Slava Medvedenko (© AFP)
Slava Medvedenko (© AFP)

Nekadašnji šampion u dresu Lejkersa danas sa puškom patrolira ulicama Kijeva

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.05.22. | 10:50

"Ponekad pomislim kao da sam u prvom redu bioskopa. Tako izgleda, kada proleću rakete", rekao je Slava Medvedenko

Rat u Ukrajini donosi tužne i neočekivane priče. Takva je Slave Medvedenka, nekadašnjeg centra Los Anđeles Lejkersa. Dvostruki NBA šampion trenutno ne vodi glamurozan život koji se povezuje sa profesionalnim košarkašima, Medvedenko je sada vojnik, sa puškom u rukama na stražarskoj dužnosti na ulicama Kijeva.

U prvim nedeljama konflikta Rusije i Ukrajine, Medvedenko se odmah pridružio oružanim snagama i svaki dan, četiri sata, provodio je na krovu najviše zgrade na nadgledajući naselje gde je živeo sa ženom i dvoje dece. Manje od 20 kilometara od fronta.

Izabrane vesti

"Igranje u NBA ligi sada izgleda kao daleki san", rekao je bio Medvedenko u opširnoj reportaži sajta The Atletic.

Više od 15 godina je prošlo od kako je snažni centar kročio na NBA parket. Navijači ga pamte iz šampionskih timova Lejkersa kada je bio zamena nezaustavljivom Sekilu O'nilu. Čak se i danas prepričava anegdota kada je Kobi Brajant zapretio upravi Lejkersa da će preći u redove Klipersa i da će sa sobom povesti Medvedenka.

Sada umesto lopte u rukama, Medvedenko ima kalašnjikov i zadatak mu nije da čuva protivničke centre, već da motri na ulice Kijeva dok mu iznad glave proleću rakete.

"Ponekad pomislim kao da sam u prvom redu bioskopa. Tako izgleda, kada proleću rakete".

U prvim nedeljama rata, Medvedenko se sam prijavio da pomogne. Kroz nekoliko nedelja formirala se grupa od oko 200 civila koji pomažu vojnim snagama.

"Iznenadio me je narod Ukrajine, pokazali smo da smo ujedinjeni."

U maju mesecu Medvedenko se vratio sporskim aktivnostima. Organzovao je humanitarni turnir kako bi okupio decu da skrenu misli od svega što se dešava u Ukrajini. Ističe nekadašnji centar Lejkersa da bi rado želeo da dovede Šekila O'nila u Kijev.

Bivši igrač je već prodao mnogo znamenja iz svojih igračkih dana, uključujući majice, patike i dresove. Sada je Medvedenko zvanično započeo proces prodaje svojih šampionskih prstenova i zatražio je pomoć Los Anđeles Lejkersa. NBA franšiza je brzo odgovorila i već je potvrdila da će zameniti Medvedenkove prstenove.

Lejkersi su takođe ponudili da pošalju više pošiljki sportske opreme u Ukrajinu, gde Medvdenko planira da vodi košarkaški kamp za decu pogođenu ratom.

Ponosna sam što smo mi organizacija koju naši bivši igrači znaju kada im zatreba pomoć da će se neko odazvati na njihov poziv“, izjavila je nedavno Džini Bas, vlasnica Lejkersa.

"Tokom igračkih dana, Slava je bio vrhunski igrač“, dodala je Bas.


tagovi

NBA ligaLos Anđeles Lejkers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara