Nenad Dimitrijević (Foto: fiba.basketball)
Nenad Dimitrijević (Foto: fiba.basketball)

Ređaju se iznenađenja: Litvanija pala u Estoniji, Dimitrijević razbio Poljake

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 19:47

Rokas Giedraitis se nije proslavio u neprijatnom porazu Litvanaca

Februarski FIBA prozor i početak kvalifkacija za Evrobasket doneli su brojna iznenađenja. Novo je priredila selekcija Estonije koja je u Talinu, posle veoma tvrdih 40 minuta i velike borbe, upisala drugi trijumf, tako što je savladala Litvaniju 65:59.

Estonija je tako prva u Grupi H posle dva odigrana kola sa maksimalnim učinkom, pošto je u prvom porazila Severnu Makedoniju. Litvanci i Makedonci su na 1-1, pošto su porazili demotivisane Poljake, koji kao domaćini imaju obezbeđen prolaz na kontinentalnu smotru.

Izabrane vesti

Koliko je tvrdo bilo u baltičkom derbiju govori i podatak da je pobednički sastav šutirao 39 odsto iz igre (25/64) i 22,73 odsto za tri poena (5/22), dok je četa Kazisa Maksvitisa bila na 20/51 (39 odsto) iz igre i 5/18 van linije 6,75 (27,78 odsto). Viđena su 44 prekršaja, a ni tu rivali nisu bili mirne ruke (Estonija 10/17, Litvanija 14/20).

Janari Joesar je predvodio Estonce sa 18 poena, dok je Sim Sander Vene dodao 13. Vredan doprinos dao je i centar Baskonije Majk Kocar sa dabl-dablom od 11 poena i 13 skokova, a bio bi još bolji da nije šutirao mizernih 3/10 sa crte.

U Litvaniji su na nivou bili samo Edgaras Ulanovas sa 16 i Tomas Dimša sa 14 poena, dok je košarkaš Crvene zvezde Rokas Giedratitis postigao samo tri poena za skoro 26 minuta u igri (1/5 iz igre).

A koliko su Poljaci zainteresovani da se bore u Grupi H, govori i podatak da su u Sosnovjecu doživeli debakl od Severne Makedonije, koja je na pogon Nenada Dimitrijevića slavila sa ubedljivih 71:96.

Bivši košarkaš Valensije, sada član Uniksa iz Kazanja, predvodio je Makedonce sa čak 32 poena, a bio je i blizu istorijskog tripl-dabla sa po osam skokova i asistencija, te je meč okončao sa indeksom korisnosti 33. Dobro ga je ispratio naturalizovani Itan Hap iz Gran Kanarije, koji je u drugom nastupu kao reprezentativac naših južnih komšija postigao 19 poena, uz sedam skokova, kao i po pet asistencija i ukradenih lopti (indeks 31), dok je Stojan Gjuroski dodao 17 poena, a Andrej Maslinko 10 u pobedničkoj ekipi.

Kod Poljaka, za koje nije nastupao prvotimac Partizan Mozzart Beta Mateuš Ponitka jer se vratio u Beograd, izdvojio se Mihal Mišelak sa 20 poena i devet uhvaćenih lopti (indeks 28), dok je Mihal Sokolovski brojao do 15 (šest skokova). Centar Panatinaikosa Aleksandar Balcerovski je za 20 minuta postigao sedma poena, uz tri skoka i veoma loših 2/10 iz igre (indeks 0).

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET (DRUGO KOLO)

Ponedeljak

Grupa H

Estonija - Litvanija 65:59

/Joesar 18 - Ulanovas 16/

Poljska - Severna Makedonija 71:96

/Mišelak 20 - Dimitrijević 32/



tagovi

košarkaška reprezentacija Litvanijekošarkaška reprezentacija Estonijekošarkaška reprezentacija PoljskeSeverna Makedonijakošarkaška reprezentacija Severne MakedonijeNenad DimitrijevićAleksander BalcerovskiRokas GiedraitisMajk KocarEdgaras Ulanovas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara