Nikola Jokić (©FIBA Basketball)
Nikola Jokić (©FIBA Basketball)

Šta posle MVP priznanja? Pariz čeka Jokića i to je sve što Srbe zanima

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.05.24. | 11:01

Biće i onih što će navijati da Srbin što pre završi sezonu kako bi odmorio i bio spreman za Olimpijske igre

Treći put u karijeri Nikola Jokić se okitio MVP nagradom i tako ponovo bar delimično krunisao još jednu izuzetnu sezonu za sobom. Kroz godine se pokazalo da Jokić nije materijalista i da ne žudi za nagradama koje (bar trenutno) ne doživljava kao nešto od izuzetne važnosti, mada svi veruju da bi odbrana šampionskog prstena učinila da se i tvrdokorni Srbin predomisli i počne da razmišlja bar malo drugačije.

Posle trećeg MVP priznanja logično je pitanje - šta dalje za Nikolu Jokića?

Izabrane vesti

Pomalo čudi odluka NBA da zvanično objavi ime najkorisnijeg igrača usred aktivnih polufinalnih serija, još i više iz razloga što će centru iz Sombora ova nagrada biti verovatno najmanje draga s obzirom na Denverov status u okršaju sa Minesotom.

Branilac titule je poražen i do nogu potučen pred svojim pristalicama u prva dva meča sa gladnim Vukovima i trenutno je sav fokus na pripremi za nastavak serije i da se spasi ono što se spasiti može, odnosno da ne padne poniženje pred očima celog sveta. A, to će biti jako teško ako Nagetsi budu igrali kako su na otvaranju polufinala.

Bez obzira na to što igre u plej-ofu ne utiču na izbor za MVP ligaškog dela, sada se pojavljuju oni sa malicioznim i obmanjujućim objavama kako Jokić ne zaslužuje MVP nagradu zbog toga što su Nagetsi deklasirani od Timbervulvsa što je krajnje zlonamerno, ali ljudima je teško ugoditi. Uostalom, setite se samo slučaja Džoela Embida prošle sezone.

Odbrana titule je trenutno apsolutni prioritet za Nikolu Jokića. Opet, s obzirom kako Denver trenutno izgleda, da je Džamal Marej sve vreme rovit, a da je Eron Gordon značajno izgubio na svežini dok igrači sa klupe jednostavno nisu kadri da odmene nosioce, taj poduhvat trenutno izgleda kao da spada u rang nemoguće misije.

Biće zato i onih što će navijati da Srbin što pre završi klupsku sezonu kako bi odmorio i bio spreman za Olimpijske igre. Svaki dan duže u opremi Denvera pomalo smanjuje šanse da se Nikola Jokić nađe u avionu za Pariz, odnosno Lil u grupnoj fazi. Pisali smo već da teoretski postoji mogućnost da se prošlogodišnjem NBA šampionu sezona završi na isti dan kada zvanično startuju pripreme reprezentacije Srbije, a to je 24. jun.

U ovom trenutku teško je zamisliti da Jokića i Denver dođu do krajnje granice takmičarske 2023/24, ali ne treba zaboraviti ni da je u 'balonu' pre četiri godine tim iz Kolorada dva puta bio u zaostatku 1-3 i da se vraćao u život, okretao serije i prolazio dalje. Da bi se to zaista dogodilo, Denveru je potrebno da se Marej i pre svih Gordon pojave u duelima sa Minesotom, da i Jokić podigne broj obrtaja za koju oktavu i da konačno vidimo šampionski tim na delu.

No, postoji naravno i mogućnost da Jokić u Pariz ode čak i ako mu se sezona produži do polovine juna i dalje. On je posle šampionske godine odlučio da ne igra za Srbiju na Mundobasketu u Manili kako bi odmorio i napunio baterije za novu sezonu i tako ostavio prostor da sada bude na raspolaganju selektoru Svetislavu Pešiću za Pariz. Olimpijske igre su ipak kruna takmičenja za svakog profesionalnog sportistu i za razliku od nekih drugih događaja, NBA klubovi u neku ruku podstiču svoje igrače da budu prisutni na Igrama.

Sve to, opet, opravdava Jokićev prošlogodišnji izbor, jer da je otišao u Manilu igrao bi praktično tri sezone bez odmora - sezona 2021/22, pa Evropsko prvenstvo u Pragu i Berlinu, sezona 2022/23, Mundobasket u Manili, sezona 2023/24, Olimpijske igre, pa sezona 2024/25... To je enormno opterećenje, čak i bez Svetskog kupa koje je Jokić preskočio, čime je naljutio deo nacije.

Sve bi ipak mogao da ispravi odlaskom u Pariz. Osvajanjem medalje ne samo da bi zaokružio verovatno najbolji period karijere, već bi imao jak adut za pomirenje sa onima koji su mu zamerili Manilu.

Konkurencija za postolje u Gradu svetlosti biće strahovita, ali Svetislav Pešić je prošle godine napravio jaku bazu koju sada mogu da nadograde asovi poput Nikole Jokića i Vasilija Micića, čiji se povratak u nacionalni tim očekuje.

No, da ne trčimo pred rudu - prvo NBA sezona i serija sa Minesotom. Treća utakmica igra se u noći između petka i subote (TV Arenasport, 03.30), pa četvrta nedelju na ponedeljak od dva časa posle ponoći. Već tada bi moglo da bude jasnije u kojem smeru će se kretati dalja Jokićeva sezona sa Denverom, posle čega će moći da se razmišlja o Igrama i reprezentaciji.

Bilo bi sjajno, ma kao bajka kada bi Jokić u jednoj godini objedinio sve - MVP, prsten i medalju.


tagovi

Nikola Jokićkošarkaška reprezentacija SrbijeOlimpijske igre 2024Denver NagetsNBA ligaMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara