je Pivarima bilo potrebno osveženje. Kada se dve sezone zaredom ispuni najveći cilj i podigne evropska kruna, može da dođe do zasićenja. Ovako će Klajburn, Žižić, Polonara, pa i Mbaje doneti novu energiju timu. Posebno poslednja trojica koja nisu dosad bila ni blizu najvišeg plasmana u Evroligi. Svesni su da im se stvorila idealna prilika i nema sumnje da će učiniti sve da je iskoriste. A utisak je i da timu nedostaje još jedan igrač spoljne linije. Konkretno bek šuter, s ozbirom da od igrača koji obavljaju tu rolu u ekipi ima samo Bubou i mladog Ertena Gazija.

S ozbirom da je Efes okupio veći broj zvezda nego ranijih godina, može da se priča i o promeni hemije, pa i atmosfere u ekipi. Novajlije osim igrački, treba i karakterno uklopiti u tim. Zaključak može i biti da ovakvoj ekipi "neće biti dovoljna jedna lopta". Ipak, čini se da na klupi sedi pravi čovek za posao.

Ergin Ataman je izrastao u najtrofejnijeg turskog trenera, osvajao je gde god da je bio, a i sam je više puta naglašao da nije trener koji insistira da njegovi igrači igraju na način na koji im on kaže. Da vrhunskim pojedincima poput Micića, Larkina, Klajburna veruje i daje slobodu u igri.

"U svlačionici pre utakmice i tokom poluvremena nikada ne pričam igračima šta konkretno da rade. Oni igraju, moraju da čitaju situaciju. To je njihov osećaj i mnogo je bolji od mog. Ja mogu da osetim koji igrač je u boljem momentu. On je sam odlučio. Micić je na početku sezone mašio šuteve, ljudi su se žalili. Rekao sam im, pogađao je na Fajnal foru, pustite ga da čita situacije. Donosio je večeras i neke loše odluke. To je košarka, ako pogodite, doneli ste dobru. Nije do mene. Zasluge idu samo Miciću", pričao je posle polufinala Evrolige i pobede koju je timu protiv Olimpijakosa košem sa zvukom sirene doneo Vasilije Micić.

Utisak je da ima odličan odnos sa igračima, iako nema problem da ih kritikuje u javnosti. Da zna da napravi pravu atmosferu u svlačionici, podeli uloge i održava izabranike zadovoljnim, što nije tako lak zadatak - posebno sa nekoliko zvezda u ekipi.

Atamana bi treća evropska titula uvela u elitno društvo. Samo sedmorica stručnjaka su više od dva puta stizala do krova Starog kontinenta. Ukoliko Efes napravi čudo i ispiše istoriju narednog leta, turski stručnjak će stati rame uz rame sa Pinijem Geršonom i Aleksandrom Nikolićem. Četiri puta su Evropu osvajali Etore Mesina, Božidar Maljković, Pedro Ferandiz i Aleksandar Gomeljski. Rekorder je naravno Željko Obradović sa devet evropskih titula.

Kako bilo, kada se podvuče crta, Efes se sjajno pojačao i oformio paklen tim. Svakako kadar da ponovo dođe do trona. Ako mu pođe za rukom da drugi put uzastopno odbrani titulu, biće to uspeh za sva vremena. A u njegovom centru plejmejker reprezentacije Srbije Vasilije Micić.

ANADOLU EFES 2022/23

Plejmejkeri: Šejn Larkin (2024), Vasilije Micić (2023+1), Doguš Balbaj (2023)

Bekovi: Rodrig Buboa (2023), Erten Gazi (2023+1)

Krila: Vil Klajburn (2024), Ilajdža Brajant (2023), Bugrahan Tundžer (2024), Egehan Arna (2024)

Krilni centri: Amat Mbaje (2023+1), Akile Polonara (2023+1)

Centri: Ante Žižić (2024+1), Brajant Danston (2023), Tibor Plajs (2022+1), Egemen Guven (2023)

* pozicija, ime igrača i godina isteka ugovora u zagradi


tagovi

Anadolu EfesVasilije MicićŠejn LarkinVil KlajburnAkile PolonaraAnte ŽižićAmat MbajeBrajant DanstonIlajdža BrajantErgin Ataman

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara