Džejlen Braun i Džejson Tejtum (©AFP)
Džejlen Braun i Džejson Tejtum (©AFP)

Strašan odgovor Bostona: Braunovih 25 za poluvreme, Tejtum dokrajčio Bakse, Janis ratovao sam

Vreme čitanja: 4min | sre. 04.05.22. | 03:40

Trenerske minijature Imea Udoke za eksploziju oduševljenja u TD Gardenu, Grent Vilijams kao džoker utakmice uz važnu rolu Ala Horforda

Boston je živ, Boston se digao na noge i uzvratio udarac braniocu titule! Nije ipak bio nokaut, Seltiksi jesu završili na leđima u nokdaunu, ali su smogli psihičku snagu da odigraju daleko bolji meč od onog na startu polufinala u nedelju i izjednače u seriji na 1:1 - 109:86 (32:21, 33:19, 18:26, 26:20).

U samoj završnici utakmice razlika na semaforu nije ostavljala pravi utisak o tome kako se kretala ova utakmica jer je Boston odigrao daleko bolje i ubedljivije! Do poslednjeg zvuka sirene ipak je sve došlo na svoje. Našao se na pravom testu znanja Ime Udoka koji je posle onog fantastičnog zaokreta sezone uspeo da vrati samopouzdanje i energiju svojim igračima koji su zaista užasno izgledali na početku serije, da bi ove večeri u svakom smislu nadigrali Bakse. Udokine trenerske minijature uz sada već prepoznatljivi inat Seltiksa doveli su do odličnog izdanja i pobede koja vraća nadu u pozitivan rasplet serije, mada se branilac titule i dalje za sve pita s obzirom na brejk koji je i dalje aktivan.

Izabrane vesti

Uspeo je Udoka da posloži ekipu i popuni veliku rupu koja je ostala izostankom zvanično najboljeg defanzivca lige Markusa Smarta. Gledao je Smart u civilu saigrače na delu, a zvanično je prijavljena povreda kvadricepsa, bez tačnog datuma povratka što može da ostavi prostor i za razmišljanje da bi ovo polufinale moglo da bude završeno za njega. No, svi u Bostonu se nadaju da bi Smart mogao na parket već za treći susret koji se igra u noći između petka i subote kada je domaćin Milvoki.

Napravio je Udoka određene korekcije u rotacijama, pre svega napadačkim mada je morao dosta toga da koriguje i u odbrani bez Smarta, a iako su vodeće figure pobede nesumnjivo Džejlen Braun i Džejson Tejtum, pravi džoker Seltiksa bio je Grent Vilijams. Navikli smo na Vilijamsa da poput pit bula grize za svaku loptu i da radi praktično sve što se od njega traži, ali večeras je radio baš ono što je Bostonu trebalo - zaustavio je Janisa Adetokunba i doveo ga do stanja potpune frustracije, a onda je i zapalio mrežicu na drugoj strani.

Ubacio je 21 poen uz čak šest trojki iz devet pokušaja! I to, ne treba zaboraviti, pošto bi odigrao dobru odbranu na Janisu čija je bio verna senka i nije mu dozvoljavao da diše. Kakav je posao napravio Vilijams najbolje se videlo u prvom delu utakmice koje je u svakom smislu pripalo Bostonu. Najboljeg igrača Baksa ostavio je na samo pet poena i mizernih 2/12 iz igre. Janis je silio ulaske pod koš i želeo je da probije barijeru, da završava akcije sam, a kada je shvatio da neće ići počeo je da razigrava saigrače, pa je na odmor otišao sa četiri asistencije.

No, njegovo izdanje bilo je apsolutno u zapećku onoga što je radio Džejlen Braun! Monstruozno izdanje u prvom poluvremenu za Brauna koji je ubacio 25 poena uz 9/10 iz igre i 5/5 sa distance! Plesao je po parketu Braun koji je imao posebnu motivaciju da posle slabog izdanja u prvoj utakmici podigne lestvicu i vrati Boston na pravi put. Da je bio posebno naoštren vidi se i po tome što je razlika na poluvremenu iznosila upravo 25 poena, koliko je Braun postigao...

Milvoki je u tom periodu mnogo toga radio pogrešno. Sve je praktično zavisilo od toga šta će da urade Janis Adetokunbo i Džru Holidej, pa ostatak ekipe nije dobio mogućnost da nešto bitnije uradi. Bruk Lopez se nije video na parketu, ostali tek sporadično. Na kraju niko osim Janisa i Holideja nije imao dvocifren broj šuteva. Njih dvojica zajedno 47, ostatak ekipe – 26. I to je opterećivalo Bakse, pogotovo u momentima kada je Janis forsirao i išao sam na petoricu protivničkih igrača. Na kraju jeste imao 28 poena uz 11/27 iz igre, ali nije to bilo izdanje na kakvo je navikao ljubitelje NBA košarke. Ubeležio je još i devet skokova uz sedam asistencija. Holidej je imao 19, a Bobi Portis 13 poena.

Na Bostonovu vodenicu išla je i šuterska forma koja je večeras bila na impozantnom nivou u tom prvom delu. Čak 13 trojki iz 20 pokuašaja, do kraja impresivnih 20/43, a ne treba podsećati da je u prvoj utakmici odnos bio 18/50.

Važnu ulogu u ovom susretu imao je Al Horford. Čovek koji je označen kao jedan od najvažnijih za ishod cele serije deluje kao mladić kada je na parketu. Ima 35, a čini se kao da je bar pet godina mlađi jer sve stiže – da odigra jaku odbranu na Janisu ili pomogne u rotaciji i ukrade loptu, a onda i da istrči kontru, pokupi ofanzivni skok ili podeli asistenciju. Meč je završio sa po 11 poena i skokova, uz četiri “krađe“.

Posle fantastičnog prvog poluvremena za Seltikse utakmica je otišla u krajnost. Sudije su počele da “seckaju“ igru čestim gledanjem snimaka iako nijednom odluka nije bila promenjena. Taj ritam više je odgovarao Baksima, pogotovo jer je Janis počeo da pogađa u nešto boljim procentima. Ali, nisu računali da će na sve što su već dobili morati da se nose i sa Džejsonom Tejtumom. Posle stidljivog izdanja u uvodne dve četvrtine, Tejtum je preuzeo ključeve utakmice i napunio koš Baksa do vrha. Za kraj njegovih 29 poena (10/20 iz igre, 5/10 za tri), samo jedan manje od Brauna koji je bio i najefikasniji strelac utakmice (11/18 iz igre, 6/10 za tri).

NBA - PLEJ-OF

Boston - Milvoki 109:86 /1:1 u seriji/

/Braun 30 – Adetokunbo 28/

Memfis - Golden Stejt 106:101

/Morant 47 - Kari 27/


tagovi

Boston SeltiksDžejlen BraunDžejson TejtumMilvoki BaksJanis AdetokunboNBA plej-of

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara