(©Starsport)
(©Starsport)

Stojković za sajt FIFA: Ne idemo u Katar u razgledanje, cilj je da prođemo u osminu finala

Vreme čitanja: 5min | ned. 30.10.22. | 21:48

„Naš narod zaslužuje više momenata sreće kao kada smo pobedili u Portugaliji“, poručuje selektor Orlova

Sve smo bliži novembru, mesecu kada će se zakotrljati lopta s centra u Dohi, na početku Svetskog prvenstva u fudbalu.

Reprezentacija Srbije je po mnogima „crni konj“, favorit iz senke, pred Mundijal u Kataru, a veliki intervju za sajt FIFA povodom šampionata sveta dao je Dragan Stojković, selektor Orlova.

Izabrane vesti

Piksi je poručio da Srbija ima ambicije da prođe u drugi krug, jer želi da ponovo obraduje svoj narod, kao u noći kada je slavila u Lisabonu. Pričao je selektor kako je ukomponovao tim, govorio o razornom napadu koji Orlovi imaju, ali i podsetio se nekih njegovih nastupa na Mundijalima dok je bio igrač.

Intervju sa sajta FIFA prenosimo u celosti.

Kako ste se pripremali za predstojeće Svetsko prvenstvo? Da li ste fokusirali samo na vaš tim ili planirate da se adaptirate na igru protivnika?

„Ja sam više tip trenera koji se koncentriše na njegov tim i utakmice. Naravno, imamo mnogo poštovanja za naše protivnike, ali želimo da igramo našu igru“.

Način na koji ste se kvalifikovali je bio zaista upečatljiv. Možete li da nam kažete vaša sećanja na gol Aleksandra Mitrovića koji vas je odveo u Katar?

„Bili smo u teškoj grupi, Portugalija je bila favorit za prvo mesto. Moj tim je igrao dobro na svim utakmicama. Znali smo da će meč u Lisabonu biti kao finale i tačno to se i dogodilo. Pokazali smo tamo da smo zaslužili da se kvalifikujemo. Naša pobeda od 2:1 je bila zaslužena“.

Pričajte nam malo o Mitroviću. Posle fantastičnih igara za Fulam prošle sezone, u sjajnoj je formi i ove godine. Kakva je njegova uloga u vašem timu?

Mitrović je ključni igrač za našu reprezentaciju. On je vrhunski napadač, veoma ozbiljna ličnost i profesionalac koji daje sve od sebe na svakoj utakmici. Svi golovi koje je dao tokom kvalifikacija su bili briljantni, ali onaj protiv Portugalije u poslednjem minutu će zaostati zauvek u našim sećanjima. On ima sposobnost da svakog sedne da hvata beleške. Svaki trener koji ima imalo znanja bi voleo da ga ima u svom timu“.

Pored Mitrovića, Srbija ima i druge zastrašujuće napadačke opcije, kao što su Dušan Vlahović, Dušan Tadić i Luka Jović.

Nekoliko godina već Vlahović pokazuje da je izvanredan igrač i nije bilo iznenađenje što ga je doveo Juventus, jedan od najvećih italijanskih klubova. On je mlad, ali već sazreo, daje svoje srce i dušu za fudbal i to mu se uvek isplaćuje. Mnogo daje sebe za svoj klub, a ništa manje ni za reprezentaciju. Što se tiče Tadića, on je sve što biste poželeli od svog kapitena: nestvaran talenat koji je video sve u fudbalu. Jović je bio u notesu Real Madrida i pored toga što se tamo nije iskazao u potpunosti, bez dileme ima sve veštine da igra na vrhunskom nivou“.

Da li su dve utakmice protiv Portugalije pomogle da učvrstite stav koliko je ovaj tim Srbije zaista jak?

„Još od početka kvalifikacija mi smo se fokusirali na našu igru. Moj cilj je, naravno, bio da dobijamo utakmice, ali sam želeo da to činimo sa stilom. Bili smo umešni da pobeđujemo igrajući dobar fudbal: moderan, brz, napadački fudbal. To je ono što navijači očekuju od vas kada dolaze na stadion. Taj cilj nam je omogućio da nađemo balans između pozitivnog rezultata i fudbala sa stilom. To nam je pomoglo da se kvalifikujemo“.

Seli ste na klupu neposredno pre početka kvalifikacija. Kako ste uspeli da stvorite tamo jak timski duh za tako kratko vreme?

„Gledajući na to da smo imali mali broj treninga i da sam morao da se brzo snađem u novoj ulozi, to jeste bio veliki izazov. Moram da se zahvalim svom timu, koji mi je ukazao odmah veliko poverenje. U svaku utakmicu smo ušli puni samopouzdanja i sve je ispalo prelepo“.

Da se vratimo malo unazad: Italija 1990, ostvarili ste sjajan učinak protiv Španije u osmini finala.

„Taj Mundijal je definitivno jedna od najsvetlijih tačak u karijeri. Postigao sam dva gola protiv Španije, koja je imala talentovan tim tada. Nikada neću zaboraviti Italiju 1990. To su moja dva najlepša gola i veoma sam ponosan što sam imao priliku da pokažem svoj talenat i fudbalske kvalitete na tako važnom takmičenju“.

Da li osećate neku vrstu pritiska kao trener?

Nisam vrsta osobe koja dozvoli da je savlada pritisak pre utakmica. Volim da sačuvam mir. Takav načim razmišljanja sam imao kao igrač i to je ono u šta želim da ubedim i moje igrače. Utičem na njih da ne dozvole da ih savlada pritisak, jer to može da bude kontraproduktivno. Postoji i pozitivan pritisak, koji vas ohrabri da date 100 odsto sebe“.

Bili ste kapiten reprezentacije Jugoslavije 1998. godine. Da li je za vas stvar ponosa da predvodite kao selektor Srbiju na predstojećem SP?

„Za svakog trenera je suštinska stvar da predvodi svoju reprezentaciju na ovakvom takmičenju. To je veliki ponos i privilegija, ali osećam i dozu odgovornosti: kao igrač, ti predstavljaš svoj klub i sebe, dok kao trener predstavljaš celu naciju. To je upadljiva razlika, ali nemam problem sa tim, to je neizbežno“.

Za srpske navijače, koliko su važni fudbal i nastup reprezentacije na Mundijalu?

„Fudbal je oduvek bio najvažniji sport u Srbiji. Ljudi ga obožavaju. Naravno, sa tim nekada dođu i nerealna očekivanja, kao što su stalna predviđanja da ćemo da osvojimo Svetsko prvenstvo. Ali, nije to tako lako kao što je podizanje samog trofeja, pogotovo kada ste mala zemlja sa mnogo infrastrukturnih problema i dok se mučite da se borite sa velikim evropskim nacijama. Kvalifikovanje za takmičenje predstavlja veliki uspeh za nas, koji nas ohrabruje da nastavimo sa naporim da gradimo bolju budućnost. Naša pobeda u Portugaliji izazvala je veliko slavlje kod kuće, naš narod zaslužuje više takvih trenutaka sreće“.

Kakve bi bile reakcije u Srbiji ako biste se plasirali u drugi krug?

„To je jedan od naših ciljeva. Činjenica da smo među 32 najbolja tima na svetu govori da smo kvalitetan tim i da nismo tu slučajno. Ne idemo u Katar u razgledanje, nego da ostvarimo nešto na šta ćemo biti ponosni. Naš glavni cilj je da prođemo u osminu finala, iako to neće biti tako lako. Sposobni smo da to uradimo i učinićemo sve da uspemo“, poručio je Dragan Stojković.



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara