Košarkaši Srbije (©Fiba Basketball)
Košarkaši Srbije (©Fiba Basketball)

Markanen i finski bombaši: Srbija za treću pobedu protiv najdominantnije šuterske ekipe Evrobasketa

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.09.22. | 08:49

Marko Gudurić na poslednjem treningu imao dobru pripremu za meč sa Fincima, Srbija ima više mišića da dominira u reketu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Razgovarajući sa novinarskim ekipama u praškoj Areni, Svetislav Pešić istakao je značaj šuta za tri poena kod Finske, odnosno koliko su čak i najviši igrači narednog protivnika Srbije (RTS, 21.00) napadački orijentisani ka pokušajima sa distance. Iako mi imamo više mišića da dominiramo u reketu, realno je očekivati utakmicu u kojoj će srpska artiljerija biti na najvećem testu u grupnoj fazi.

Izabrane vesti

Statistika iz uvodne dve utakmice pokazuje da će derbi kola ići na koš više, iznad granice koja je u kladionici Mozzart Bet postavljena na 165,5 poena. Srbija je u pet selekcija dosadašnjeg Evropskog prvenstva sa prosekom od 90,5 poena, Finska je odmah iza sa 88 poena. U tih 88 poena gotovo polovina – precizno 43,5 – dolazi nakon pogodaka sa distance, što Finsku zasad čini najdominantnijom šuterskom ekipom Evrobasketa sa 14,5 hitaca na 34,5 ispaljenih lopti! To je ujedno dovoljno i za drugi najbolji postotak u takmičenju sa 42 odsto, svega dva manje od trenutnog lidera Holandije (44 odsto – 11/25 prosečno).

Ponedeljak, 21.00: (1,10) Srbija (23,0) Finska (7,50)

Koliko je šut zaista važan nordijskim Vukovima vidi se kroz podatak da su svi igrači u sastavu pokušali bar jednom van linije 6,75 metara. Samo trojica njih, Šon Haf, Miro Litl i Ilari Sepala nisu pronašli dno mrežice, ali to ne znači da su bezopasni po koš protivnika. Naravno, u finskoj reprezentaciji šut najviše zavisi od Sasua Salina. Dobro poznato lice regionalnim košarkaškim poklonicima dugo nosi epitet jednog od najboljih trojkaša Evrope i pogotovo ACB lige u kojoj nastupa poslednjih sedam godina, tačnije od odlaska iz tadašnje ljubljanske Olimpije.

Starosedelac u redovima Tenerifa je do jučerašnje simultanke Džona Robersona i njegovih sedam pogodaka protiv Slovenije (7/13) bio na vrhu najboljih trojkaša Evrobasketa sa jednim ubačenim šutem manje (6/10), koliko imaju i Vorti de Jong (6/8) i Tajler Dorsi (6/10). Salin je uspeo da pokaže snažnu reakciju na loše šutersko izdanje protiv Izraela kada je imao 1/6 van polukružne linije, da bi protiv Poljske bio uz Laurija Markanena igrač utakmice. Nije Svetislav Pešić nekadašnjeg šutera Olimpije slučajno okarakterisao kao “ključnog igrača Finske“.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 14 parova. Da li možeš bolje?

Jasno je i selektoru Srbije da je Markanena gotovo nemoguće zaustaviti kada ima svoj dan, jer do proseka od 25 poena novi košarkaš Jute Džez stiže uz okruglo šest pogodaka iz igre iz 13,5 pokušaja. Ono što NBA zvezdu izdvaja od apsolutno svih igrača na prvenstvu jesu slobodna bacanja – čak 11 pogodaka na 11 ispaljenih lopti! Od svih ostalih igrača na Evrobasketu samo Janis Adetokunbo ima dvocifreni broj izvedenih penala (10) uz 8,5 uspešnih pokušaja, što je dovoljna opomena za srpski tim. Kao velika opasnost po koš rivala pokazao se centar Aleks Madsen. Košarkaš grčkog Aeka je zasad treći strelac Finske i takođe drugi trojkaš sa pet ispravnih pokušaja iz osam šuteva. Svojim iskustvom Peteri Koponen unosi stabilnost u igru Finaca, dok su Edon Madžuni, Šon Haf, Mikael Jantunen, Elijas Valtonen i ostali tražili svoje prilike iz drugog plana da doprinesu boljim igrama.

“Ovo je šansa za nas. Neće biti lako, to niko ne tvrdi. Ali kada igramo na ovom nivou, želimo da pobedimo svakog. Znamo da je Srbija favorit u ovom meču, možda i na celom turniru, ali možemo u meč da uđemo sa mentalitetom izazivača“, poručio je selektor Finske Lasi Tuovi.

Na večernjem treningu u nedelju, Marko Gudurić imao je šuterski dril sa pomoćnim trenerom Markom Marinovićem. Levoruki as nije uspeo još da namesti praćku, ubacio je samo jednu loptu iz osam pokušaja, zbog čega je i sinoć veliku pažnju obratio na ovaj segment. Po onom što je zabeleženo, čini se da je Gudurić spreman da eksplodira protiv lidera Evrobasketa.

Interesantno, statistički je Finska u prednosti naspram Srbije. Više poena, skokova, asistencija, bolji procenti ubačenih trojki i slobodnih bacanja... Što pokazuje da nije sve u individualnom učinku Markanena i(li) Salina, već da je Tuovi zadržao sistem koji mu je u amanet ostavio njegov prethodnik i Pešićev prijatelj Henrik Detman. Orlovi su ispred Finaca jedino u postotku ubačenih šuteva za dva poena sa više od 55 odsto uspešnosti. Upravo je šutevima za dva, pogotovo u zoni najbližoj košu, Srbija bila možda i najdominantnija selekcija u dosadašnjem takmičenju, ali to neće biti dovoljno da se pobedi u slučaju da se protivnik raspuca.

Srbija u Pragu nema svog najboljeg šutera Bogdana Bogdanovića, ali ima dosta prostora za napredak u ovom segmentu. Nikola Jokić samo je dvaput pronašao dno mrežice, Marko Gudurić jednom, Vladimir Lučić i Dejan Davidovac još nijednom. Nismo se previše ni raspucavali jer za to nije bilo potrebe pošto smo protivnike dobijali pametnom, timskom igrom sa dosta kombinovanja, nekada čak i previše, te jakim tempom odbrane uz dosta trčanja i preuzimanja.

Pobedom nad Finskom Srbija bi obezbedila plasman u drugu fazu, a onda bismo samo čekali da vidimo sa koje pozicije bismo išli dalje kroz duele sa Izraelom u utorak i Poljskom u četvrtak. Orlovi jesu apsolutni favoriti na papiru, sada to moraju da pokažu “protivvazdušnom odbranom”.

EVROBASKET DANAS

14.00: (2,30) Poljska (14,5) Izrael (1,70)

14.15: (1,05) Hrvatska (27,0) Estonija (10,0)

17.00: (1,90) Velika Britanija (hen 24,5) Grčka (1,90)

17.30: (1,15) Češka (20,0) Holandija (6,00)

21.00: (1,10) Srbija (23,0) Finska (7,50)

21.00: (5,50) Ukrajina (20,0) Italija (1,17)



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija FinskeLauri MarkanenNikola Jokić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara