Vasilije Micić (©AFP)
Vasilije Micić (©AFP)

Može li Vasilije Micić do boljeg statusa u Oklahomi ili je vreme da promeni klub?

Vreme čitanja: 6min | pon. 25.12.23. | 16:45

Pitanje je kakva sudbina čeka srpskog reprezentativca u NBA ligi...

"Imam želju da odem u NBA, ali na način koji sam rekao i ljudima iz Oklahome, a to je jedino da igram tamo. Ne vidim sebe da odem tamo da bih rekao drugarima iz kraja da sam bio u NBA ligi i da im donesem dres Oklahome. Mene to ne inspiriše".

Tim je rečima Vasilije Micić još u martu 2022. godine svima jasno rekao da želi da se okuša u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu i to u nekoj važnoj ulozi. Bilo je to nekoliko meseci pre nego što je po drugi put s Anadolu Efesom osvojio naslov prvaka Evrope i titulu MVP-a Evrolige. Ostao je Micić u Turskoj do kraja te i sledeće sezone, a ovog leta se napokon odlučio na odlazak u Ameriku gde su ga dočekali otvorenih ruku i s očekivanjima da će da pomogne mladoj ekipi Tandera kao vođa igrača koji ulaze s klupe i tako da pomogne Šeju Gildžes Aleksandru. No, nakon jedne četvrtine sezone Micić se nalazi u ulozi koju je tako jako želeo da izbegne - ne igra i izgleda kao da će se iz NBA vratiti samo s ponekim dresom koji bi mogao da donese drugarima.

Izabrane vesti

Oklahoma je do sada odigrala 25 mečeva i na skoru je 17-8, a Micić je igrao u samo devet utakmica u kojima je uhvatio prosek od 3,2 poena i 3 asistencije. Prosečno je na parketu bio 12,7 minuta, šut mu je 34,5 odsto, a trojke gađa s procentom od 29,4 odsto. To nikako nisu brojevi koji bi mogli da zadovolje igrača koji je bio dva puta najbolji u Evropi i koji je u NBA ligi došao da obogati svoju karijeru, a ne da je gradi ispočetka.

Šta se dogodilo pa da Micić zasad nije uspeo da se pokaže i dokaže? Sam igrač je u novembru istakao da je ritam u NBA dosta drugačiji i da nije lako da se navikne na putovanja i veliki broj utakmica, a malo treninga. U Evropi je godinama naučio na drugačije uslove. Postoje igrači koji se nalaze u sličnoj situaciji, ali su već uspeli da se prilagode. Najbolji primer za to je Micićev naslednik po pitanju osvajanja titule MVP-a Evrolige Saša Vezenkov koji je ovog leta iz Olimpiakosa prešao u Sakramento gde je stalni član rotacije. Bugarski košarkaš igra u svakoj utakmici prosečno 14,1 minutu i ubacuje šest poena uz 2,7 skokova. U Kingsima su zadovoljni šta su ga doveli, a svima nam je jasno da je Micić, bez obzira na to što je Vezenkov odličan košarkaš, ipak bolji igrač od njega. Zašto onda on nije uspeo?

Jedan od razloga koji će mnogi da napišu je činjenica da se Oklahoma nalazi u odličnoj poziciji i trenutno je sa skorom 17-8 druga ekipa u Zapadnoj konferenciji, ali taj argument pada u vodu jer je Sakramento jako blizu sa 16-9 i na četvrtoj poziciji. Dosta lakše je sve objasniti da se evropskim igrači brže prilagode ako igraju na centarskim ili krilnim pozicijama. Kada pogledate popis najboljih evropskih igrača u NBA ligi, onda ćete na njemu pronaći Luku Dončića i Bogdana Bogdanovića kao bekove. Svi ostali su krila ili centri.

Od bekova se u modernoj NBA ligi traže tri stvari - brzina, pregled igre i dobar šut za tri poena. Micić prvu stvar, bar po NBA uslovima, nema, ali što se tiče druge dve tu ne bi smelo da ima bilo kakvih problema. O njegovom pregledu igre i tome da i u nemogućim situacijama pronađe slobodnog saigrača ne treba uopšte da se priča, a procenti trojki u Evroligi su mu u karijeri na 36,4%. Nije elitni šuter, ali je jako dobar.

Mladi tim Tandera odlično je pokriven na bekovskim pozicijama. U startnim ulogama su Šej Gildžes Aleksander, trenutno jedan od najboljih igrača lige, i Džoš Gidi, a na klupi su, osim Micića, još ruki Kejson Valas i Ajzea Džo. Micić je trebalo da se izbori za minutažu pored ove poslednje dvojice, ali tu se pojavio problem - Valas je još na trening kampu pokazao da igra odlično u odbrani, a Džo je ubitačni šuter koji je prošle sezone pogađao trojke s 40,9% uz veliki broj pokušaja, čak 5,4 po meču. Niti jednu od tih stvari Micić nije mogao da uradi - od njegove odbrane nije se mnogo ni očekivalo pa je Valas sebi prigrabio tu ulogu koju je dodatno začinio s fantastičnim šutem za tri pa je do sada pogodio 52 odsto hitaca. S druge strane Džo je još popravio svoj šut pa je u sezoni na 42,6 odsto uz 5,7 pokušaja. Micić je, kao što smo napisali, na 29,4 odsto, a trenutno slabiji od njega u ekipi Tandera je samo jedan igrač i to Aleksej Pokuševski koji je u ono malo minuta koliko je igrao ove sezone na proseku od 12,5 posto.

Kada izbacimo odbranu i šut za tri, onda je Miciću ostalo na raspolaganju da kreira igru. No, i tu su problemi. Jasno je da je Šej glavni razigravač tima, a osim njega trener Mark Degnolt u prvoj petorci koristi čak dvojicu igrača u ulozi takozvanog sekundarnog plejmejkera - uz Gidija tu je krilni igrač Džejlen Vilijams koji je eksplodirao prošle godine u svojoj ruki sezoni, a ove godine je samo potvrdio i popravio taj status. Njih trojica kombinovano imaju 14,4 asistencija po meču, a problem za Micića je činjenica da su praktično u svakom trenutku barem dvojica od njih na parketu što srpskog košarkaša stavlja u veoma nepovoljnu poziciju.

Jasno je da Oklahoma nije dovela i dala mu 23.500.000 dolara da mu ne bi pružila šansu da pokaže šta može, pa je činjenica da već imaju tri kreatora igre malo uticala na njegov angažman. Ideja tima je bila da on uglavnom igra kao zamena za Šeja, a ponekad i s njim u paru dok bi na parketu često bio s jednim od dvojca Gidi - Vilijams. Problem je samo što ni ta kreacija koju je Micić trebalo da donese nije dovoljno dobra za NBA standarde.

Prema podacima koje prikuplja Sinergy, jedna od najvažnijih firmi koja se baci detaljnom statističkom analizom i skautiranjem košarkaša, Micić više od pola poseda kada ima loptu u rukama, tačnije 51,9 odsto kreira pik'n'rol akciju što je i logično jer je to jedna od najvažnijih i elementarnih košarkaških akcija. No, uspešnost u tim akcijama je jako loša za Micića. Tačnije, on iz pik'n'rol akcija generiše, dakle ili postiže koš ili asistira saigračima, 0,725 poena po posedu što Sinergy klasifikuje kao "ispodprosečno". Poređenja radi, Šej generiše 1,08 poena iz tih akcija, a Vilijams 0,91. Gidi takođe nema neke velike brojke, ali je i to bolje od Micićevog učinka - 0,80 poena po posedu. Reprezentativac Australije ne koristi toliko pik'n'rol kao svoje oružje. Tek u nešto više od četvrtine slučajeva, tačnije 26,1 odsto akcija u kojima Gidi učestvuje koristi se ta vrsta akcije.

Sve ove brojke jasno objašnjavaju zašto se Micić trenutno ne nalazi u dobroj situaciji u ekipi Tandera, pa nije ni čudno šta su se pojavile priče da bi on mogao da bude trejdovan. Pre nekoliko sedmica stranica HoopsHype je objavila kako su upravo on i Davis Bertans glavni kandidati za neke zamene igrača ako se Oklahoma odluči da dovede neko pojačanje u napadu za još bolji rezultat ove sezone. Koliko god su ga u Oklahomi želeli i čekali, toliko se sada ispostavilo da im nije potreban pa eventualni trejd nije loša ideja ako bi Micić želeo da nastavi karijeru u NBA ligi. Čini nam se da u Tanderu neće da dobije puno šanse da pokaže šta može.

Piše: Emir FULURIJA

NBA LIGA

Ponedeljak:

18.00: (2,30) Njujork (12,5) Milvoki (1,75)

20.30: (1,50) Denver (13,0) Golden Stejt (2,95)

23.00: (2,30) LA Lejkers (12,5) Boston (1,75)

Utorak:

02.00: (2,25) Majami (12,5) Filadelfija (1,80)

04.30: (1,50) Finiks (13,0) Dalas (2,95)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vasilije MicićNBA ligaOklahoma Siti Tander

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara