Luka Dončić i Rudi Gober (Foto: FIBA)
Luka Dončić i Rudi Gober (Foto: FIBA)

Francuzi računaju na iskustvo, ali Dončić se pita: Slovenci pred podvigom za pamćenje

Vreme čitanja: 6min | čet. 05.08.21. | 06:39

Olimpijske igre, košarkaši (polufinale): Španci su pokušali, ali su ga samo usporili, dok Nemci nisu imali šansu protiv Luke Dončića: sada je na redu Francuska

Upitali su novinari jednog od najboljih košarkaša današnjice Luku Dončića, pred početak Olimpijskih igara u Tokiju, da li bi više voleo zlato sa Slovenijom ili šampionski prsten u NBA. Odgovor je bio jasan.

Izabrane vesti

"Rekao bih zlatna medalja sa Slovenijom jer igraš za svoju zemlju, ali mi ne bi smetalo da osvojim oba", izjavio je Dončić i oduševio svoje zemljake, ali i brojne ljubitelje košarke sa ove strane Atlantika. Na korak je od ispisivanja novih stranica istorije Igara, osvajanje odličja na debitantskom učešću. Da bi do njega došao, moraće još jednom da izvuče keca iz rukava. Za rivala ima Francusku, tim sačinjen od zvezda svetske košarke, prepun isksustva, koji zna kako se osvajaju medalje (13.00).

13.00: (1,95) Francuska (13,5) Slovenija (2,00)

Debitant na Olimpijskim igrama je na pragu podviga koji je izvelo samo šest reprezentacija do sada. Selekcije SAD, Kanade i Meksika su na prvom učešću stigle do postolja (prvi košarkaški turnira na OI - 1936. godine), a kao debitanti su medalje osvajali i Sovjetski Savez (16 godine kasnije), kao i Hrvatska i Litanija 1992. godine. Slovenija je na dobrom putu da im se pridruži. Ali osvajanje odličja u Tokiju značilo bi mnogo više od stajanja uz rame pomenutim reprezentacijama. Zemlja koja broji tek nešto više od 2.000.000 stanovnika, bi mogla da se podiči da je iznedrila osvajače olimpijske medalje i to u konkurenciji timova koji su navikli na postolje, selekcija koje su sačinjene od najvećih zvezda svetske košarke, a pojedini selektori su imali i luksuz da velika košarkaška imena ostave kod kuće. Aleksandar Sekulić je sakupio najbolje što je imao na raspolaganju, a imao je sreću da Sloveniju u srcu nosi jedan od najvećih košarkaških talenata u istoriji. Momka koji se igra košarke, igre koju je sa 22 godine upoznao do tančina. Veliku zvezdu NBA lige, mađioničara sa šampionskim mentalitetom, igrača koji se samo jednom rađa - Luku Dončića.

Luka Dončić (Foto: FIBA)Luka Dončić (Foto: FIBA)

Sa 16 godina, dva meseca i dva dana starosti debitovao je za jedan od najvećih evropskih timova: Real Madrid. Od starta se videlo da je poseban, drugačiji, da mu među vršnjacima, pa i par godina starijim igračima, nema ravnog. Sa 17 godina je u sklopu priprema izašao i na crtu NBA ekipi (ubacio je Oklahomi tri poena, uz pet skokova i četiri asistencije). Sa 18 je jednoglasno proglašen najboljim mladim igračem Evrolige i ACB šampionata, a potom je Sloveniji doneo zlato na Evropskom prvenstvu, gde je uvršten i u petorku turnira. Tek što je napunio 19 godina, postao je i MVP elitnog evropskog takmičenja, a dobio je i nagradu za najboljeg igrača Fajnal fora. Naravno, podigao je sa Blankosima i trofej namenjen najboljem timu Starog kontinenta. Otišao je u NBA kao treći pik na draftu, bilo je priča da nije dovoljno spreman za najjaču konkurenciju na svetu. Ućutkao je kritičare sa titulom za Rukija godine - ponovo su svi glasovi otišli vunderkindu iz Ljubljane.

Nastavio je svoj uspon u najboljoj ligi na planeti, poveo Dalas ka plej-ofu, gde je zadavao glavobolje jednom od kandidata za prsten dve godine zaredom - LA Klipersima. Nedelju dana posle ispadnja u prvoj rundi doigravanja ove godine (sredinom juna), seo je na avion i krenuo put domovine, kako bi se priključio pripremama reprezentacije. Cilj je bio plasirati se na Olimpijske igre preko kvalifikacionog turnira u Kaunasu. Došao je u Litvaniju sa učinkom od devet pobeda u dresu državnog tima na zvaničnim turnirima, bez poraza. U Žalgirio Areni je nanizao još četiri trijumfa i neporažen bukirao kartu za Tokio. Posle četiri utakmice na Igrama i dalje ne zna kakav je ukus poraza i čini se da ne namerava da ga okusi.

Počeo je Igre partijom za anale. Prava je šteta što u Saitama Areni nije bilo publike, koja je uskraćena za istorijski nastup. Ubacio je Argentini - vicešampionu sveta - 48 poena. Drugo najbolje individualno izdanje na Olimpijskim igrama svih vremena. Nije uspeo da obori rekord Oskara Šmita (55 poena), ali je u legendarnom Brazilcu dobio još jednog velikog navijača.

"Veliki sam navijač Luke ne samo zato što poseduje veštinu, već zbog strasti sa kojom igra za reprezentaciju. Ako neko treba da sruši taj rekord, navijam da to bude Luka".

Košarkaši Slovenije (Foto: FIBA)Košarkaši Slovenije (Foto: FIBA)

Protiv Japana je odigrao u laganom ritmu, jer rival nije bio dostajan njegovog kalibra. Nije mu bilo teško da metu pogodi u osam navrata iz igre i još sedam sa linije penala (25 poena) i da pritom zavodljivim potezima flertuje sa tripl-dablom (po sedam skokova i asistencija). Došao je red na veliki ispit, sudar sa Španijom. Dobro je pripremio Serđo Skariolo odbranu na Dončiću, ali Luka je ipak pronašao način da dominira. Šutirao je samo sedam puta (12 poena), ali je uhvatio 14 skokova i bio za asistenciju kratak od velikog podviga. Dvocifrene brojke u tri statističke kolone na Olimpijskim igrama dosad su upisali samo Aleksander Belov (1976) i Lebron Džejms (2012). Crvena furija je pala na kolena.

Sreća je pogledala Sloveniju na žrebu, u to nema sumnje, pa su za rivala u četvrtfinalu dobili Nemačku. Najlakšeg mogućeg rivala. Dončić je ponovo bio na granici istorije (20 poena, 11 asistencija i osam skokova). Imao je veliku pomoć i u Zoranu Dragiću, koji je zaigrao kao posednut i Pancerima ubacio 27 poena. Razlika u kvalitetu ove dve selekcije je bila osetna od prvog do poslednjeg minuta, pa su Zmajčeki napravili još jedan korak ka medalji.

Dončić je zasad najkorisniji igrač (32,3 prosečan indeks) i najbolji strelac (26,3 poena po meču, jedini uz Rubija prebacio granicu od 100 poena). U borbi za titulu najboljeg asistenta beži mu samo Tomaš Satoranski iz Češke (8,7, Luka na osam završnih dodavanja po utakmici).

Košarkaši Francuske (Foto: FIBA)Košarkaši Francuske (Foto: FIBA)

Za rivala su Slovenci dobili Francusku, koja uprkos velikom kvalitetu predstavlja možda i najveće iznenađenje dosadašnjeg toka takmičenja. Jer bilo je problema na pripremama, gde je pretrpljen poraz i od Japana. Oborili su Francuzi na pleća Sjedinjene Američke Države, potom imali "lakši trening" sa Iranom i Češkom, ali su protiv Italije u četvrtfinalu dokazali da su spremni za medalju. Novi košarkaš Njujork Niksa Evan Furnije, jedan od najboljih NBA centara Rudi Gober, prekaljeni borac Nikola Batum i iskusni strelac Nando De Kolo trasirali su put ka borbi za medalje. Furnije je sa 18,3 poena po meču najbolji strelac ekipe, Gober sa prosečnim indeksom 17,8 najkorisniji i sa osam uhvaćenih lopti najbolji skakač. Igrom diriguje as Fenerbahčea De Kolo sa 6,3 završnih dodavanja po nastupu.

Opšti utisak je da bi Francuzi mogli da pobede svakog protivnika na turniru, ali i da nijedna selekcija nije u stanju da stane na put Luki Dončiću. Vensan Kol je okupio jako iskusnu i atletski sposobnu reprezentaciju, uzda se u kvalitet svojih najboljih igrača, dok je Sekulić sastavio savršen tim oko prve zvezde. Dragić, naturalizovani Majk Tobi, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Klemen Prepelič i ostali plešu po Lukinim notama. Selektor slovenačke reprezentacije u vreći ima hrpu odličnih šutera i čoveka koji im omogućava da ostaju sami na perimetru - recept za pobede, koji na osam vezanih mečeva nije zakazao.

Upoređivanjem statistike, dolazimo do sledećih zaključaka. Slovenija zahvaljujući Tobiju i Dončiću ima prednost na skoku. Dosad je uproseku hvatala 36 lopti pod obručima, Francuzi četiri manje. Bitna stavka su i ofanzivni skokovi, Zmajčeki do drugih šansi posle promašaja dolaze u proseku u 15 navrata, Trikolori u 10. Koleovi izabranici čvrstu odbranu odlično pretvaraju u rezultat na drugom kraju terena, pa tako postižu 17 poena po susretu iz greški protivnika (Slovenija devet). U tranziciji su bolji Slovenci (17,8 naspram 13,5 poena). U reketu dominira evropski prvak, koji za dva šutira sa 63 odsto uspešnost i postiže 43,5 poena po susretu. Za takve brojke zasluge idu Dončiću, koji često ostavlja igrače na zicerima.

Očekuje nas odlična utakmica, borba do poslednje kapi znoja. Pored Dončića, prednost Slovenije je i zajedništvo ove selekcije, kao i sjajna atmosfera u svlačionici. Košarkaš Dalas Maveriksa ih je načinio favoritima i u borbi za olimpijsko finale. Ukoliko tu ulogu opravdaju, sa pravom možemo reći da će ostvariti jedan od najvećih rezultata u istoriji svetske košarke.

OLIMPIJSKE IGRE (košarkaši) - POLUFINALE

Četvrtak

06.15: (1,20) SAD (19,0) Australija (5,00)

13.00: (1,95) Francuska (13,5) Slovenija (2,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020košarkaška reprezentacija Slovenijekošarkaška reprezentacija FrancuskeLuka DončićRudi GoberEvan FurnijeNikola BatumNando De KoloMajk TobiZoran DragićJaka BlažićKlemen Prepelič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara