Željko Rebrača i Nikola Jokić u dresu reprezentacije (© MN Press)
Željko Rebrača i Nikola Jokić u dresu reprezentacije (© MN Press)

Srebrni letač se poklonio košarkaškoj anomaliji: Olimpijske igre bi bile kruna

Vreme čitanja: 3min | čet. 09.05.24. | 16:56

Željko Rebrača fasciniran uspesima Nikole Jokića u NBA ligi, ali se nada da će Somborac na leto obući i dres Srbije

Davno su već prošla vremena kada je Srbija ostajala budna zbog Predraga Stojakovića i Vlade Divca koji su vodili bitke u dresu Sakramento Kingsa... Nove generacije navijača stasavaju uz čudesnog Nikolu Jokića, sada trostrukog MVP NBA lige. Nešto što nijedan evropski košarkaš nije uspeo da izvede. Sada je Srbin u ekskluzivnom društvu sa Medžikom Džonsonom, Lerijem Birdom i Mouzesom Melounom.

Izabrane vesti

Košarkaška anomalija, šta drugo može da se kaže kada poređate takva imena u jednu rečenicu“, priča Željko Rebrača za Mozzart Sport, oduševljen zbog uspeha komšije iz Bačke.

Pored toga što su rođeni na severu Srbije, Rebrača u Apatinu, a Jokić u Somboru... obojica igraj na poziciji centra. Željko je nekada zbog svoje igre dobio nadimak Srebrni letač.

„Nikola i ja smo kao nebo i zemlja. Prestigao je on mene. Možda neke sličnosti ima u leđnoj tekhnici, ali ono što je Nikola uradio je revolucija u košarci. Takav igrač se nikada do sada nije pojavio, a pitanje je da li će se pojaviti ikada više. Čovek je plejmejker u telu centra“.

Legenda koja je osvojila tri zlatne medalje sa reprezentacijom Jugoslavije čak nekako stidljivo priča o uspesima Jokića.

„Nemam ja tu šta pametno da dodam. Jokić je već toliko toga postigao u ovoj eri košarke. Zaista se graniči sa naučnom fantastikom“.

A kada smo već kod ere... ona definitivno ima svoje junake.

„Luka, Janis i Nikola. Došlo je vreme Evropljana koji u potpunosti preuzimaju primat. To me zaista raduje, košarka se menja“.

Pitanje je da li se menja na bolje ili na gore?

„Zavisi šta vam je draže. U period u kada sam ja igrao, mnogo više se gledala odbrana, čvrstina. Sada je u prvom planu atraktivnost, brzina napada, laki poeni. Očigledno to ljudi iz NBA lige prate, postoje parametri i smatraju da je današnja košarka zanimljivija za široke narodne mase. Danas bi igrači kao što je Ben Valas teško pronašao svoje mesto u NBA ligi, a nekada je bio sidro Detroita“.

Onda se još jedno pitanje nameće - Kako bi se Nikola snašao u toj eri... Čvrstih momaka gde se odbrana više vrednovala?

„Opet kažem, Nikola je anomalija. On ne može da se uzima u neke analize jer ne postoji niko sa kojim bi ga poredili. Na parketu može da uradi sve što je potrebno da bi ekipa pobedila, pa samim tim verujem da bi se snašao u bilo kojoj eri. Generalno meni se ne sviđaju poređenja igrača. Godinama gledamo i slušamo raspravu da li je bolji Lebron ili Džordan? Meni je to smešno. Rasprava ni ne postoji, za mene se zna ko je najbolji svih vremena“.

Čekamo na sekundu odgovor...

„Majkl Džordan, naravno“.

Leteći Majkl je u svojoj neverovatnoj karijeri osvojio pet MVP priznanja.

„Da je bilo pravde, sada bismo pričali o Nikoli Jokiću kao četvorostrukom osvajaču MVP nagrade. Mislim da je zaslužio i prošle godine, ali i ovo je nešto neverovatno. Biti tri puta najbolji u ligi najboljih. Svaka čast“.

Posle svih ovih godina i istorijskih uspeha, još uvek je najveća misterija kako je moguće da je klinac koji je krenuo iz Sombora sve ovo postigao.

„Jer ga mnogi nisu ni shvatali za ozbiljno kada je bio klinac. Nije bilo pritiska, igrao je u Vojvodini, posle ga je pronašao Miško i to je očigledno bila idealna formula. Jokić je igrao bez pritiska, stvarno se igrao košarke i sada je sve došlo na naplatu“.

Ipak, posle svega rečenog... Kruna ove godine za Nikolu ne bi bila MVP nagrada, već...

„Zaista bih voleo da ga vidim u reprezentaciji. Bilo bi sjajno da budemo u punom sastavu u Parizu. Naravno svi moraju da budu svesni pod kakvim je naporom Jokić. On igra svake sezone po 100 utakmica. To je ogromna potrošnja, ali Olimpijske igre su nešto specijalno i to bi bila prava kruna svega. Medalja.“.

Nova dimenzija na OI će biti i zbog Drim tima Amerike sa Lebronom Džejsmsom, Kevinom Durentom i Stefom Karijem. Svi oni su već završili svoje sezone u NBA.

„Strašan tim, ali ne mislim da će automatski osvojiti zlato. Jesu favoriti, ali su ranjivi. Ako budemo kompletnu... Ko zna. Neću da prognoziram, ali baš bih voleo da vidim kako će to izgledati u punom sastavu“, završava javljanje Rebrača za Mozzart Sport.


tagovi

Nikola JokićŽeljko RebračaNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara