Nikola Jović (Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanovic)
Nikola Jović (Foto: Mega Mozzart/Dragana Stjepanovic)

NBA DRAFT 2022: Jović u srpskim kombinacijama, Smit ide koracima O'Nila, Vebera i Hauarda

Vreme čitanja: 9min | čet. 23.06.22. | 08:05

Oklahoma sprema revoluciju sa Aleksejem Pokuševskim i "novim Durantom", da bi mogao da bude odabran nada se i Saša Stefanović, dok se iz Mege Mozzart prijavio i hrvatski reprezentativac Karlo Matković

U noći između četvrtka i petka na programu je NBA draft (02.00). Mlade nade svetske košarke staju u red za 58 mesta u najjačoj ligi na planeti, s ozbirom da je Milvokiju i Majamiju oduzet po pik druge runde (kazna zbog neregularnih pregovora sa igračima). Srbija ovoga puta ima dva predstavnika: Nikolu Jovića iz Mege Mozzart i Sašu Stefanovića sa Perdjua. Za najboljeg mladog igrača ABA lige se predviđa da će biti izabran u finišu prve runde, dok je još neizvesno da li Stefanovića čeka mesto pod suncem.

Jović bi prema poslednjim procenama mogao da deli svlačionicu sa Nikolom Jokićem u Denvru, Bobanom Marjanovićem u Hjustonu, a u određenim kombinacijama i sa Filipom Petruševim u Fildelfiji. Pojedini mediji ga vide i u San Antoniju kod Grega Popovića, a smatra se da bi mogao da sarađuje i sa Darkom Rajakovićem u Memfisu.

Izabrane vesti

Analitičari iz SAD u najavi drafta procenjuju da će Orlando sa prvog mesta izabrati 19-godišnjeg krilnog centra Džabarija Smita sa Oberna, dok će drugi pik najverovatnije biti vižljasti Čet Holmgren (20) sa Gonzage. Oči srpske javnosti će ipak biće uperene u Jovića.

Mnogi već sanjare o srpskom tandemu u Denver Nagetsima, posebno od kako je doskorašnji košarkaš Mege bio na treningu u Koloradu.

"Pokazao sam po malo od svega. Kako šutiram, dodajem, igram odbranu, snalazim se u niskom postu. Vidim sebe kao momka kojeg trener uvek želi na terenu. Ukoliko želi da budem samo šuter koji će ići na skok, to ću i biti. Ukoliko želi da organizujem igru i trčim u tranziciji, to ću učiniti. Ukoliko želi da branim svih pet pozicija, daću sve od sebe", rekao je Jović posle rada sa ljudima iz Denvera.

Kako je njegov agent Miško Ražnatović još krajem maja istakao, oduševio je na merenjima

"Očekujemo da bude prva runda na draftu, tu ne bi trebalo da bude dileme. Sa kog mesta, to je samo razlika u novcu, koji je toliko veliki da to definitivno nije bitno. Bitno je da ode u dobru situaciju u kojoj će moći da se razvija. Nedavno je bio na merenjima i šokirao je sve. Nisu znali da je tako veliki i težak. Ako sve bude normalno, to je još jedna velika karijera", rekao je Ražnatović.

Zvanične brojke ukazuju da ima odlične fizičke predispozicije za krilo. U patikama je visok 210 centimera, raspon ruku mu je 214 centimetara i težak je 101 kilogram (223 funte).

Dugo je na oku NBA skauta, a da će biti izabran u prvoj rundi drafta praktično je potvrđeno pozivnicom koja mu je upućena za Zelenu sobu. NBA timovi glasaju za koje igrače veruju da će biti izabrani u prvoj rundi i na osnovu rezultate se dele pozivnice za 24 mesta sa najboljim "pogledom" na draft.

Mediji sa druge strane Atlantika su kao i svake godine pravili svoja predviđanja, a evo kakvu sudbinu vide Nikoli Joviću.

ESPN je u poslednji čas promenio izbor i umesto u Memfis (29. pik) poslao ga u Indijanu (31. pik), ali i van prve runde.

CBS Sports smatra da će San Antonio nastaviti sa tradicijom angažovanja talenata sa Starog kontinenta, te i da će pravo da bira 25. iskoristiti da u svoje redove preseli reprezentativca Srbije. Sparsi imaju tri pika u prvoj rundi i CBS smatra da će jedan iskoristiti na Srbina, kao i da ga čeka naporan rad na spremanju tela za NBA uslove, ali da se Mamuzama ne žuri i da su voljne da se opklade na njega.

Sličnog mišljenja je i Fox Sports, koji ipak veruje da će Greg Popović požuriti da izabere Jovića i da će 20. pik iz Teksasa otiči za njegove usluge. Veruje da će srpskom krilnom košarkašu biti potrebna makar jedna sezona da dođe do ozbiljnije uloge, ali računa na privrženost San Antonija evropskim igračima.

Sports Ilustrejted smatra da će Hjuston iskoristiti pravo da bira 26. (nedavno ga dobio u trejdu sa Dalasom za Krisa Vuda zajedno sa Bobanom Marjanovićem i još par igrača) na biser iz Mege Mozzart. Njihov novinar Džeremi Vu ističe da bi Hjustonu mogao da se dopadne igrač njegovog profila. Snažan krilni košarkaš sa "mekom" rukom, koji pritom ima dobar pregled igre i veoma je vešt sa loptom. Društvo bi mu u Tojota centru, kako stvari stoje, pravio Marjanović.

Interesantna je predikcija portala NBAdraft.net, koji Jovića vidi u Filadelfiji (23. pik). Tako bi srpski košarkaš pošao koracima Filipa Petruševa, izabranog od Seventisiksersa minule godine sa 53. mesta, ali potom vraćenog u Evropu na kaljenje. Talentovani centar neće naredne sezone braniti boje Anadolu Efesa, ostaje da se vidi da li je tim iz Pensilvanije voljan da mu ukaže šansu i potencijalno ga upari sa zemljakom.

Bličer Report talentovanom košarkašku koji je u sezoni za nama beležio 11,4 poena u Jadranskoj ligi predviđa budućnost na sunčanoj Floridi. Smatra da bi Majami mogao da ga odabere sa 27. mesta.

Čuveni Džon Holindžer sa Atletika veruje da će se ljubiteljima košarke iz Srbije ispuniti želje i da će Jović deliti svlačionicu sa dve godine zaredom najkorisnijim igračem NBA lige Nikolom Jokićem u Denveru (30. pik).

"Ovo mora da se desi, zar ne? Igrač imena Nikola Jović ide u Denver? Previše je savršeno. Bonus je to što bi Nagetsi mogli da ga uglave na mesto koje Vlatko Čančar po isteku ugovora ostavlja upražnjenim. Pritom će biti i jedan od najboljih slobodnih igrača u ovom trenutku na draftu", tvrdi Holindžer.

Nikola Jokić i Nikola Jović (Foto: AFP; MN Press)Nikola Jokić i Nikola Jović (Foto: AFP; MN Press)

Iako je ESPN u poslednji čas promenio mišljenje, Jahu Sports veruje da će se mladi srpski košarkaš preseliti u Tenesi i karijeru preko bare početi da gradi u Memfisu (22. pik). Ističe se da je Jović oduševio šuterskim sposobnostima, ali i da je njegova ličnost "zarazna". Dodajmo i da bi ga u redovima Grizlisa sačekao Darko Rajaković, te nema sumnje da bi se daleko jednostavnije i bezbolnije adaptirao u prisustvu srpskog stručnjaka koji obavlja ulogu pomoćnog trenera u stručnom štabu Tejlora Dženkinsa.

S ozbirom da je prilično izvesno da će biti odabran, ukoliko kao što je najavljeno to bude u prvom krugu, postaće peti srpski igrač kojem je to uspelo u poslednjih 15 godina. Pre njega to je pošlo za rukom Bogdanu Bogdanoviću (27. na draftu 2014.), Nikoli Milutinovu (26. na Draftu 2015.), Nemanji Nedoviću (30. na Draftu 2013.) i Alekseju Pokuševskom (17. na Draftu 2020.).

Drugog srpskog predstavnika Sašu Stefanovića mediji iz SAD trenutno ne vide među 58 na predstojećem Draftu, ali je jasno da bi to lako moglo da se promeni. Očekuju se brojni trejdovi u noći biranja, već postoje nagoveštaji da bi recimo Portland mogao da razmeni sedmog pika sa Torontom za O Dži Anunobija.

Drugi član Mege Mozzart koji je odlučio da ipak izađe na predstojeći draft, iako su u jednom trenutku američki mediji pisali da će odustati i čak se preseliti u redove Cedevite Olimpije, Karlo Matković, prema Bličer Reportu bi mogao da pojača redove aktuelnog šampiona Golden Stejta. Smatraju novinari ovog portala da bi Ratnici mogli da ga uzmu sa 51. mesta. NBAdraft.net ga takođe vidi kod Dejana Milojevića u redovima Voriorsa, ali sa epitetom 57. pika. ESPN procenjuje da će završiti u Nju Orleansu, koji je u trejdu sa Jutom stekao pravo da bira 52.

Kada je u pitanju sam vrh Drafta, čini se da nema dileme da će Orlando četvrti put u istoriji iskoristiti pravo da bira prvi kako bi angažovao Džabarija Smita. U pitanju je krilni centar sa Oberna. Prema skautima i analitičarima najbolji šuter (42 odsto za tri) među momcima koji će večeras nestrpljivo čekati da čuju kako komsera NBA lige Adam Silver izgovara njihovo ime. Beležio je 16,9 poena, uz 7,4 skoka po meču. Ima strašne napadačke sposobnosti, a zbog fenomenalnih fizičkih predispozicija smatra se da bi mogao da bude odličan i u odbrani, kao i da bi mogao da čuva protivnike sa pozicija od jedan do četiri.

Džabari Smit u dresu Oberna (Foto: AFP)Džabari Smit u dresu Oberna (Foto: AFP)

Orlando je dosad tri puta birao prvi na draftu i nije grešio. U svoje redove je 1992. godine tim putem doveo Šekila O'Nila, godinu dana kasnije i Krisa Vebera, a 2004. Dvajta Hauarda. Čini se da će Smit njihovim koracima.

Gotovo jednako je sigurno da će Čet Holmgren sa Gonzage postati novi igrač Oklahome (2. pik). Radio je samo sa Orlandom i Oklahomom, pa je jasno da će u jednom od ova dva tima i završiti. S ozbirom da je Medžik bliži tome da se odluči za Smita, jasno je šta ostaje momku kojeg u SAD nazivaju "novim Durantom", porede i sa Pauom Gasolom, Kristapsom Porzingisom, Dirkom Novickim... Visok je 213 centimetara, a raspon ruku mu ide i do 230. Ipak, na sve to težak je oko 88 kilograma.

Veoma specifično je građen, podseća i na igrača sa kojim bi mogao da deli svlačionicu - Alekseja Pokuševskog. Jahu Sports smatra da bi taj tandem mogao da napravi revoluciju kada je u pitanju izgled unutrašnje linije jednog NBA tima. Predviđa mu se status zvezde i to sa prefiksom "super". Ima izvrsnu kontrolu lopte za svoju građu, odličan rad nogu, a preti da postane i defanzivna sila. Na sve to, ume itekako dobro i da šutira.

Čet Holmgren u dresu Gonzage (Foto: AFP)Čet Holmgren u dresu Gonzage (Foto: AFP)

Treći pik će po svemu sudeći biti potencijalni reprezentativac Italije Paolo Bankero. Proveo je jednu godinu na Djuku i odlučio se za Draft. Hjuston Roketsi su bacili oko na njega, a da mu prave prostor postalo je jasno kada su trejdovali Kristijana Vuda u Dalas u zamenu za pika u završnoj fazi prve runde. Veruju u Teksasu da bi mogao da bude odličan u tandemu sa Džejlenom Grinom i da bi ovaj dvojac, uz prave saigrače, mogao ubrzo da ih vrati u plej-of.

Sakramento Kingsi će birati četvrti, ali u brojnim analizama postoji nedouimca oko toga da li će tim iz Kalifornije svoje pravo da bira među prvima trejdovati u zamenu za iskusnijeg igrača koji bi mogao što pre da pomogne timu da se vrati na pravi put. Ukoliko se odluče za novu mladu nadu, procene su da će odabrati talentovanog beka sa Perdjua Džejdena Ajvija ili centra sa Ajove Kigana Marija.

Od igrača koji nisu iz SAD najveću pažnju posle Jovića privukli su Francuz Usman Đeng iz Nju Ziland Brejkersa, njegov zemljak Ismael Kamagate iz Pariza, Zvezda u usponu Evrokupa Kalifa Diop (Gran Kanarija, Senegal), kao i Janik Nzosa iz Unihake (DR Kongo), Slovenac Žiga Samar iz Fuenlabrade, ali i dva Italijana - Gabrijele Prosida iz Fortituda i Mateo Spanjolo iz Kremone.

SRPSKI IGRAČI DRAFTOVANI IZ SRPSKIH KLUBOVA

Vlade Divac (1989, 26, LA Lejkers)

Predrag Danilović (1992, 43, Golden Stejt)

Željko Rebrača (1994, 54, Sijetl)

Vladimir Radmanović (2001, 12, Sijetl)

Nenad Krstić (2002, 24, Nju Džersi)

Miloš Vujanić (2002, 35, Njujork)

Darko Miličić (2003, 2, Detroit)

Mile Ilić (2005, 43, Nju Džersi)

Kosta Perović (2006, 38, Golden Stejt)

Milovan Raković (2007, 60, Dalas)

Tadija Dragićević (2008, 53, Juta)

Nemanja Bjelica (2010, 35, Vašington)

Bogdan Bogdanović (2014, 27, Feniks)

Nikola Jokić (2014, 41, Denver)

Vasilije Micić (2014, 52, Filadelfija),

Nemana Dangubić (2014, 54, Filadelfija)

Nikola Milutinov (2015, 26, San Antonio)

Luka Mitrović (2015, 60, Filadelfija)

Rade Zagorac (2016, 35, Boston)

Ognjen Jaramaz (2017, 58, Njujork)

Vanja Marinković (2019, 60, Sakramento)

Filip Petrušev (2021, 53, Filadelfija)

SRPSKI IGRAČI DRAFTOVANI VAN SRPSKIH KLUBOVA

Miloš Babić (1990, 50, Feniks)

Dragan Tarlać (1995, 31, Čikago)

Dejan Bodiroga (1995, 51, Sakramento)

Predrag Stojaković (1996, 14, Sakramento)

Marko Jarić (2000, 30, LA Klipers)

Igor Rakočević (2000, 51, Minesota)

Žarko Čabarkapa (2003, 17, Feniks)

Milan Mačvan (2011, 54, Klivlend)

Ognjen Kuzmić (2012, 52, Golden Stejt)

Nemanja Nedović (2013, 30, Feniks)

Nikola Radičević (2015, 57, Denver)

Alen Smailagić (2019, 39, Nju Orleans)

Aleksej Pokuševski (2020, 17, Oklahoma)

Balša Koprivica (2021, 57, Detroit)

STRANCI DRAFTOVANI U SRPSKIM KLUBOVIMA

*Predrag Drobnjak (1997, 48, Vašington)

*Mladen Šekularac (2002, 54, Dalas)

*Nikola Peković (2008, 31, Minesota)

Jan Veseli (2011, 6, Vašington)

Žofri Lovernj (2013, 55, Memfis)

Timote Luvavu (2016, 24, Filadelfija)

Ivica Zubac (2016, 32, LA Lejkers)

Džona Bolden (2017, 36, Filadelfija)

Vlatko Čančar (2017, 49, Denver)

Alfa Kaba (2017, 60, Atlanta)

Goga Bitadze (2019, 18, Indijana)

*Marko Simonović (2020, 44, Čikago)

* Igrači iz Crne Gore


tagovi

Nikola JovićMega MozzartSaša StefanovićKarlo MatkovićNBA draft

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara