Detalj sa utakmice iz Istanbula (©Star Sport)
Detalj sa utakmice iz Istanbula (©Star Sport)

Odbrana na nivou, Zvezdi falilo municije i koncentracije: Dobrih 30 minuta, pa pad koji je Efes kaznio

Vreme čitanja: 6min | pet. 07.10.22. | 21:16

Šampion Evrope otvorio drugu odbranu titule pobedom, crveno-beli konkurentni veći deo susreta

Nije Istanbul drhtao kao pre skoro deset meseci, no nije bilo ni tako lako, kao što se možda unapred očekivalo. Crvena zvezda je pokazala zube dvostrukom uzastopnom šampionu Evrope. Odigrala je dobru utakmicu na međi Evrope i Azije, bila konkurentna dobrih 30 minuta uz zadovoljavajući nivo odbrane. Pokazala je da može da bude tvrd orah evropskim bogatašima uprkos svim promenama u svlačionici. Ipak, za nešto falilo je više municije i koncentracije na prelazu treće i četvrte deonice, kada je Efes ipak pokazao zašto je i dalje kvalitetniji sastav od Crvene zvezde, mada ne i igru dostojnu višegodišnjeg gospodara evropske košarke - 72:59 (17:14, 18:20, 21:16, 16:9).

Možda neće Vladimir Jovanović biti najzadovoljniji svim što je mogao da vidi, najviše izgubljenim loptama i poslednjom četvrtinom koja je generalno pokvarila utisak. Treba ipak uzeti sve realne faktore u obzir: novi tim, sa trenerom debitantom - kao i ceo stručni štab - i još nekoliko igrača kojima su ovo bili prvi minuti u Evroligi, na parketu najveće kontinentalne sile... Rezultat nije bio pozitivan, ali je više dobrih, nego loših stvari koje će se naći u tefteru stručnog štaba. Zvezda je utakmicu završila sa tek nešto više od 36 odsto iz igre, manje od 30 odsto za tri (6/21). Dominantna u skoku (42, deset više od protivnika), ali uz 15 izgubljenih poseda (domaćin samo dva). U sastavu ni večeras nije bilo Miroslava Raduljice, koji je utakmicu posmatrao u civilu.

Izabrane vesti

Jako su prvaku Jadranske lige nedostajali Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić čije bi prisustvo u napadu značajno rasteretilo Džejlena Adamsa i Nikolu Ivanovića, te dalo neophodnu širinu koja je večeras definitivno nedostajala. Istina, Efes je do pobede stigao bez pomoći Šejna Larkina koga još neko vreme neće biti na parketu, ali njegov izostanak Ergin Ataman mogao je da "upije" prisustvom nekadašnjeg MVP Evrolige Vila Klajburna koji je na evropskom debiju odigrao vrlo dobru rolu.

Bio je nekadašnji član moskovskog CSKA ključna figura utakmice uz Vasilija Micića. Njih dvojica su zajedno skupili 35 poena, odnosno gotovo polovinu onoga što je Efes postigao u večerašnjem susretu. Najviše zahvaljujući njihovom individualnom kvalitetu i hladnokrvnosti kapitena Brajanta Danstona koji je sa nekoliko dobrih odbrambenih reakcija dodatno izbacio Zvezdu iz balansa, Efes je uspeo da izbegne eventualnu dramu ili da se susret rešava u završnih pet minuta. Klajburn je bio najefikasniji sa 19 poena, mada iz 16 ispaljenih lopti i polovičan učinak. Micić je pobedi doprineo sa 16 poena i šest asistencija, gde su lopte bile teledirigovane za svoje "primaoce". Uz još nekoliko vrhunskih poteza u napadu Micić je dugo bio kolovođa Efesa, koji je daleko od optimalne forme i poput Crvene zvezde još je u fazi uigravanja.

---------------------

Evroliga, 1. kolo

ANADOLU EFES – CRVENA ZVEZDA 72:59

/17:14, 18:20, 21:16, 16:9/

Dvorana: Sinan Erdem Dom, Istanbul;

Gledalaca: Oko 15.000;

Sudije: Himenez, Travicki, Sukis.

EFES: Bobua 10, Brajant 4, Gazi -, Klajburn 19, Arna -, Tundžer -, Plajs 2, Micić 16, Mbaje 6, Polonara 5, Žižić 6, Danston 4.

CRVENA ZVEZDA: Holand -, Lazarević 6, Adams 9, Mitrović 3, Lazić 5, Martin 8, Ivanović 9, Marković -, Kuzmić -, Petrušev 6, Topić -, Bentil 13.

---------------------

Veliki podsticaj za konačnu pobedu Efesu je dala Crvena zvezda. Jednostavno, Zvezdini košarkaši nisu imali rešenje za defanzivnu postavku domaćina kojom su izbačeni iz reketa. Pokušavali su crveno-beli da drže rezultatski priključak ispucavanjem sa distance, ali je brzo postalo jasno da roster sa kojim je Jovanović raspolagao u Sinan Erdem Domu jednostavno nema taj kvalitet, da šuterski može da se nosi sa jednim od najpotentnijih timova Evrope.

Nedostajalo je boljih rešenja u napadu, pogotovo tokom završnih 15 minuta utakmice, ali Crvena zvezda je gotovo sve mane u protivničkom polju uspevala da anulira dobrom odbranom. Nije, niti će to biti defanziva kakvu je Crvena zvezda igrala prošle sezone, ne treba očekivati ni ono "kidisanje" na loptu, pogotovo kada u igri nije bilo Džona Holanda - odgledao utakmicu sa klupe - ali je Crvena zvezda dobrim odnosom prema svakom posedu Efesa, pre svega kvalitetnim rotacijama i komunikacijom držala protivnika dalje od koša i onemogućila mu da dolazi do lakih poena. Tako su Ante Žižić i generalno visoki igrači Efesa dugo bili bez važne uloge na terenu. Ipak, kada su izostali Zvezdini konkretni potezi u napadu, odbrana je popustila, što je ekipa poput branioca evropske krune morala da iskoristi. I jeste. Ali se nije proslavila.

Kod Crvene zvezde najbolji utisak ostavio je Ben Bentil. Posle nekoliko kontrolnih utakmica, otvaranja sezone protiv MZT i večeras Efesa stiče se utisak da će Bentil biti Zvezdin kapitalac, a još će mu lakše biti da funkcioniše u svom prostoru kada dobije bekove koji mogu da razvuku protivničku odbranu. Nekadašnji igrač Olimpije Milano pokazao je spremnost da preuzme odgovornost u trenucima kada drugi nemaju rešenje, pogađao je teške šuteve, izvlačio faulove za lake poene sa penala, uz to je odbranom držao reket zaključan dugo… Za prvi evropski meč vrlo dobro.

Džejlen Adams je dobro startovao, ubacio pet poena već u prvoj deonici, odnosno prvih pet poena Crvene zvezde večeras, a onda je stao na ukupno devet. I to uz 2/10 iz igre (1/6 za tri). Definitivno se vidi nedostatak ikakvog prethodnog iskustva u evropskoj košarci, logično nema nikakav kredit ni kod sudija, a ni lopta nije htela u koš iz nekih otvorenih situacija… Na parketu je najbolje izgledao kada je kraj sebe imao Stefana Markovića.

Najiskusniji prvotimac Zvezde utakmicu je završio sa bandažom na levoj šaci zbog rane povrede prsta. Nije ga bilo na parketu do pred kraj prvog poluvremena, uspeo je da se vrati i podeli jednu strašnu asistenciju za Luku Mitrovića i pre svega bude stabilan u odbrani. Nekadašnji kapiten Zvezde ostao je kratak sa poenima pošto ih je ubacio samo tri, ali je podelio pet asistencija, uz četiri skoka i bio jedan od najbitnijih šrafova u napadu Zvezde. Najviše kroz ulogu sekundarnog kreatora.

Dobre minute imao je Stefan Lazarević sa dve trojke, Nikola Ivanović je uz devet poena imao i pet završnih dodavanja, dok je Filip Petrušev skupio po šest poena i skokova. Imao je i pet izgubljenih lopti, ali u njegovom slučaju definitivno se oseća nedostatak samopouzdanja posle sezone u Efesu gde praktično nije ni igrao… Ostaće zabeleženo da je prve minute upisao i mladi Nikola Topić koji je odmenio na parketu Markovića kada se povredio. Hrabra odluka trenera Jovanovića pokazala se kao vrlo dobra pošto je sin Zvezdine legende Milenka igrao hrabro, bez mnogo ustezanja i treme. Spremio je jednu asistenciju, za trojku kapitena Lazića, te uhvatio dve lopte.

Narednu utakmicu Crvena zvezda igra u ponedeljak od 18 časova, kada u Beograd stiže Budućnost.

EVROLIGA - 1. KOLO

Četvrtak

Asvel - Olimpija Milano 62:69

/De Kolo 18 - Beron 18/

Panatinaikos - Real Madrid 68:71

/Vilijams 15 - Tavares 14/

Makabi - Žalgiris 84:83

/Kolson 16 - Evans 17/

Bajern - Fenerbahče 62:74

/Hanter 18 - Džekiri 15/

Valensija - Baskonija 71:81

/Rivero 14 - Kocar 21/

Petak

Anadolu Efes - Crvena zvezda 72:59

Alba - Partizan 100:84

/Blat 16 – Egzum 22/

Barselona - Olimpijakos 70:80

/Laprovitola 16 – Vezenkov 18/

Virtus Bolonja - Monako 66:83

/Miki 11 – Džejms 26/



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaVladimir JovanovićBen BentilStefan MarkovićNikola TopićDžejlen AdamsAnadolu EfesVasilije MicićVil Klajburn

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara