Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Ne diraj lava dok spava! Nikola Jokić i Denver u velikom finalu NBA lige! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.05.23. | 05:17

Srbin postao rekorder po broju tripl-dablova u plej-ofu jedne sezone (8) i još jednom vodio Nagetse pobede nad Lejkersima - 111:110; za maksimalnih 4:0 u finalu Zapada

Oko četiri sata iza ponoći, otprilike kada je u Srbiji počelo da sviće, u Los Anđelesu se probudio Nikola Jokić. Nakon samo dva poena u prvoj četvrtini iz, za njega nekarakteristična, dva šuta zaigrao je na prepoznatljivom nivou i novim tripl-dablom doneo Denveru i maksimalnu četvrtu pobedu nad Los Anđeles Lejkersima - 113:111. Istorijsku, za plasman Nagetsa u prvo veliko finale NBA lige iako su gubili 15 razlike na poluvremenu.

Sa 30 poena, 14 skokova i 13 asistencija Jokić je nadmašio čuvenog Vilta Čemberlejna i postao rekorder po broju tripl-dablova u plej-ofu jedne sezone. Počeo je razigravajući saigrače, sa šest asistencija već u prvoj deonici, ali kako se ekipa mučila u napadu, stvari je preuzeo u svoje ruke. U drugoj četvrtini je dodao osam poena, a po povratku sa velikog odmora doneo preokret. Serijom 9:2 gosti su primorali Darvina Hema da traži tajm-aut, ali nije to pomoglo Lejkersima. Do kraja treće četvrtine preuzeto je vođstvo, koje više nije ispuštano.

Izabrane vesti

Nije goste iz Kolorada poremetio u pojedinim situacijama sporan sudijski kriterijum. Jeste se nervirao Majk Meloun, čak i dobio tehničku grešku zbog prigovora u finišu prvog poluvremena. Jeste Jokić zbog dosuđena dva uzastopna faula u napadu na nešto više od pet minuta do kraja stigao na pet ličnih grešaka, ali nije ništa od toga sprečilo Nagetse da se raduju na kraju.

Imao je Lebron Džejms četiri sekunde da pogodi za produžetke, ali nije bio precizan kao u većini situacija tokom ovog četvrtog duela. Pobeda Denvera bacila je senku na sjajnu partiju veterana. Iako u 39. godini života proveo je u igri svaki minut meča i sa 40 poena, 10 skokova i devet asistencija pokazao zašto nosi nadimak Kralj, međutim, na snazi je novi poredak. NBA ligom trenuto vlada Džoker.

Iako nije treći put uzastopno proglašen za najkorisnijeg igrača ligaškog dela, Nikola Jokić dobio je MVP priznanje za partije u plej-ofu Zapadne konferencije. A one su bile zaista blistave.

I dok se činilo da Srbin spava u četvrtom meču i da bi Lejkersi to mogli da iskoriste za produžetak nade, goste iz Kolorada u igri su držali Džamal Mari i Kentavijus Kaldvel Poup, a zajedno sa Jokićem probudili su se Eron Gordon i Majkl Porter. Raznovrsni su bili napadi Nagetsa, ali ono što je presudilo jeste tvrđa odbrana u drugom delu utakmicu. Mnogo više aduta imao je Majk Meloun od kolege Darvina Hema, ali ko je najzaslužniji za fantastičnih 4:0 videlo se po poslednjem zvuku sirene, kada su gotovo svi igrači Denvera potrčali u zagrđaj Jokiću.

Slaviće se narednih dana istorijski plasman u veliko finale, ali sigurno je da se Nagetsi neće zadovoljiti time. Pokazali su u ovom plej-ofu da imaju šampionski karakter, a i kvalitet. Sledeći rival, kako stvari stoje, biće im Majami koji ima 3:0 protiv Bostona. Večerašnji meč bio je jubilarni 150. slučaj da tim koji ima toliko ubedljivu prednost prođe dalje. Teško je poverovati da će Seltiksi uspeti da naprave presedan.

Ko god da prođe na megdan Denveru, Jokić i ekipa će ponovo na teren u noći između 1. i 2. juna (četvrtak na petak).

FINALE ZAPADNE KONFERENCIJE – ČETVRTA UTAKMICA

LOS ANĐELES LEJKERS – DENVER NAGETS 111:113 (34:28, 39:30, 22:19) /UKUPNO 0:4/

Los Anđeles

Dvorana: Kripto Arena

Kapacitet: 20.000

LA LEJKERS: startna petorka - Šruder 13, Rivs 17, Dejvis 21 (14sk), Hačimura 10 (7sk), Džejms 40 (10sk, 9as)

klupa - Rasel 4, Tompson 4, Voker 2

DENVER: startna petorka - Mari 25, Koldvel Poup 13, Porter 15 (10sk), Gordon 22, Jokić 30 (14sk, 13as)

klupa - B. Braun 6, Grin 2



tagovi

Nikola JokićLebron Džejmsplej-of NBA ligeNBA liga

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara