Deni Avdija i Vasilije Micić (©Mozzart Sport)
Deni Avdija i Vasilije Micić (©Mozzart Sport)

Mi u petoj brzini, Izrael u problemu: Isključi Avdiju i Madara iz igre - završio si posao

Vreme čitanja: 7min | uto. 06.09.22. | 14:13

Srbija posle najbolje partije na turniru čeka Izrael u meču koji bi mogao da reši pitanje prvog mesta

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Praga)

Jutro posle košarkaške klinike u O2 Areni gde je reprezentacija Finske dobila uvid u to kako izgleda supersonična Srbija, misli su usmerene isključivo ka Izraelu (RTS, 21.00).

Izabrane vesti

Pretposlednja utakmica grupne faze u Pragu mogla bi da reši dilemu sa kojeg mesta ćemo u osminu finala pa bi Poljska za nas bila utakmica bez značaja u tom smislu, ali da bi se tako nešto dogodilo moraće Holandija na napravi iznenađenje i dobije ekipu Igora Miličića danas od 14 časova.

U svakom slučaju, razmišljanja svih u našoj reprezentaciji su takva da mi treba da gledamo isključivo sebe, ne druge, niti rezultate ostalih utakmica. Baš kao što ni selektor Svetislav Pešić ne želi da se pre vremena razmišlja o Berlinu, niti danu odmora o čemu je "pregovarao" sinoć posle Finske sa Nikolom Kalinićem na konferenciji za novinare.

21.00: (1,90) Izrael (hendikep 16,5) Srbija (1,90)

Srbija je odigrala najbolju utakmicu dosadašnjeg turnira u glavnom gradu Češke, pa i pored toga ostavlja utisak da nije dotakla "plafon", odnosno da ima još prostora za napredak. Poslednje izdanje Orlova imalo je jak odjek širom evropskog kontinenta, a ono što posebno može da raduje selektora jeste to što se sve više igrača razigrava. Prvo poluvreme sa Finskom je knjiška demonstracija ekipe u optimalnom stanju, a izdanja pojedinaca uliva dodatnu sigurnost da se diže lestvica za nokaut utakmice gde neće biti prava na grešku.

Srbija je u pobedi od 30 razlike imala šestoricu igrača sa dvocifrenim učinkom, što nikada ranije nismo imali kada su šampionati Evrope u pitanju. Cela prva petorka, plus Marko Gudurić. Nikola Jokić vezao je još jedan dabl-dabl, drugi od početka turnira i postao tek drugi igrač Srbije kome je to uspelo na kontinentalnom prvenstvu. Prethodno je to učinio Nemanja Bjelica 2015. godine, gde je jedan takođe bio protiv Finske. Prihvatio je izazov finskih navijača koji su se u šaljivom maniru poneli sa porukom "Koji Nikola", da bi na kraju pisalo "Zašto, Nikola".

Poruka navijača Finske (©FIBA Basketball)Poruka navijača Finske (©FIBA Basketball)

Nasmejao se sigurno i Jokić na račun onoga što se dešavalo na tribinama, ali sigurno mu neće biti smešan sudijski kriterijum koji nije dostojan ovakvog događaja. Dvostruki uzastopni MVP najjače lige na svetu ne uživa nikakvu protekciju od sudija, kroz tri utakmice je doživeo da ga protivnici vuku, udaraju i štipaju i preko granice dozvoljenog. Čak se može čuti da se naš najbolji igrač požalio da ovakav tretman nema u NBA ligi, iako je i tamo često meta fizički snažnih kontakta, pa čak i provokacija. On i pored toga uspeva da drži MVP nivo, a Pešić zna kako da mu dozira minutažu i izvuče ga sa terena kada protivnici pređu granicu. Juče je Mikael Jantunen imao nekoliko žestokih okršaja sa Jokićem, svestan da drugačije ne može da ga zaustavi. Sudije na to nisu reagovale. U stalnim udvajanjima oku može da promakne kakve je "batine" dobio centar iz Sombora i dobro je što je utakmicu završio bez posledica.

Vasilije Micić diktirao je tempo utakmice i videlo se da uživa na parketu. Uplašio je sve u dvorani kada je pao na zemlju posle jednog polaganja iz kontakta u prvom delu, ali kada je ustao i nastavio dalje više se nije zaustavljao. Utakmicu je završio sa sedam asistencija i sa 8,3 dodavanja po meču je među tri igrača na turniru, rame uz rame sa Lukom Dončićem i tik iza Dija Bosta sa 8,7 proigravanja. S tim da je srpski as daleko ispred njih dvojice, pa čak i konkurencije na kompletnom Evrobasketu pošto je dosad imao samo TRI izgubljene lopte! Protiv Holandije dve, Češke jednu, Finske nijednu...

Iako su Micić i Jokić dosad najviše vremena provodili na parketu, dobro je što obojica imaju na koga da se oslone. MVP Evrolige ima Marka Gudurića i Ognjena Jaramaza koji dele odgovornost i komplementarni su igrački. Gudurić sa većim iskustvom igranja na reprezentativnim takmičenjima ima ono što Jaramaz tek sada stiče, a to je osećaj kada se i kako postaviti u određenim situacijama. Napadu su doprineli sa 19 od ukupno 34 poena naše klupe, a uradili su veliki posao i u odbrani, što bi Nemanja Nedović rekao "grizli su" i dali jak impuls utakmici koja je samo pet-šest minuta bila otvorena. Kasnije je sve išlo na stranu Srbije. Zajedno su skupili četiri od ukupno deset ukradenih lopti, mada je tim segmentom dirigovao Nikola Kalinić sa tri "krađe".

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Čovek koji je sinonim timskog igrača podiže lestvicu i čini da protivnici čupaju kosu jer ne znaju kako da ga zaobiđu, kao i Vladimira Lučića. Kalinić i Lučić su zaključali odbranu i kao pitbulovi stajali pred kapijom našeg reketa, što je rasteralo Fince koji pod takvim pritiskom nisu mogli ni otvorene šuteve da pogode, neretko je lopta jedva dolazila do prvog obruča... Sa njima dvojicom Srbija je besprekorno čitala situacije na terenu i terala protivnika da sa loptom dolazi u zone kraj aut linija gde je najlakše udvojiti ga i oduzeti posed. Kalinićevi brzi prsti su bili inicijalna kapisla za ukupno 20 poena iz kontri, čak 22 iz grešaka protivnika, dok je zajedno sa Lučićem, Jokićem, Micićem i Nedovićem skupio većinu od impresivnih 44 poena iz reketa.

Lučića u dosadašnjem Evrobasketu muči jedino šut sa distance. Neće lopta na dno mrežice, da ga ispoštuje za dobru odbranu i kasnija istrčavanja gde je nekoliko puta ostajao sam kao duh. Zasad ima svih sedam promašaja za tri, ali bolje je da naš kapiten sada ispuca sve ćorke, pa da pogađa kada dođu Berlin i najvažnije utakmice...

Važne minute u reprezentativnom dresu odigrao je Nemanja Nedović. Sada je definitivno jasno da je povreda iza njega i da hvata zalet. Ubacio je 14 poena i uz Micića bio najefikasniji u našem timu. Trojkom na asistenciju svevidećeg Jokića pogurao je Srbiju u seriju koja je u paramparčad rastavila Finsku, a kao neko sa izuzetnim atletskim karakteristikama često je bio prvi u kontrama što će nam i te kako značiti za dalje.

Marko Jagodić Kuridža (©FIBA Basketball)Marko Jagodić Kuridža (©FIBA Basketball)

Verovatno najveću pažnju sinoć privukao je Marko Jagodić Kuridža. Najstariji prvotimac Srbije ostao je hladan kao druga strana jastuka čak i kada mu je dvorana skandirala, nagradivši ga tako za još jednu rolu u kojoj se bespoštedno borio za svaki skok, za svaki posed i odbranu. Postaje sve više Pešićeva rezervna petica u sistemima sa nižom petorkom, a publika je umela da prepozna koliki trud ulaže na oba kraja terena. Iz igre je šutirao bez promašaja i dočekao svojih pet minuta slave, a zbog toga što važi za čoveka koji bi utakmicu igrao i sa polomljenom rukom, ima veliko poštovanje kompletne svlačionice.

Posle svega, malo i o Izraelu. Shvataju i igrači Gaja Gudesa da im posle lošeg izdanja protiv Poljske ostaje da vade kestenje iz vatre u poslednja dva meča, odnosno protiv nadmoćne Srbije i domaćina koji po svaku cenu želi dalje. Kada je u pitanju izraelski sastav, oni su posle dobre utakmice sa Finskom počeli da padaju, a Poljska je dala našem stručnom štabu najbolji recept za pobedu – zatvori Denija Avdiju i Jama Madara i završio si ceo posao.

Dvojici talentovanih košarkaša fali iskustvo na reprezentativnom nivou i ovo im je velika škola za budućnost. Avdija je posle dominantnih partija u prva dva kola izgubio dah i ostao na samo tri poena (1/6 iz igre, 0/2 slobodna bacanja) pod pritiskom defanzivne postavke Poljaka. Madar je imao 17 poena, jedan manje od Jovela Zusmana koji je preuzeo Avdijin napadački učinak. Ostali su takođe imali bledo, neubedljivo izdanje pa je poraz bio neizbežan.

Imaju Izraelci nekoliko solidnih timskih igrača i spoj iskustva i mladosti, ali širina sastava izgleda nije dovoljna za utakmice visokog napona. Bar ne u kontinuitetu.

Srbija ima otvoren put do prvog mesta i mogućnost da još jednom partijom blizu gornje granice mogućnosti zacementira stabilnu formu. Ostaje da se vidi da li će Nikola Milutinov dobiti neke minute i kada će Vanja Marinković nazad na parket...

EVROBASKET DANAS

13.30: (2,70) Belgija (14,0) Turska (1,55)

14.00: (4,40) Holandija (17,0) Poljska (1,25)

14.15: (1,55) Estonija (14,5) Velika Britanija (2,70)

14.30: (3,05) Bosna i Hercegovina (15,0) Francuska (1,45)

16.15: (5,00) Crna Gora (19,0) Španija (1,20)

17.00: (1,07) Grčka (25,0) Ukrajina (8,50)

17.15: (1,90) Mađarska (hendikep 17,5) Litvanija (1,90)

17.30: (2,15) Finska (14,5) Češka (1,80)

19.00: (1,35) Gruzija (16,0) Bugarska (3,50)

20.30: (2,70) Nemačka (14,5) Slovenija (1,55)

21.00: (1,70) Italija (14,5) Hrvatska (2,30)

21.00: (1,90) Izrael (hendikep 16,5) Srbija (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

košarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija IzraelaEvrobasket 2022Svetislav PešićNikola JokićNikola KalinićVasilije MicićVladimir LučićDeni AvdijaJam Madar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara