Tomić, Šakota, Radonjić, Sferopulos, Obradović, Jovanović i Gavrilović (©Star Sport)
Tomić, Šakota, Radonjić, Sferopulos, Obradović, Jovanović i Gavrilović (©Star Sport)

Loša i dobra strana Zvezdinih promena: Četiri smene u prva tri meseca i jedan poraz u derbiju

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.10.23. | 18:55

I još jedan nije stigao do debitantskog nastupa u najvećoj svetkovini srpske košarke...

Nijedan početak nije lak, pogotovo kada se ekipa preuzima usred sezone, s tim da Janis Sferopulos verovatno nije mogao da zamisli teži ili bar komplikovaniji start trenerskog mandata u Crvenoj zvezdi. Utakmica protiv FMP-a došla je dobro kako bi se ispitale snage posle jednog odrađenog treninga, dok ga u razmaku od četiri dana očekuju dva večita derbija.

U četvrtak je zakazan Sferopulosov evroligaški debi na klupi crveno-belih, dok je za naredni ponedeljak na programu največi meč srpske košarke u Jadranskoj ligi. O tome kako se spremiti za najveću sportsku svetkovinu već je bilo reči, ipak Janis Sferopulos deo je čudnog i nepopularnog trenda koji Crvenoj zvezdi jeste donosio rezultate, ali sa određenom cenom. Nekadašnji trener crveno-belih Zmago Sagadin se ne saglasi sa takvom politikom, ali to je realnost.

Izabrane vesti

Naime, tokom poslednjih pet godina iliti od početka trenerskog angažmana Milana Tomića na Malom Kalemegdanu, četvorica trenera napuštali su funkciju tokom uvodna tri meseca sezone. Od pomenutog Milana Tomića u oktobru 2019, preko Saše Obradovića u decembru 2020. i Vladimira Jovanovića novembra prošle godine, do Duška Ivanovića pre samo tri dana, Crvena zvezda je vršila promene koje su za neke bile ishitrene, za neke ipak neophodne. Slučaj Andrije Gavrilovića je specifičan, pošto je on kao vršilac dužnosti vodio ekipu mesec dana kada je Tomić otišao, a pre nego što će ga zameniti Dragan Šakota.

Još od kraja zlatne ere pod vođstvom Dejana Radonjića, u Zvezdi postoji evidentan problem manjka kontinuiteta sa trenerima. Posle najtrofejnijeg perioda za klub, samo su Tomić i Radonjić u svom drugom mandatu počeli i završili jednu takmičarsku godinu. Tomić je došao posle Dušana Alimpijevića i Milenka Topića, koji je mladog stručnjaka odmenio za Superligu posle izgubljenog finala ABA lige, što se pozitivno odrazilo na ekipu. U svojoj jedinoj punoj sezoni nekadašnji kapiten Olimpijakosa osvojio je tri pehara, ABA Superkup, Jadransku ligu i Superligu Srbije, pre nego što je otišao krajem oktobra 2019. Radonjić je po povratku u redove crveno-belih osvojio dve triple krune, prvu kada je zamenio Sašu Obradovića, zatim i u takmičarskoj 2021/22, kada je odradio kompletne pripreme i napravio tim po želji.

Dragana Šakotu je po povratku u klub zadesila pandemija virusa korona, zbog čega je njegov mandat suštinski trajao od kraja novembra 2019. do početka marta 2020. Nasledio ga je Saša Obradović koji je potrajao od juna do decembra 2020, mada je doveden kao dugoročni projekat kluba. Sa drugim odlaskom Dejana Radonjića šef stručnog štaba postao je Vladimir Jovanović kome se Zvezda zahvalila na saradnji sredinom novembra prošle godine, kada je stigao Duško Ivanović. Epizoda crnogorskog stručnjaka trajala je punih jedanaest meseci, s tim da je sada postao najranije smenjeni trener Crvene zvezde od dosad pomenutih, za jedan dan u odnosu na Milana Tomića.

Ono što povezuje sve stalne trenere Zvezde u tom petogodišnjem intervalu jeste pobeda u svom prvom derbiju pošto bi preuzeli ekipu. Naglasak je na “stalnim trenerima“, pošto je Andrija Gavrilović jedini sa porazom, a on je ipak nosio prefiks “VD“. Vladimir Jovanović nije stigao da zabeleži učešće u utakmici svih utakmica srpskih sportskih okvira.

Milan Tomić je svoj debitantski meč u derbiju upisao 24. novembra 2018, kada je Zvezda kao gost savladala Partizan rezultatom 77:71. Andrija Gavrilović je poražen pred sam kraj svog kratkog boravkana klupi, opet je Zvezda bila gost u Jadranskoj ligi, a rezultat je glasio 75:72 za Partizan. Dragan Šakota je takođe dobio svoj prvi derbi – naravno, ovo mu je bio drugi mandat u Zvezdi – takođe u regionalnom takmičenju, samo kao domaćin i rezultat je bio 92:86. Saša Obradović je slavio u triler završnici svog prvog derbija kao trener Crvene zvezde (86:85) uz promašaj Kodija Milera Mekintajera za trijumf crno-belih. Dejan Radonjić je od povratka na Mali Kalemegdan sačekao do polufinala Kupa Radivoja Koraća, kako bi ostvario pobedu rezultatom 79:78, čime je Parni valjak prvi put izostao iz finala ovog takmičenja posle pet godina.

Poziciju najsličniju Sferopulosovoj danas imao je Duško Ivanović kada je prošle godine zamenio Vladimira Jovanovića. Večiti derbi sačekao ga je posle samo četrnaest dana na klupi i slavio je pred domaćom publikom rezultatom 90:74. Nepune dve sedmice kasnije ispisao je istoriju kao prvi trener koji je dobio susret dva najveća srpska kluba u Evroligi, a svi dobro pamte trojku Nemanje Nedovića pred 20.000 protivničkih navijača uz zvuk sirene...

Janis Sferopulos sada nema ni “luksuz“ kakav je imao Ivanović, odnosno više vremena da se spremi za susret sa Partizan Mozzart Betom, ali ako neko zna da podigne ekipu kada je preuzme po ulasku u sezonu onda je to grčki stručnjak.

Podsetimo, njegova prethodna tri angažmana počela su pošto su njegove kolege smenjene na klupama Panioniosa, Olimpijakosa i Makabija iz Tel Aviva. Bio je čak i govornik na seminaru čija je glavna tema bila kako se ponašati kada kao novi trener započnete posao u timu koji je neko drugi selektirao i počeo sezonu, tako da mu iskustva u takvim situacijama ne manjka. Doduše, on je prvi strateg Zvezde koji će debitantski večiti derbi voditi u Evroligi, što nije mala stvar.

Ni u Humskoj dugo nije postojao kontinuitet. Partizan je takođe imao sličnih problema praktično sve do povratka Željka Obradovića leta 2021. godine. Otkako se završio poslednji mandat Duška Vujoševića 2015. samo su Aleksandar Džikić i, ako se tako može reći, Andrea Trinkijeri počeli i završili sezonu na klupi Parnog valjka. Jer, sezona 2019/20 je prekinuta u martu zbog izbijanja pandemije virusa korona. Italijan se kasnije nije vraćao pošto je u međuvremenu dogovorio prelazak u minhenski Bajern.

Janis Sferopulos ima tradiciju na svojoj strani, ali i nikad manje vremena da se spremi za najveći izazov, za utakmicu iz koje pobeda navijačima verovatno najviše znači.

TRENERI CRVENE ZVEZDE U POSLEDNJIH PET GODINA

Milan Tomić   13. jul 2018.   22. oktobar 2019.

Andrija Gavrilović (VD*)      22. oktobar 2019.       23. novembar 2019.

Dragan Šakota                      23. novembar 2019.   8. jun  2020.

Saša Obradović          10. jun 2020.  24. decembar  2020.

Dejan Radonjić          25. decembar 2020.    29. jun 2022.

Vladimir Jovanović    8. jul 2022.     13. novembar 2022.

Duško Ivanović          14. novembar 2022.   21. oktobar 2023.

Janis Sferopulos         22. oktobar 2023        -

* - Vršilac dužnosti

(Legenda: Ime i prezime trenera, početak i kraj mandata u Zvezdi)

PRVI VEČITI DERBI PO PREUZIMANJU CRVENE ZVEZDE

Milan Tomić: Partizan – Crvena zvezda 71:77 (24. novembar 2018, ABA)

Andrija Gavrilović: Partizan – Crvena zvezda 75:72 (17. novembar 2019, ABA)

Dragan Šakota: Crvena zvezda – Partizan 92:86 (3. februar 2020, ABA)

Saša Obradović: Partizan – Crvena zvezda 85:86 (23. novembar 2020, ABA)

Dejan Radonjić: Partizan – Crvena zvezda 78:79 (13. februar 2021, KRK)

Vladimir Jovanović: –

Duško Ivanović: Crvena zvezda – Partizan 90:74 (28. novembar 2022, ABA)

(Legenda: Ime i prezime trenera, utakmica i rezultat, datum i takmičenje u kojem je susret odigran)


tagovi

KK Crvena zvezdaMilan TomićJanis SferopulosAndrija GavrilovićDragan ŠakotaSaša ObradovićDejan RadonjićVladimir JovanovićDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara