Šta kažu, šta kažu? (©Starsport)
Šta kažu, šta kažu? (©Starsport)

Košarkaška liga Srbije: KSS obmanjuje javnost, Partizanova prijava bila validna pre istupanja iz finala

Vreme čitanja: 3min | pet. 03.02.23. | 13:59

Novi rat saopštenjima u srpskoj košarci

Na jednoj strani Partizan Mozzart Bet i Košarkaški savez Srbije. Na drugoj Crvena zvezda i Košarkaška liga Srbije. Povod za okršaj: istupanje crno-belih iz prošlogodišnjeg finala Superlige Srbije i dozvola za takmičenje u narednom ciklusu takmičenja.

I dok KSS podseća da je Partizan Mozzart Bet dozvolu već dobio i da direktor KLS Aleksandar Grujin nije uložio žalbu, Liga odgovara saopštenjem u kome tvrdi da Savez obmanjuje javnost.

Izabrane vesti

Jer kako tvrdi KLS, crno-beli su dozvolu za takmičenje u sezoni 2022/2023 dobili na osnovu prijave poslate pre no što su odlučili da ne igraju finale Superlige. Tada je prijava bila validna, ali je klub, kažu u KLS, bio dužan da obavesti KSS o kasnijim događajima koji “predstavljaju značajnu promenu informacija koje su prethodno dostavljene”.

KLS takođe ističe da su pored direktora KLS pravo na žalbu – ni Grujin je nije iskoristio – imali i potpredsednik KSS zadužen za takmičenje Dušan Projović, te generalni sekretar Zlatko Bolić, te tvrde da Savez ne može da “izbegne odgovornost”.

Ni oni to pravo nisu iskoristili, svesni činjenice da isključivo zbog nečinjenja Upravnog odbora KSS nije postojao validan osnov za žalbu i da je KK Partizan u trenutku izdavanja dozvole ispunjavao sve neophodne uslove”.

Šta je tačno propustio da uradi Upravni odbor KSS po mišljenju KLS? Propustio je da se odredi prema već pomenutoj “značajnoj promeni informacija”.

U ovom slučaju, to je odluka o istupanju iz Lige o kojoj je Predsedništvo KLS obavestilo Upravni odbor KSS dopisom od 22. avgusta 2022. Iako je za ovakve situacije Pravilnikom o takmičenju KSS propisano načelo hitnosti, Upravni odbor KSS je odlučio da ne uvrsti ovu temu ne samo na prvu narednu sednicu 25. avgusta 2022. nego i na naredne dve (2. septembar 2022. i 26. septembar 2022.) i umesto toga pošalje neformalni odgovor Predsedništvu KLS. Da poslati odgovor nema formu zvanične odluke jasno ukazuje činjenica da nije objavljen na zvaničnom sajtu KSS, jer prema članu 87. statuta KSS sve odluke i zapisnici sa sednica moraju biti objavljene na internet stranici KSS”.

Na kraju, Košarkaška liga Srbije navodi i da je KSS izostavio ključnu činjenicu da se prema Pravilniku o takmičenju KSS postupak izdavanja dozvole za sezonu završava sa početkom takmičenja, odnosno u ovm slučaju 1. oktobra.

Zato je KLS reagovala i 22. 08. 2022. zatražila od Upravnog odbora KSS da se izjasni o statusu KK Partizan nakon što je javno naveo da istupa iz takmičenja…. Prema Članu 36 Pravilnika o takmičenju KSS, klub koji istupi, odnosno odustane od već započetog takmičenja, (posle žrebanja takmičarskih brojeva za sezonu) u sledećoj takmičarskoj sezoni može učestvovati u dva stepena nižem takmičenju od onog iz kojeg je istupio. Na osnovu istog Pravilnika, Upravni odbor je bio dužan da se po hitnom postupku izjasni o statusu KK Partizan i odlukom definiše da li je KK Partizan u skladu sa opštim akitma KSS suspendovan ili ne, što evidentno nije učinjeno”, završava KLS.



tagovi

klsKLSKSS

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara