Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezda iz Istanbula ulazi u paklen raspored: Šest mečeva, četiri gostovanja, dva ABA derbija

Vreme čitanja: 4min | pet. 07.10.22. | 13:35

I to sve u dve sedmice...

Rutinska pobeda nad MZT-om na otvaranju sezone dala je Crvenoj zvezdi vetar u leđa za još jednu odbranu regionalne krune. Međutim, duel protiv skopskog sastava može da se podvede i kao zagrevanje za ono što crveno-bele čeka u naredne dve sedmice. A to je, ukratko, raspored koji zahteva ne samo živce kao strune, već i maksimalnu koncentraciju, optimalno fizičko i psihičko stanje, kao i dugu klupu...

Crvena zvezda iz Istanbula (TV Sportklub, 19.30) ulazi u “mašinu“ sa idejom da ne bude samlevena i pokaže zube evropskim velikanima i nekim od najvećih takmaca regionalnog takmičenja. Kroz tačno dve sedmice ekipu Vladimira Jovanovića čeka šest utakmica, od toga četiri u gostima, sa dva velika ABA derbija.

Izabrane vesti

Sve počinje gostovanjem dvostrukom uzastopnom šampionu Evrope, nastavlja se već u ponedeljak kada na parket dvorane Aleksandar Nikolić dolazi renovirana Budućnost Vlada Jovanovića (TV Arenasport, 18.00) koja i ove sezone cilja mesto u vrhu uoči plej-ofa, što garantuje prednost domaćeg terena. Plavi su na otvaranju lako nadigrali Split (94:59) uz odličnu rolu novog krila Kamerona Rejnoldsa koji je pogodio četiri trojke i iskristalisao se kao prva napadačka opcija. Odličan je bio i doskorašnji krilni centar Zvezde Eron Vajt sa 13 poena i za njega će ovaj meč imati poseban značaj.

19.30: (1,15) Efes (20,0) Crvena zvezda (6,00)

Okršajem protiv ljutog suparnika iz Podgorice Zvezda ujedno otvara i program od tri utakmice u istoj sedmici. Posle Budućnosti za četvrtak je zakazan okršaj sa Panatinaikosom Dejana Radonjića. Prst sudbine ukazao je da će prvi evropski meč kod kuće Crvena zvezda odigrati protiv najtrofejnijeg trenera u klupskoj istoriji, odnosno protiv čoveka koji je samo u drugom mandatu na Mali Kalemegdan doneo još dve triple krune!

Panatinaikos je u prvom kolu Evrolige poražen od Real Madrida u OAKA Areni posle hladnokrvog hica Serhija Ljulja u poslednjem minutu, pa će Zeleni u Beogradu igrati sa motivom više da nadoknade taj negativan rezultat. Prvo se pita Crvena zvezda koja želi da obraduje svoje navijače u nekadašnjem Pioniru – prvobitno je bila prijavljena Beogradska arena, ali je u međuvremenu promenjeno mesto odigravanja – i trijumfalno uđe u seriju gostovanja. Sve teže od težeg...

Prvo od tri uzastopna meča na strani crveno-beli odigraće protiv Cedevite Olimpije u Ljubljani. Derbi trećeg kola ABA lige zakazan je za nedelju od 17 časova. Igrači Jurice Golemca ubacili su 98 poena Borcu Mozzart uz 15 trojki – Borac Mozzart ubacio jednu manje – od čega su Jogi Ferel i Edo Murić pogodili po četiri puta. Ne treba posebno isticati da su okršaji Zvezde i Cedevite Olimpije tradicionalno napeti i tesni, a u prošlosezonskom odmeravanju snaga na parketu dvorane Stožice beogradski sastav odneo je pobedu na jedan posed (83:82). Tačnije, Nikola Ivanović je pogodio dva slobodna bacanja na pet sekundi do kraja, okrenuo rezultat i obezbedio brejk pošto Ferel poslednji šut na utakmici nije pretvorio u koš...

Posle kraćeg predaha izabranike Vladimira Jovanovića čeka i prvo duplo kolo Evrolige. U sredu 19. oktobra Zvezda ide na noge Baskoniji, pa dva dana kasnije vicešampionu Evrope Real Madridu. Do kraja oktobra Zvezdi predstoje još mečevi sa FMP i Bajernom kod kuće, te gostovanje Igokei. Dakle, deset utakmica za prvi mesec.

Teško da je mladi stručnjak na klupi Crvene zvezde mogao da zamisli teži ulazak u sezonu gde se prvi put susreće sa košarkom najvišeg nivoa, zastrašujućim ritmom Evrolige, te velikim očekivanjima navijača, godinama naviknutih na uspehe, pobede, trofeje... Pored toga, proći će još neko vreme dok Jovanović na raspolaganju bude imao kompletan tim. Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić sigurno ne igraju protiv Efesa, a u obraćanju novinara pred put za Istanbul rekao je da bi “i ekipa što pre želela da zna“ tačan datum njihovog povratka. Miroslav Raduljica i Filip Petrušev su trenirali sa ekipom, najavljeno je da će biti u kombinaciji, što daje određenu širinu unutra, ali će spoljna linija biti opterećena.

“Da, imali smo kadrovskih problema, još ne možemo da računamo na Nedovića i Dobrića, koji su naše prve opcije na poziciji dva. Spremili smo rešenje i za to, ali nam nije lako da sve kombinujemo. Pritom, ni raspored nam ne ide na ruku, jer u prvih sedam kola pet puta gostujemo. Duplo kolo smo u Španiji, mada do tada ima dovoljno vremena, ali ceo raspored je nezgodan za nas“, izjavio je Jovanović.

Veliko opterećenje, mnogo pređenih kilometara, najveći izazovi... A, tek je početak.

CRVENA ZVEZDA - RASPORED U OKTOBRU

Evroliga - 7. oktobar (19.30): Anadolu Efes - CRVENA ZVEZDA

ABA liga - 10. oktobar (18.00): CRVENA ZVEZDA - Budućnost

Evroliga - 13. oktobar (19.00): CRVENA ZVEZDA - Panatinaikos

ABA liga - 16. oktobar (17.00): Cedevita Olimpija - CRVENA ZVEZDA

Evroliga - 19. oktobar (20.30): Baskonija - CRVENA ZVEZDA

Evroliga - 21. oktobar (20.45): Real Madrid - CRVENA ZVEZDA

ABA liga - 24. oktobar (18.00): CRVENA ZVEZDA - FMP Železnik

Evroliga - 28. oktobar (19.00): CRVENA ZVEZDA - Bajern Minhen

ABA liga - 31. oktobar (18.00): Igokea - CRVENA ZVEZDA


tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaVladimir JovanovićABA ligaJadranska liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara