Dža Morant (©AFP)
Dža Morant (©AFP)

On nije sa ove planete! Morant sam zaustavio Voriorse, 18 poena u završnih šest minuta i rekord plej-ofa

Vreme čitanja: 5min | sre. 04.05.22. | 06:38

Bukvalno je sam igrao na kraju najbolji igrač Memfisa i sa 47 poena izjednačio rezultat u seriji

Ljudi, Dža Morant nije sa ove planete! Ono što radi prva violina Memfisa kosi se sa svim zakonima fizike i zdravim razumom, on igra košarku koja nije samo najatraktivnija zbog čega čak i ljudi kraj malih ekrana ne mogu da sede mirno, već i te kako ima smisla i što je najvažnije - ima efekta!

Teško je pronaći reči koji bi na pravi način opisali sve što Dža Morant radi, ali čak ni "monstruozan" nije dovoljno jaka. Jednostavno, momak koji je nedavno proglašen za igrača sa najvećim napretkom gaji košarku ni nalik bilo čemu što možemo da gledamo u NBA ligi ove sezone, jer to nisu samo potezi koji se savršeno uklapaju u šou kakav je NBA liga, već je sebe počeo da gradi kao igrača koji u svoj atraktivnosti melje protivnike. Igra, ostavlja gledaoce bez daha i pobeđuje! Sam nosi ceo Memfis na svojim leđima i zahvaljujući njemu Grizlisi idu u San Francisko na noge Golden Stejtu sa nerešenim rezultatom u seriji - 106:101 (33:25, 23:26, 21:26, 29:24).

Izabrane vesti

Kakav je samo košarkaški ubica postao Morant i koliko je letalan u poslednjoj četvrtini, to će mu postati zaštitni znak nastavi li sa ovakvom praksom u budućnosti. Drugi meč polufinala završio je sa 47 poena (15/31 iz igre, 5/12 za tri) čime je postavio ne samo novi lični rekord u plej-ofu, već je i trenutno igrač sa najefikasnijom partijom u ovogodišnjem doigravanju jer je za jedan koš prebacio učinak Luke Dončića.

Svako ko uopšte pomisli da pogazi ono što je Morant napravio ukazujući na to da je ispalio čak 31 loptu verovatno nije gledao utakmicu i ne zna da niko drugi osim njega nije imao poene u rukama kada se rezultat lomio. Ne preterujemo, 22-godišnji plejmejker jedini je smeo, mogao i želeo da se nadigrava sa kompletnim Golden Stejtom i pogotovo Stefom Karijem kada je najboljeg šutera svih vremena konačno krenulo. Zato su trener Tejlor Dženkins i njegovi igrači svesno prepustili Morantu da uzme svaki šut do poslednjeg zvuka sirene i on je, naravno, isporučio ono što se od njega tražilo.

Pazite sada ovo - od svojih 47 poena čak 18 ubacio je u poslednjoj deonici i to u završnih šest minuta utakmice! Počev od karakteristično akrobatskog polaganja na šest minuta i jedanaest sekundi do kraja Morant je upao u trans gde Voriorsi više nisu znali ni kako da ga brane, a Drejmond Grin kako da pomogne na strani pomoći. Jer, Grin bi krenuo ka Morantu na jednu stranu, ali bi u deliću sekunde najbolji igrač Memfisa i jedan od vodećih superzvezda NBA lige završio na potpuno drugoj strani i naravno pogodio ono što je zamislio. Ma koliko ludo ili nemoguće izgledalo na prvi pogled, a vala i na drugi, treći...

Jedini je igrač Memfisa sa poenima iz igre u pomenutom intervalu od šest minuta. Samo je još Brendon Klark ponudio nešto kako bi se na semaforu zamenile cifre i to su bila dva slobodna bacanja na pet minuta do kraja. Svi ostali napadi domaćina počinjali su i završavali se Morantovim poenima. Najluđe od svega je to što je u svojim ispucavanjima promašio samo četiri šuta. Ali, kada je izgledalo da će Golden Stejt da dobije i ovaj meč, on je našao delotvoran način da te nade ugasi.

Imao je u tome veliku “pomoć“ od Stefa Karija i pogotovo Kleja Tompsona koji večeras nije ličio na sebe. Prvo što je ubacio samo 12 poena iz 19 šuteva uz pet pogodaka (2/12 za tri), na 31 sekund do kraja Tompsonu su svirani koraci kod rezultata 104:101 za Memfis, čime je dao pobedu u ruke protivniku. Napad je naravno išao na Moranta koji je od Endrjua Viginsa izvukao faul za dva slobodna bacanja i oba pogodio. Karijev pokušaj za tri iz teške pozicije bio je daleko od preciznog i usledila je erupcija u Fedeks Forumu.

Sve što je Morant zabrljao u finišu prvog meča večeras je ispravio i platio dodatno na veliko zadovoljstvo navijača. Utakmica kao takva nije bila naročito lepa za gledanje, pogotovo u prvom poluvremenu kada su se nizali prljavi potezi na obe strane, počev od užasnog faula Dilona Bruksa nad Gerijem Pejtonom II zbog čega je plej Golden Stejta završio na snimanju leve ruke i nije se vraćao na teren, potom je i Drejmond Grin dobio lakat u oko od Ksevijera Tilmana što je naročito obradovalo navijače Memfisa, a bilo je tu još nekih udaraca gde je čak i Morant nakratko izgubio jasan vid...

Kada je izgledalo da je tim iz Tenesija na putu ka sigurnoj pobedi nakon prve dvocifrene razlike na celom meču, Golden Stejt je krenuo da topi minus, čak nakratko i poveo, da bi na kraju sve stalo u okršaj Moranta i Karija koji je na kraju dobio as Grizlisa. Kari je ceo meč patio, čak su se kod njega opet videli znaci oklevanja na šutu čak i kada bi bio sam što ranije nismo viđali. Dugo je bio na 1/7 za tri, da bi onda u četvrtoj deonici vezao dva hica i dao Voriorsima šansu da uzmu pobedu. Nisu je dobili.

Ceo Golden Stejt šutirao je katastrofalno loše. Tek 7/38 za tri, a Kari, Tompson, Vigins i Džordan Pul zajedno su pogodili tih sedam trojki i zajedno ispalili 36 lopti! Kari 3/11, Vigins 1/7, Pul 1/6... Na kraju su Kari i Pul bili najefikasniji u svom timu sa 27, odnosno 20 poena. Morantu je najbliži bio Zair Vilijams sa 14 poena, dok je Džeren Džekson ubacio samo 12 pošto je dugo imao problema sa faulovima. Dezmond Bejn nije bio nikakav faktor utakmice pošto ubacio samo pet poena i nigde ga nije bilo kada se lomilo.

Treća utakmica, prva u San Francisku igra se u noći između subote i nedelje od 2.30 po srednjoevropskom vremenu.

NBA - PLEJ-OF

Boston - Milvoki 109:86 /1:1 u seriji/

/Braun 30 – Adetokunbo 28/

Memfis - Golden Stejt 106:101 /1:1 u seriji/

/Morant 47 - Kari 27/


tagovi

NBA ligaNBA plej-ofGolden Stejt VoriorsMemfis GrizlisStef KariDža MorantDezmond BejnDrejmond GrinKlej Tompson

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara