Svetislav Pešić (©Star Sport)
Svetislav Pešić (©Star Sport)

Pešić za Mozzart Sport: Samo večiti daju evroligaše za prvi meč, verovatno i bez dvojca CSKA

Vreme čitanja: 7min | pon. 31.10.22. | 08:11

"Sastanci sa večitima bili odlični, čekamo rezultate Avramovićeve kontrole i da li će možda nešto da se promeni u Moskvi, Evroliga nije mogla da pomeri mečeve", poručio selektor Srbije

Svanuo je poslednji dan oktobra, samim tim i poslednji rok da reprezentacije u centralu FIBA dostave spiskove kandidata. Nastavak druge faze kvalifikacija za Mundobasket se bliži, Srbiju 11. novembra čeka gostovanje Velikoj Britaniji u Njukaslu, potom i derbi sa Turskom tri dana kasnije u Beogradu. Svaki duel nosi imperativ pobede za Orlove.

Kao i praktično pred svako okupljanje nacionalne selekcije, selektor Svetislav Pešić i njegovi najbliži saradnici suočavaju se sa brojnim problemima oko sastavljanja spiska. Dobra vest je da su beogradski večiti rivali stavili svoje igrače na raspolaganje... Iz Crvene zvezde su to Nemanja Nedović, Luka Mitrović, Ognjen Dobrić i Nikola Topić, a iz Partizan Mozzart Beta?

Izabrane vesti

“Uroš Trifunović, Balša Koprivica i Danilo Anđušić. U ponedeljak će imati pregled i Aleksa Avramović, videćemo da li na njega uopšte možemo da računamo i da li da ga stavljamo na spisak ili ne“, otvara Pešić razgovor za Mozzart Sport.

18.00: (2,70) Igokea (14,5) Crvena zvezda (1,55)

Uspeli ste na kraju ipak da postignete dogovor oko njihovog učešća?

“Sastanci su bili odlični, na njima su bili prisutni predsednici, generalni menadžeri i treneri. Postojalo je obostrano razumevanje i tako uvek treba da bude. Reprezentacija nije samo tim KSS, već svih klubova. Podržavam takve odluke. Mi smo i u prošlosti imali nekoliko sastanaka sa klubovima i njihovim predstavnicima, koji su bili korektni. Nemamo tu problema, ali kada dođe situacija da se nešto konkretno uradi, onda klubovi stave svoje prioritete zbog sistema takmičenja kakav imamo u Evropi. Ili nastane problem jer se neki igrači povrede. Nadamo se da neće biti povreda i sada. Evo, imamo Luku Mitrovića koji je na spisku i ima određeni problem, ali se nadam da nije teže prirode“.

Imaćete na raspolaganju Nemanju Nedovića koji se vratio iz povrede lista i odigrao dobro u pobedi nad Bajernom...

“Jako me raduje što se vratio i puno nam je nedostajao na Evropskom prvenstvu. Nadam se sada da će biti spreman za utakmicu sa Velikom Britanijom. On je iskusan, još će da raste i jako su nam potrebni njegov kvalitet i znanje. Može da igra na više pozicija, zato se nadam da će Nedović, kao i Mitrović, biti spremni za reprezentaciju. Svaka povreda nas vraća nazad, jer nemamo mnogo mogućnosti, a kratko je vreme“.

Kada počinjete sa radom?

“Pripreme počinju 7. novembra. Odnosno, tada kreće okupljanje. Pošto Crvena zvezda igra Jadransku ligu u ponedeljak, njeni igrači će doći u utorak. Partizan Mozzart Bet se sa Borcem sastaje u nedelju, tako da će oni biti na raspolaganju već u ponedeljak“.

Koliko bi bilo teško da sastavite ekipu bez igrača iz redova dva najveća srpska kluba, što je bila realna opasnost s obzirom na njihovo učešće u Evroligi?

“Da podsetim, mi smo još letos imali razgovore sa svim našim klubovima iz Jadranske lige koji daju reprezentativce, pred utakmice sa Letonijom i Belgijom. Na sastanku smo ih obavestili kakva je ukupna situacija i tada smo prezentovali na koje igrače računamo. Nismo mogli ni tada da dobijemo većinu igrača na koje smo računali. Neki su bili povređeni, neki umorni jer su bili u sezoni. Tada smo tražili da se sezona završi 5. juna, da bi Crvena zvezda i Partizan Mozzart Bet osdlobodili igrače. Ali, Jadranska liga se odužila. Mi pred utakmice sa Letonijom i Belgijom nismo imali ni pet dana za pripreme“, kaže Pešić i nastavlja:

“Ovo sve govorim zato što smo još tada naglasili, ako Partizan Mozzart Bet bude igrao Evroligu, kakva će situacija biti. Pričali smo da ćemo da imamo probleme za novembar i februar, jer ne bismo mogli da računamo ni na Zvezdu, ni na Partizan Mozzart Bet. Sada smo došli u tu situaciju, da bez tih šest-sedam igrača koji su na spisku ne bismo mogli da sastavimo reprezentaciju“.

Šta se dešava sa ostalim igračima iz Evrolige?

“Na igrače koji su igrali Evropsko prvenstvo, a igraju Evroligu, već znamo da ne možemo da računamo za utakmicu sa Velikom Britanijom. Evroliga nije uspela da pomeri utakmice. Olimpija i Virtus to jesu učinili, možda će i neki drugi, ali to su za nas sve beznačajna pomeranja. Mi sa Velikom Britanijom igramo u petak, a putujemo za Njukasl dan ranije. Na igrače kao što su Kalinić, Gudurić, Micić, Lučić, Jaramaz i ostali ne možemo da računamo zbog obaveza prema klubovima“.

Kakva je situacija sa Nikolom Milutinovim i Dejanom Davidovcem iz moskovskog CSKA?

“Predstoje nam razgovori sa CSKA u ponedeljak. Tada ćemo definitivno znati da li može nešto da se desi ili ne. Pregovori traju, situacija je u ovom trenutku teška i 99 odsto na njih nećemo moći da računamo, uprkos ogromnoj želji CSKA da nam izađe u susret. Uradili su sve da se utakmica sa Uniksom odloži ili pomeri, što dosad ipak nije bilo moguće. CSKA je želeo da pomogne, našli smo čak i nekoliko varijanti kako da se omogući odlaganje derbija. Videćemo da li će nešto da se promeni posle sastanka u ponedeljak“.

Hoće li biti novih imena na spisku?

“Mi smo već postigli apsolutni rekord u ovim kvalifikacijama, s obzirom da je kroz trenažni proces prošao 31 igrač. Sada gledamo, ako ništa drugo, da pozovemo igrače koji imaju kontinuitet u reprezentaciji. Zasad ne postoji mogućnost da se nešto promeni. Igrači koji nisu u evroligaškim klubovima poput Radanova, Dangubića, Simanića, Jagodić Kuridže i Ristića... To su igrači koji su već bili u selekciji i specijalnih novih imena verovatno neće biti“.

Iz Turske stižu informacije da će klubovi odložiti redovno kolo domaće lige pre okupljanja reprezentacije. Da li je možda bilo kontakta sa ABA ligom da se uradi isto?

“Turskom Savezu je uspelo da odloži utakmice pred ovaj deo kvalifikacija. Probali smo u prvom, drugom i trećem ’prozoru’ da odložimo mečeve Jadranske lige, u subotu i nedelju pred reprezentativne obaveze. To nije bilo pitanje samo za nas, već i za Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Crnu Goru, za sve koji učestvuju u kvalifikacijama. Ako ništa drugo, bar da se kandidati za reprezentaciju malo odmore i eventualno ranije priključe pripremama. ABA liga je to odbila, zato za ovo okupljanje nije bilo ni smisla pitati“.


Duel protiv Velike Britanije je sam po sebi “biti ili ne biti za nas“...

“Jeste, a vidim da se u javnosti pojavila izjava selektora Velike Britanije, kao odgovor na moj navodni komentar kako su oni favoriti. To nisam rekao tako. Čeka nas jako teška utakmica protiv Velike Britanije u koju ulazimo nekompletni, dok će oni igrati sa svim raspoloživim snagama. Ne treba zaboraviti da su već pobedili Grčku kod kuće, da su do dva minuta pre kraja imali u rukama i trijumf nad Letonijom. Oni su kompaktna ekipa, nije kvalitet Španije, ali oni dugo igraju zajedno“, priča Pešić i dodaje:

“Ne proglašavamo ih favoritima, ali znamo da će to za nas biti teška utakmica i zato moramo da budemo iznad realnih mogućnosti da bismo pobedili. Tu nema nikakvog dizanja temperature, već realnost. Dvorana u Njukaslu je mala, uvek puna. Ljudi i dalje ne shvataju koliko se smanjuje jaz između izrazitih favorita i onih koji to nisu. Pogledajte kako je Letonija dobila kompletnu Tursku sa 26 razlike. Belgija je na Evrobasketu dobila kasnijeg šampiona Evrope, Španiju... To su sve ekipe koje nemaju izrazite igrače u Evroligi, ali igraju dugo zajedno, što je jako važno. Mi smo sve utakmice u kvalifikacijama odigrali jako kvalitetno, nedostajao nam je element uigranosti, što nas je koštalo na nekim utakmicama. Znamo da su momci u tom momentu dali sve od sebe“.

******

Od danas opet možete međusobno vezivati sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinovati sa ostatkom kompletne ponude.

******

Povukao je selektor paralelu između fudbala i košarke, kako bi ukazao na ključnu razliku u sistemu kvalifikacija nacionalnih selekcija...

“Voleo bih zaista da mogu, kao Piksi Stojković, da izađem pred javnost i kažem kako idemo da pobedimo Portugaliju. Nije ni on lud, da tako nešto govori bez argumenata. On zna da je u fudbalu totalno drugačija situacija, u poređenju sa košarkom. Tačno se zna da svi fudbaleri moraju da se odazovu nacionalnom timu. Lično se radujem svakom uspehu reprezentacije i Piksija, koji je moj veliki prijatelj. On može da pozove sve igrače, ja ne“, ističe prekaljeni stručnjak i zaključuje:

“Njega može da pozove, na primer, trener Ajaksa i zamoli ga da Tadić ne igra jer je umoran ili mu je potreban. Piksi sve to razume, ali obično bi u takvim situacijama bilo potrebno da Dušan dođe kako bi lekarski tim reprezentacije dao procenu njegovog stanja. U košarci nije tako. Ako, na primer, pozovem nekog igrača iz Evrolige i njegov klub kaže kako je liga dugačka i ima obaveza, ili da postoji rizik od dodatnog umora i povreda, oni ne dolaze. Ili se desi situacija kao sada, da se igra utakmica u petak, a mi putujemo u četvrtak. Zato ne mogu Vasilija Micića da zovem da posle utakmice u četvrtak uveče sedne na avion i dođe u Veliku Britaniju kako bi opet igrao. Nije realno, jer predstavlja rizik od umora i eventualne povrede“.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićABA ligaJadranska ligaKvalifikacije za Mundobasket 2023EvroligaKK CSKA Moskva

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara