Marselinjo Uertas (© FIBA)
Marselinjo Uertas (© FIBA)

Tajna brazilske besmrtnosti - Marselinjo igra dve sezone duže od Lebrona

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.04.24. | 08:51

Čudesni plejmejker Marselinjo Uertas sa 40 godina i dalje dominira na parketu kao mladić

Teško da danas možete da očekujete da vidite na terenu profesionalnog sportistu rođenog 1983. godine jer to znači da je već zagazio u petu deceniju života. Mnogi kažu da Lebron Džejms prkosi vremenu jer i dalje igra neverovatnu košarku u svojoj 21. sezoni u NBA ligi, ipak kada je košarkaška dugovečnost u pitanju - Marselinjo Uertas je taj koji je zapravo besmrtan i vodio svoj tim do velikih uspeha.

Naravno FIBA Liga šampiona i NBA liga nisu isto. Nisu baš ni Lebron i Marselinjo na istom nivou, ali to ne znači da ne možemo da se divimo brazilskom plejmejkeru koji je sa 40 godina vodio Tenerife do finala Lige šampiona u Beogradskoj areni pritom igrajući 35 minuta. Za to vreme je imao 27 poena, devet skokova i sedam asistencija za indeks 32. I ono što je važnije plasman u finale preko Peristerija koji sa klupe vodi legendarni Vasilis Spanulis, inače samo godinu dana stariji od Uertasa.

Izabrane vesti

"Uvek kažem, dokle god ima šansa za pobedom i titulom, mi moramo da se borimo. Imali smo velike ciljeve na startu sezone, uspeli smo ostati uzdignute glave i kada nije išlo nako kako smo zamislili, uložili smo mnogo rada tokom cele sezone i drago nam je što smo u ligaškom delu sezone bili dobri, pa smo preskočili play-in. Ovaj sastav ima veliko iskustvo i kvalitet da ode do kraja", rekao je Uertas posle pobede u Beogradu.

Verovali ili ne, plejmejker koga mnogi pamte zbog karakteritičnog šuta sa jedne noge je u profesionalne vode uplovio još 2001. godine u Brazilu. Navijači u Evropi su ga upoznali kada je zaigrao za Huventud, potom Baskoniju i Barselonu. Tada su mogli da ga vide na delu i navijači večitih rivala s obzirom da je devet sezona igrao Evroligu. Kako su godine tekle, sve više ljudi se pitalo dokle Marslinjo može da igra... Ne samo da igra, nego da bude najbolji na parketu sa protiv momaka koji još malo mogu sinovi da mu budu.

“Tajna dugovečnosti je strast. Morate da imate strast, da održavate telo u dobrom stanju, da se zdravo hranite, ali ako ne osetite onu vatru u sebi, to nije to".

Proverili smo da li i dalje broji sezone?

"Ovo je moja 23. sezona kao profesionalac ako se ne varam”.

Znači dve više od Lebrona Džejmsa koji je počeo 2003. godine.

"Ha-ha-ha, na istom smo nivou".

Zanimljivo da je i Uertas imao izlet u NBA ligu, i to baš u Los Anđeles Lejkersima, ipak, Brazilac će uvek biti pamćen kao organizator koji je u Evropi ostavio neizbrisiv trag igrajući izvanrednu košarku bez obzira na godine, ulogu na terenu i trenera na klupi.

Sada ga vodi iskusni Ćus Vidoreta za koga ima samo reči hvale.

“Neverovatan trener, uvek je u stanju da se prilagođava i da pronalazi prava rešenja. Znamo da se moramo prilagođavati ako želimo da budem uspešan tim. Iskusni smo, trudimo se ofanzivno i defanzivno da izvršavamo svoje zadatke i igramo košarku”.

Kao neko ko može da bude mentor svima na terenu, Uertas je otvoreno pričao i o saigračima koji su odradili veliki posao protiv predstavnika Grčke u Ligi šampiona. Očekivano apostrofirao je Kajla Gaja - odličnog košgetera koji je ubacio 34 poena u polufinalu.

“On je mašina za koševe, postigao je 34 poena, šta da kažem? Mašina. Ima veliku podršku od svih nas. Sjajno smo se uklopili kao tim, on nam je neverovatno pojačanje i drago nam je što nam se pridružio”, rekao je Uertas.

Brazilac će u nedelju u kročiti na teren Arene sa ciljem da osvoji još jedan trofej u karijeri i pokaže da su godine zaista samo broj.


tagovi

Lebron DžejmsMarselinjo UertasIberostar TenerifeKK TenerifeFIBA Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara