Izrael je prvak Evrope i ima novu senzaciju: Sin Zvezdine legende u timu prvenstva (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 22.07.18. | 22:25

A ne treba zaboraviti - tri godina mlađi od konkurencije

Mladi srpski košarkaši moraće da se zadovolje šestim mesto na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj posle poraza od Turske (73:89), a novi vladar Starog kontinenta Izrael! Učenici Arijela Avrahama Beita Halahmija savladali su u finalnom meču Hrvatsku rezultatom 80:66 (20:16, 25:18, 15:16, 20:16) i tako se okitili zlatnim odličjem usred Kemnica!

Izrael je do trijumfa stigao prilično lako, nošen fantastičnim kvartetom Majkl Mor Brisker – Gil Aharon Beni – Miron Ben Ruina – Jovel Zosman, koji je zajedničkim snagama skupio 64 od ukupno 80 timskih poena, odnosno gotovo koliko ceo tim Hrvatske u ovom finalu!

Izabrane vesti

Drugi strelac utakmice Zosman bio je i prva figura utakmice pošto je na 17 skokova dopisao i 11 skokova, te po četiri asistencije i ukradene lopte, posle čega je izabran i za najkorisnijeg igrača turnira, a zajedno sa novom seznacijom evropske košarke uvršten je i u tim Evropskog prvenstva!

Ime o kojem će se narednih godina mnogo pričati je sin bivše legende Crvene zvezde Zufera Avdije, ultratalentovani Deni! Momak koji ima tek 17 godina odigrao je turnir koji će se pamtiti, gledajući da je od konkurencije generalno mlađi za po tri godine! Istina, finalnu utakmicu nije odigrao na visokom nivou i upisao je tek šest poena (2/9 iz igre), ali je tokom celog turnira bio izvrstan i jedan od vodećih igrača Izraela praktično u svakoj utakmici! Dovoljno je samo pogledati statistiku i videti da je prosečno igrao preko 22 minuta i za to vreme skupljao po 13 poena, šest skokova i po asistenciju i ukradenu loptu. Za dva poena šutirao je gotovo 49 odsto (20/41), za tri skoro 41 odsto (11/27), uz 57 odsto sa penala (16/28).

Zanimljivo, Avdija će posle ovog turnira sada otputovati u Makedoniju na Evropsko prvenstvo za igrače do 18 godina u Diviziji B!

Kod Izraela najefikasniji bio je Brisker sa 19 poena, dok su Beni i Ruina dodali po 14 poena, s rtim da je Ruina upisao isti broj skokova. Hrvatska može da bude prezadovoljna ostvarenim rezultatom, pošto je ovo prvo finale u ovoj kategoriji. Kod Kockastih jedino je na visini zadatka bio Mate Kalajzić sa 18 poena i sedam uhvaćenih lopti, posle čega je nagrađen mestom u timu turnira. Ostali su bili daleko ispod očekivano.

U petorci prvenstva su još i Megin plejmejker Kostja Mušidi (Nemačka) i Filip Stanić iz Hrvatske.

Foto: FIBA Basketball


tagovi

Deni AvdijaZufer Avdija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara