Donovan Mičel (©AFP)
Donovan Mičel (©AFP)

Mičelu sudije progledale kroz prste na putu ka istorijskoj partiji: Dve greške vodile ka 71 poenu

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.01.23. | 10:58

Greše i sudije u najjačoj ligi sveta

Slaba je uteha za Čikago Bulse što je NBA priznala dve greške sudijske trojke iz utakmice u Ohaju protiv Klivlenda. Kavalirsi su slavili sa 145:134 posle produžetka, u susretu koji je sa istorijskim 71 poenom obeležio Donovan Mičel. Pitanje je šta bi bilo da su arbitri Toni Braders, Džej Bi Rosa i Sujaš Mehta bili koncentrisaniji u završnici.

Naime, NBA je putem LTMR-a (Last Two Minute Report) obelodanio da su napravljena dva propusta u završnici četvrte deonice - oba u korist domaćeg tima. Najkontroverzniji vezan je upravo za rekordera Mičela.

Izabrane vesti

Naime, na 4,6 sekundi do kraja, kada su Kavsi bili u zaostatku dva poena, bivši as Jute je namerno promašio drugo slobodno bacanje, zaleteo se ka košu, pokupio svoj promašaj u letu i poslao loptu u koš. Pregledanjem snimka ustanovilo se da je Mičel gazio liniju za slobodna bacanja pre nego što je lopta dodirnula obruč, što je jasno kršenje NBA pravila.

Tako je koš trebalo da se poništi, a u tom slučaju bi 26-godišnji bek ostao na 56 poena - poen kratak za rekord karijere i Kavalirsa, koji je bio u vlasništvu Kajrija Irvinga i Lebrona Džejmsa.

S ozbirom da nije bilo reakcije sudijske trojke, Mičelu je priznat koš, oborio je rekord kluba i odveo utakmicu u produžetak, da bi u dodatnih pet minuta postigao još 13 poena i upisao jednu od najboljih partija u istoriji lige.

Postao je tek sedmi igrač sa 70 ili više poena, prvi od Devina Bukera iz Finiksa (mart, 2017). Izjednačio se sa Eldžinom Bejlorom i Dejvidom Robinsonom na osmom mestu večne liste.

Pre toga je napravljen još jedan propust. Na tri poena minusa i 10 sekundi do kraja Džeret Alen napravio je korake, pre nego što je iz reketa smanjio zaostatak na poen. Ustanovljeno je da je podigao nogu za pivot pre nego što je izbacio loptu.

Sve to ipak pada u vodu. U sudijskom izveštaju utakmice će ostati upisane dve velike greške, ali u istoriji NBA lige će zlatnim slovima i dalje, uz magičnu brojku, biti upisano ime Donovana Mičela. Slaba je uteha za Bulse što je NBA priznala grešku, kao što je slaba uteha i za Crvenu zvezdu što je Evroliga priznala da je Nikola Mirotić gazio aut-liniju pre nego što je postigao trojku za produžetak u dvorani Aleksandar Nikolić pre samo nekoliko dana.


tagovi

Donovan MičelKlivlend KavalirsČikago Buls

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara