Fakundo Kampaco protiv Partizana (Foto: MN Press)
Fakundo Kampaco protiv Partizana (Foto: MN Press)

Pred Zvezdom teška misija: U ABA ligi nije bilo preokreta posle 0:2

Vreme čitanja: 7min | pet. 16.06.23. | 16:57

Crveno-beli će prvu utakmicu kod kuće u finalu ABA lige igrati sa dve pobede zaostatka

Iskoristio je Partizan Mozzart Bet prednost domaćeg terena i dobio prve dve utakmice u finalu ABA lige pred svojim navijačima u Štark Areni. Serija se sada seli u dvoranu Aleksandar Nikolić (nedelja, 20.30), a košarkaši Crvene zvezde imaju zadatak da spasu dve meč lopte i izbore se za majstoricu, koja će se ponovo igrati pred crno-belom publikom.

Prva dva duela imaju zajedničko to što su viđena po dva različita poluvremena. Na startu finala su izabranici Željka Obradovića bili ubedljivi u uvodnih 20 minuta, Zvezda je bila bolja u nastavku, prišla na šest poena zaostatka posle minus 22 krajem druge četvrtine, ali Partizan je odoleo i upisao pobedu.

Izabrane vesti

Zaigrali su puleni Duška Ivanovića daleko angažovanije od prvog minuta drugog susreta. Bili vrlo agresivni u odbrani već od prvih sekundi, što najbolje opisuje i faul Branka Lazića već u sedmoj. Na odmor se otišlo sa nerešenim rezultatom, ali je Partizan uspeo da se odlepi u trećoj deonici. Držali su se crveno-beli, prišli na četiri razlike po ulasku u poslednja četiri minuta, ali odbio je domaćin nalet večitog rivala i upisao još jednu pobedu.

U finalu ABA lige se nije dešavalo da jedan tim nadoknadi dve pobede minusa i osvoji titulu. Samo jednom se dogodilo i da sastav koji ima prednost domaćeg terena ne podigne pehar i to Crvenoj zvezdi u aprilu 2018. godine, kada je Budućnost došla do brejka u Beogradu i potom sa dva trijumfa u Podgorici sela na tron. Ali, za sve postoji prvi put.

Da 2-0 nije garancija, može se videti i na primeru Partizana, koji je u ovosezonskom plej-ofu Evrolige sa dva brejka prednosti iz Madrida stigao u glavni grad Srbije, ali je izgubio obe utakmice pred svojim navijačima, a onda od plus 18 u majstorici, ostao praznih šaka u sudaru sa Realom. Šta god da se dešavalo u toj seriji, činjenica ostaje da je jedan tim bio dve pobede u zaostatku i sa tri vezane preokrenuo seriju. Dakle, ništa nije nemoguće.

Zato je jasno da crveno-beli neće odustajati. Zato i trener Ivanović nastavlja da priča o osećaju da će njegovi puleni trijumfovati.

"Strašno verujem mojim igračim. Znam kako mogu da igraju, znamo da možemo da pobedimo Partizan i to stvarno i iskreno mislim. Ako neko hoće da osvoji finale, ne može da ima sumnje da će da pobedi. Ni ja ni moji igrači. Nemamo sumnje", pojasnio je iskusni stručnjak svoj optimističan stav.

Na crveno-belima je da nastave sa istom dozom agresivnosti kao iz prvog poluvremena druge utakmice. Sa identičnom ili još većom energijom zaigraju od prvog minuta trećeg susreta. A imaće nesumnjivo i snažan vetar u leđa sa tribina, sa kojih su nebrojeno puta i crpeli energiju ove, ali i ranijih sezona.

Zvezda je trenutno u seriji od 10 vezanih pobeda kod kuće. Dobila je 14 od poslednjih 16 utakmica pred svojom publikom. Pod vođstvom Duška Ivanovića samo pet puta je poražena u Pioniru. Jasno, domaći teren velika je snaga tima sa Malog Kalemegdana i biće mu još jedan adut u nastavku finala.

Kada su u pitanju individualna izdanja, jasno je da veliki broj prvotimaca može da pruži značajno više nego u dosadašnjem toku borbe za regionalni tron. Fakundo Kampaco je u prvom susretu upisao dabl-dabl, ali je u revanšu ubeležio samo dva indeksna poena (devet poena i sedam asistencija). Prerano je i okončao susret zbog pet ličnih grešaka. Nije još zasijao punim sjajem.

Hasan Martin nije bio dovoljno agresivan i koncentrisan u prvom meču, dok je u drugom rano ušao i u probleme sa faulovima. Niko nije u boljoj formi od Luke Mitrovića dočekao duele sa večitim rivalom, ali u prvom susretu je imao probleme sa prekršajima, u drugom odigrao bolje, ali se u jednom trenutku prvog poluvremena vratio na klupu sa bolnom grimasom na licu. Ipak, stisnuo je zube i istrčao ponovo na teren, imao dobru sekvencu sredinom odlučujućeg perioda kada je sa nekoliko vezanih poena i asistencija pomogo svom timu da priđe na minus četiri. Jasno je da obojica mogu samo bolje.

Filip Petrušev je, uz Mitrovića, bio jedan od najkonstantnijih igrača Crvene zvezde u tekućoj sezoni. Pružao je izvanredne partije i u sudarima sa evropskom elitom, pokazao da joj pripada, ali mu se u prva dva meča finala desilo nekoliko pehova. U prvom susretu je promašio zakucavanje, u drugom mu je ispala lopta kada je Zvezda imala lepu priliku da sustigne rivala krajem treće četvrtine. Slobodna bacanja je u prvom susretu šutirao 5/9, u drugom je popravio učinak na 3/4.

Utisak je da je na njega, kao i na ostatak ekipe, danak ostavila promena takmičarskog ritma, jer su se utakmice posle sedam meseci izrazito gustog kalendara značajno proredile, pa je Zvezda u maju odigrala tri susreta, imala 16 dana pauze do finala Superlige Srbije.

Jasno, nedostajao je Ivanoviću i Luka Vildoza. Povredio se na startu borbe za domaći presto, u prvoj utakmici protiv FMP-a. Zbog problema sa preponama propustio je revanš, otvaranje finalne serije ABA lige presedeo u civilu, da bi se pred drugi susret vratio u tim, ali videlo se da mu nedostaje mečeva u nogama. Polako je podizao broj obrtaja tokom utakmice, na kraju upisao osam poena, po tri skoka i asistencije. Sasvim solidan učinak s ozbirom na sve što mu se izdešavalo, ali jasno je da Argentinac ima prostora za značajno više. Pravio je brzinom probleme odbrani Partizana, u par navrata je izostala realizacija, ali u trećoj utakmici treba očekivati još bolju verzuju Vildoze.

Uglavnom je igrao dobro protiv Partizana, postigao 19 poena na debiju u derbijima, ubeležio indeks 21 u prvom evroligaškom (14 poena, šest asistencija, po četiri skoka i ukradene lopte), uz ključno dodavanje za Nedovića u poslednjim sekundama, kada je srpski reprezentativac postigao trojku za pobedu. U drugom sudaru na evrosceni je bio nezaustavljiv: 26 poena i šest skokova za indeks 29, na Kupu u Nišu dao vredan doprinos sa 15 poena i šest uhvaćenih lopti, a posebno je dobar bio u stvaranju preokreta nakon velikog minusa u prvom poluvremenu.

Nedović je posle 10 poena u prvom susretu, duplirao učinak u revanšu finala (21 poen) i bio daleko najbolji igrač Zvezde na protivničkoj polovini. Ognjen Dobrić je u oba susreta odradio solidan posao. U prvom bio prvi strelac tima sa 17 poena, u drugom drugi najkorisniji igrač sa indeksom 13 (11 poena i četiri skoka). Ben Betil je imao dobar nastup na otvaranju (10 poena i pet skokova), dok je u drugom ubacio samo šest poena, ali je bio daleko najbolji igrač crveno-belih u skok igri. Pokupio ih je sedam, čak tri pod protivničkom obručem.

Iskustvo i znanje Stefan Markovića posebno su bitni bili na premijeri. Proveo je gotovo čitavu treću četvrtinu u igri kada je Zvezda počela da hvata priključak. U oba susreta je postigao po jednu trojku, ali nije to njegov zadatak na terenu. Uspevao je da smiri tim, dobro organizovao nekoliko napada, pomogao na skoku i naravno - izgarao u odbrani. U drugom se, poput Mitrovića, požalio na bol tokom prvog poluvremena, ali je uspeo da se vrati na teren nakratko u trećoj četvrtini. Njegov doprinos bi mogao da bude dragocen i u predstojećem susretu.

Kada se podvuče crta, Crvena zvezda još nije uhvatila pravi ritam kojim je mlela protivnike sve do velikih promena u kalendaru. Može timski, ali i individualno značajno bolje, a posebno pred svojim vernim navijačima. Ima Partizan veliku prednost u finalu ABA lige, ali nije ništa još gotovo.

Naravno, ne pita se samo Zvezda. Partizan je imao izvanrednu sezonu, Željko Obradović je okupio sjajan tim, sa nekoliko košarkaša najvišeg evropskog kvaliteta i umalo bacio Kralja na kolena u plej-ofu Evrolige, rušio pred sobom neke od najvećih timova na kontinentu. Zasluženo je poveo sa 2:0 u seriji, ali svesni su u klubu da ne smeju da se osvrću na ono što je bilo, već na ono što sledi. A činjenica je da crno-bele u trećem susretu očekuje daleko teži zadatak nego u prva dva.

"Evroliga je završena priča i ne bavimo se tim. Ovo je ABA liga, vodimo 2-0, to je bio cilj. Kako će to dalje da ide, videćemo. Probaćemo da spremimu utakmicu koja se igra u nedelju na najbolji mogući način. Kao i uvek, samo sledeća utakmica", istakao je Obradović.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetDuško IvanovićFakundo KampacoNemanja NedovićHasan MartinLuka MitrovićLuka VildozaOgnjen DobrićBen BentilStefan MarkovićŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara