©Shutterstock
©Shutterstock

Furnijeov bunt upalio, menja se mesto održavanja košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 2min | čet. 24.03.22. | 16:38

Francuski reprezentativac oštro kritikovao odluku da se prva faza odigra u izložbenom i konferencijskom centru "Pariz Ekspo Port de Versaj"

Naredne Olimpijske igre održaće se u Parizu 2024, treći put u istoriji i tačno 100 godina od kada je glavni grad Francuske poslednji put bio domaćin. Najveću pažnju će kao i prethodnih godina privući košarkaši turnir, a odluka organizatora bila je da se prva faza takmičenja odigra u izložbenom i konferencijskom centru "Pariz Ekspo Port de Versaj". Usledile su brojne kritike koje su na kraju urodile plodom. FIBA je saopštila da se od prvobitne ideje i zvanično odustalo i da se traži novo rešenje.

Najglasniji u kritikama bio je košarkaš Njujork Niksa i reprezentativac Francuske Evan Furnije.

Izabrane vesti

"Kako možemo da prihvatimo da se košarka, najpopularniji sport na Olimpijskim igrama, šalje u izložbeni centar? Plafon je prenizak, prostorija neprikladna. Da li ja ovo sanjam? Ne smemo da dozvolimo da ovo prođe", napisao je Furnije.

Podržao ga je i bivši reprezentativac Trikolora Florijan Pijetrus, negativni komentari dolazili su sa brojnih strana i organizatori Igara su poklekli. U dogovoru sa Svetskom kućom košarke odustali su od Ekspo centra u kojem su se svojevremeno održavali i sajmovi poljoprivrede.

"Revizija mesta održavanja sportskih događaja obavljena 2020. godine identifikovala je Halu 6, Arene Paris Sud (Port de Versaj) kao odgovarajuću lokaciju za odigravanje prve faze košarkaškog turnira. Izbor je bio u skladu sa vizijom Pariz 2024 organizacije, ali nakon višemesečnog većanja između organizatora i FIBA, kao i poslednjih sportskih i tehničkih procena, doneta je odluka da se na pomenutoj lokaciji ne održi košarkaški turnir zbog svojih specifičnosti. Paris 2024 i FIBA nastavljaju marljivo da rade na pronalaženju nove dvorane za preliminarnu rundu, koja će biti po olimpijskim standardima, ali i u skladu sa ekološkim i finansijskim principima i odgovornostima. Uvereni smo da će u narednim mesecima biti pronađena najbolja moguća sredina na kojoj će najbolji svetski košarkaši zasijati", stoji u zvaničnom saopštenju FIBA.



tagovi

Evan FurnijeOlimpijske igre 2024Pariz 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara