Ko rešava večerašnji derbi? (©MN Press)
Ko rešava večerašnji derbi? (©MN Press)

Kampaco motivisan za prvi derbi, može li Ledej da zadrži formu i ko će da prevagne od srpskih igrača?

Vreme čitanja: 7min | pet. 17.02.23. | 14:44

Prisustvo Hasana Martina u reketu biće značajno za rotaciju, Kevin Panter još nije odigrao vrhunsku rolu...

Crvena zvezda ili Partizan Mozzart Bet?

Pitanje svih pitanja u danu polufinala Kupa Radivoja Koraća. Možda je duel između FMP i Mege nepravedno skrajnut, jer će ljubitelji košarke moći da vide nadmudrivanje dva mlada, perspektivna stručnjaka, ali malo je utakmica i u evropskoj košarci koje mogu da nadmaše veličinu i značaj večitog derbija.

Izabrane vesti

Još od momenta kada su oba beogradska velikana svrstana na istu stranu kostura, bilo je svima verovatno jasno da prostora za iznenađenje gotovo i da nema, odnosno da Spartak Subotica i Borac Mozzart ne mogu više od uloge dostojnog protivnika, što je u trenutnim okolnostima realnost.

Crvena zvezda bi eventualnim trijumfom stavio već jednu ruku na pehar, iako će teren i finale pokazati ko više zaslužuje Žućkovu levicu, dok Partizan Mozzart Bet želi da prekine seriju najvećeg takmaca i tako postane favorit da uzme prvi trofej sa Željkom Obradovićem u njegovom drugom trenerskom mandatu u Humskoj.

Ako su odbrana, šut za tri poena i skoka igra elementi u fokusu pred večerašnji duel, ko su pojedinci oko kojih će se delom vrteti utakmica?

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

Fakundo Kampaco je verovatno igrač u kojeg će gledati svi navijači Crvene zvezde, dok struka i igrači Partizan Mozzart Beta skrajaju poseban plan za argentinskog plejmejkera koji će večeras debitovati u večitom derbiju!

Zbog suspenzije Evrolige Kampaco nije bio u mogućnosti da odigra drugi evroligaški derbi, a u očima pristalica crveno-belih već je viđen kao jedan od ključnih elemenata za pobedu. Nije mu mnogo vremena trebalo da pokaže raskošni košarkaški talenat i koliku razliku pravi na parketu. Pravi izazovi za njega u dosadašnjih osam utakmica regionalnog takmičenja bili derbiji protiv Budućnosti i Cedevite Olimpije koje je odigrao maestralno.

Budućnosti je spakovao 14 poena i 12 asistencija, od čega je sedam išlo direktno u ruke Luke Mitrovića sa kojim je uspostavio fantastičnu saradnju. Pobedi nad Cedevitom Olimpijom kumovao je sa 19 poena, po pet dodavanja i skokova, te tri ukradene lopte! U oba meča bio je čovek odluke i tu se potpuno jasno videlo koliko je važan igrač za rotaciju u kojoj Duško Ivanović može sa Nemanjom Nedovićem i Lukom Vildozom da pravi kombinacije po želji. Čak i da sve njih stavi na parket u isto vreme, ako je potrebna ultraofanzivna petorka.

Kampacu veliki mečevi nisu nikakva novost, ali za Partizan Mozzart Bet je on svakako nešto sa čim se još nisu susreli s obzirom da večeras debituje. Da ne bude zabune, Željko Obradović i stručni štab odlično znaju ko je i šta može Fakundo Kampaco, ali dosad nisu mogli da igraju protiv njega i samim tim Argentinac može da se okarakteriše kao nešto čime bi Zvezda mogla da “iznenadi“ rivala.

Dok zvezdaši čekaju da vide Kampaca na delu, pristalice Partizan Mozzart Beta gledaju ka Zeku Ledeju. Amerikanac je januarski derbi rešio simultankom kojom je odbio nalete crveno-belih i susret završio sa 20 poena. Bila je to ubedljivo najbolja partija Ledeja za ovih godinu i po dana, odnosno 11 odigranih derbija!

Da li je pitanje litvanskog novinara “zašto najlošije utakmice u dresu Partizana igra protiv Zvezde“ drznulo Ledeja da pokaže najbolju verziju sebe i to pred Pionirom krcatim protivničkim navijačima, to verovatno samo on zna, ali svakako je Partizan Mozzart Bet dobio ključnu figuru utakmice kojom je ekipa samo potvrdila vrtoglavi uspon forme.

Zbog manjka pravih centara, gde su posle odlaska Vladimira Brodzijanskog i u odsustvu Balše Koprivice ostali su MVP kandidat Matijas Lesor koji drži kriterijume jako visoko i Alen Smailagić. Tristan Vukčević jeste među visokima, ali nije "petica". Željko Obradović je Ledeju pronašao savršenu rolu niskog centra gde je ovaj iskoristio svoju prirodnu snagu i osećaj za šut da namuči protivničke dugajlije. Verovatno je da će popularni Žoc da koristi Ledeja i večeras u sličnoj, ako ne i u istoj ulozi, a njegova nova dobra partija značajno bi približila crno-bele trijumfu. Naravno, za tako nešto morale bi da se poklope i druge kockice.

Zato Duško Ivanović i želi da iskoristi pun potencijal rotacije koju ima na raspolaganju. Sa oporavkom Hasana Martina i njegovim minutima protiv Borca Mozzarta više nema igrača koji su na listi za oporavak. Osetilo se da atletskom centru nedostaje rutine u igri, što je sasvim normalno pošto takmičarsku košarku nije osetio još od od decembra, ali kada se uzme koliko je važan igrač za rotaciju centara i da bi bržim nogama mogao lakše da parira Zeku Ledeju, donekle je jasno zašto se Ivanović odlučio za njega nego za Bena Bentila, koji je u civilu ispratio meč. Da li će nekih promena biti uoči polufinala, ostaje da se vidi, jer i momak iz Gane ima svoje kvalitete kojim može da pomogne Zvezdi da ode do finala.

Ono što u Partizan Mozzart Betu žele da vide jeste nova eksplozija Kevina Pantera. Samo dva puta se dogodilo da je kapiten Partizan Mozzart Beta odigrao vrhunsku partiju u derbiju i da je njegov tim pobedio. Bilo je to u drugom susretu prve faze Jadranske lige, te trećoj utakmici finala kada je ubacio po 22 poena. Rekord u najvećoj utakmici srpske košarke kao igraču crno-belih mu je 27 poena, koliko je dao u majstorici igranoj pred polupraznim tribinama, ali je Crvena zvezda pred svojim navijačima odbranila jadranski tron.

Ove sezone Panter je derbi u regionalnom takmičenju završio sa 12 poena, od čega sedam sa penala uz 2/7 iz igre (1/3 za tri), dok je u istorijskom evroligaškom sudaru i porazu nakon trojke Nemanje Nedovića imao 15 poena, mada i 1/5 za tri. Imao je i šest poena u poslednjem duelu uz jedan pogodak iz igre (1/4). Partizan Mozzart Betu je za prolaz u finale potrebna jedna vrhunska partija Pantera, ali je Crvena zvezda dosad uglavnom umela da pokaže odličnu taktičku pripremu gde bi ili njega ostavila bez značajnog učinka ili bi njegovu dobru rolu nadomestila “isključivanjem“ drugih faktora.

SVE KVOTE I GRANICE NA POENE IGRAČA U KUPU

Na kraju, verovatno najveća dilema najbitnije utakmice dosadašnjeg toka sezone je – ko će prevagnuti od domaćih igrača? Novija tradicija kaže da su srpski košarkaši iz Crvene zvezde donosili više u okršajima beogradskih velikana, trenutno u klubu sa Malog Kalemegdana Nemanja Nedović i Filip Petrušev uz Luku Vildozu i Fakunda Kampaca nose najveći teret na svojim leđima, pa njihov značaj ne treba preterano isticati. Pogotovo Nedovićev koji je sva tri derbija odigrao vrhunski, uz prosek od 20 poena! Veliko iskustvo Ognjena Dobrića i Luke Mitrovića, pa i Ognjena Kuzmića koji su odigrali ne zna se koliko večitih derbija mnogo znači, dok je prekaljeni Stefan Marković svojim minijaturama najavio prošlogodišnji trijumf u finalu igranom takođe u Nišu.

Za razliku od prethodnih ovosezonskih derbija, Partizan Mozzart Bet sada ima i potpuno spremnog Aleksu Avramovića. Podsetimo, srpski reprezentativac je odigrao fantastičnu finalnu seriju Jadranske lige i bio jedina konstanta Parnog valjka u tih pet utakmica. Da igra sa posebnom motivacijom protiv ljutog protivnika dokaz je i prošlogodišnja simultanka sa 33 poena uz osam trojki!

Avramović je bio učesnik januarskog derbija u Evroligi, ali tada je dobio samo deset minuta i još se vraćao u takmičarsku formu posle dugog oporavka od povrede. Danilo Anđušić je neko od koga se očekuje više, kao i Alena Smailagića koji je imao svoj doprinos u nedavnoj pobedi.

“Osećam se dobro, problemi sa prstom su prošli, zavoj nosim čisto radi uroka. Pošto dobijamo, nećemo ništa da menjamo. Dobro se osećam, igrači su me lepo prihvatili, uklopio sam se. Jasno, ima dosta igrača od prošle godine, ali je došlo i novih s kojima nisam ranije igrao. Sve je sjajno, atmosfera odlična“, rekao je Smailagić za Mozzart Sport posle Spartaka i dodao:

“Sad ide sve teži period, što uopšte nije lako. Ali da, probili smo led, izašli iz niza nekih loših rezultata, sada smo u seriji pobeda i odmah se oseća da smo uigraniji, agresivniji, sve ono o čemu smo tokom priprema razgovarali svakodnevno. Očekujemo da dalje rastemo kao ekipa i igrači, a pre svega ljudi. Imali smo problema sa virusom, zato je važno što smo se lepo organizovali, što Željko rasporedi minutažu svima, iskoristio je prostor da pruži šansu svima i to se oseti odmah. Svi su lepo iskoristili priliku. U dobrom smo ritmu, dobro se osećamo, raspoloženi ulazimo u narednu utakmicu, želja nam je da se potrudimo da iz takmičenja izađemo kao pobednici, ako je to moguće“.

Mali detalji u pripremi i samoj izvedbi na kraju prave veliku razliku. Samo je pitanje hoće li tas otići na stranu Crvene zvezde ili Partizan Mozzart Beta?

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

Crvena zvezda - Borac Mozzart 89:64

/Vidloza 18 - Radonjić, Gagić 14/

FMP - Metalac 91:76

/Valinskas 20 - Džorden 19/

POLUFINALE

Petak

17.00: (1,60) FMP (14,5) Mega (2,55)

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

FINALE

Subota u 21.00


tagovi

Kup Radivoja Koraća 2023.Kup Radivoja KoraćaKK Crvena zvezdaPartizan Mozzart BetKK PartizanUroš TrifunovićAlen SmailagićAleksa AvramovićOgnjen DobrićFilip PetruševNemanja NedovićKevin PanterZek LedejHasan MartinFakundo KampacoDanilo Anđušić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara