Nikola Jokić sa medaljom sa juniorskog prvenstva sveta (MN Press)
Nikola Jokić sa medaljom sa juniorskog prvenstva sveta (MN Press)

Ja cupkam od nervoze, a Jokić meni: Šta ti je Kutla, dobijamo ovo 100 posto, opusti se

Vreme čitanja: 4min | pet. 10.05.24. | 16:41

"Na prvom zajedničkom treningu je odmah preko glave podelio dodavanje saigraču na ziceru. A pre toga nije trenirao mesec i po dana", ističe za Mozzart Sport Dušan Kutlešić koji je sa trostrukim MVP NBA lige bio saigrač

Da je bio smatran za talenta od malih nogu - jeste. Da je neko znao da će dostići ove visine - nikako. Međutim, da su one mogle da se naslute - to svakako. To između ostalog i pokazuje uvrstavanje Nikole Jokića među godinu dana starije momke u U-19 reprezentaciji na Svetskom prvenstvu u Pragu 2013. U prestonici Češke su "orlići" uzeli srebrno odličje izgubivši u finalu od neprikosnovenih Amerikanaca (68:82) koje je predvodio sadašnji Jokićev saigrač iz Denvera, Eron Gordon, inače najbolji igrač tog turnira.

Džoker na tom prvenstvu nije vodio glavnu reč. Za nju su bili zaduženi Vasilije Micić i Nikola Milutinov, ali je i pored limitirane minutaže, momak iz Sombora to leto pokazao svojim generacijskim kolegama da u sebi sadrži dozu posebnosti koja ne može da se nađe kod bilo koga.

Izabrane vesti

U to je bez sumnje uverio Dušana Kutlešića, tada člana talentovane reprezentacije, a danas etabliranog košarakaša pozamašne karijere u regionalnim vodama koji se u razgovoru za Mozzartsport prisetio zajedničkog perioda sa Jokićem i trenutaka koje su delili.

Njih nije bilo puno. Zapravo, samo te dve nedelje za vreme trajanja turnira, i koji dan pripremnog perioda. Ali, i toliko malo je bilo dovoljno da ti momenti ostanu duboko urezani u sećanje rođenog Užičanina.

"Na tom prvenstvu smo se i upoznali, ali naše druženje je bilo kratko jer je on propustio skoro cele pripreme zbog povrede", počinje Kutlešić polako priču pa u dahu nastavlja: "Tri-četiri dana je bio sa timom pre odlaska u Prag. Znali smo da dolazi talentovani momak koji je mlađi od nas, ali koji nije trenirao mesec i po dana. Kreće prvi zajednički trening, on se gradi na niskom postu i samo odjednom iza glave baci loptu na zicer saigraču. Upravo onako kako sada već godinama izvodi u NBA i što je postalo karakteristično za njega. To je sve što se sećam od njega na tim pripremama, jer je mnogo odsustvovao, međutim taj detalj mi je ostao urezan u sećanje kao da se juče dogodio."

Po priči, reklo bi se da se u igri ništa nije promenilo kod njega. Uvek je imao vic, kreativnost, inteligenciju, viziju. A po rečima našeg sagovornika, i karakterno je ostao nepromenjen za više od deset godina koliko je prošlo od tada.

"Nakon toga smo zajedno proveli još 15-tak dana na samom turniru. Sećam ga se kao povučenog momka, nije se mnogo isticao jer je kasnije došao, a i bio je mlađi. Na početku nije ni imao neku minutažu, kasnije je sve više igrao, ali je uvek bio skroz opušten. Sedimo jedan do drugog na klupi, ne sećam se koja je bila utakmica, ali je u pitanju bila neka neizvesna završnica. Poslednja četvrtina, potpuni egal, ja cupkam od nervoze u mestu, napeto skačem na svaki potez, a on će meni "Šta ti je Kutla, dobićemo 100 posto, opusti se". Koliko se to promenilo do danas ne znam, to bi mogli da kažu oni koji i dalje provode vreme sa njim ili barem sede na klupi zajedno. Ako Jokić uopšte i sedi na klupi."

Premotavamo film za jednu deceniju i pitamo Kutlašića kako gleda na njegove partije u aktuelnoj sezoni u kojoj je još jednom izabran za najboljeg u najjačoj ligi sveta.

"Ova sezona je samo nastavak prošle. U Nagetsima je ista podela uloga, ista je minutaža, dogodile su se minimalne promene u rosteru, jednog do dva igrača su zamenili, s tim što su se i ostali timovi pojačali. Što se tiče lično njega, sama MVP nagrada, treća po redu, dovoljno govori. Čovek se navikao na to, sa tim što treba naglasiti i da je nepravedno lani ostao bez priznanja. Možda je i to dovelo do toga da partije u ovom takmičarskoj godini budu još brutalnije."

Trenutno ne ide dobro ekipi iz Kolorada u plej-ofu. Za to bek subotičkog Spartaka ne krivi sunarodnika i nekadašnjeg reprezentativnog druga.

"Marijeva slabija forma je razlog zašto ne izgledaju toliko dominantno ove sezone. Jeste Jokić odveo Denver do titule i bio je MVP finala prošle godine, ali ne bi to mogao bez Marijeve pomoći. To se najbolje vidi sada", zaključuje Kutlešić.


tagovi

Dušan KutlešićNikola Jokićjuniorska košarkaška reprezentacija SrbijeMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara