Ife Lundberg (Foto: fiba.basketball)
Ife Lundberg (Foto: fiba.basketball)

Uzalud Lundbergova simultanka, Finci posle velikog preokreta slomili Dansku u završnici

Vreme čitanja: 3min | pon. 26.02.24. | 19:15

Danci nisu uspeli da potvrde trijumf nad Gruzijom, četa Lasija Tuovija odigrala pošteno do kraja

Bili su Finci nemoćni na gostovanju Srbiji u dvorani Aleksandar Nikolić na startu kvalifikacija za Evrobasket, ali iako kao jedan od domaćina imaju obezbeđeno mesto na kontinentalnoj smotri, rešili su da odigraju pošteno do kraja i utiču na dešavanja u Grupi G. Gubili su od Danske 17 razlike pred poluvreme, a onda odigrali furioznu treću četvrtinu i izborili egal u polsednjih 10 minuta, da bi u neizvesnoj završnici slomili goste i upisali prvi trijumf u kvalifikacijama - 89:85.

Tako su se Vukovi izjednačili sa Dancima i obe ekipe će februarski prozor okončati sa polovičnim 1-1 učinkom, te su tako praktično odigrali za Gruziju, koja je mogla da se nađe u teškoj situaciji već posle dve kvalifikacione runde. Orlovi posle pobeda nad Finskom i Gruzijom drže stvari u svojim rukama.

Izabrane vesti

Tri dana nakon što je iznenadio Gruziju, Ife Lundberg je ponovo proveo svih 40 minuta na parketu u igri. Njegov pomoćni trener iz Virtus Bolonje, Lasi Tuovi, nije uspeo u potpunosti da ga zaustavi, ali je nacrtao svojoj ekipi put do preokreta i pobede, uprkos činjenici da je bivši igrač CSKA i Finiks Sansa ubacio 26 poena, uz po šest asistencija i skokova (mada i sedam izgubljenih lopti), za indeks 22.

Finsku su vodili košarkaš Pariza Mikael Jantunen sa 19 poena i sedam skokova (indeks 21), te Aleksander Madsen sa 15 poena (indeks 20), Edon Mašuni sa 14 i šest asistencija, kao i Elias Valtonen sa 13 poena. Dvocifren je bio i Džejkob Grandison, koji je odradio dobar posao u završnici, a meč okončao sa 10 poena.

Lundebrgu je najveća podrška bio Kevin Larsen sa 20 poena, dok je Bakari Diba ubacio 11, uz sedam skokova, tri asistencije i dve blokade, te je sa indeksom 23 bio najkorisniji igrač Danske. Dvocifren je sa 12 poena bio i Mads Sturup.

Danci su dobili prvu četvrtinu 23:27, da bi se serijom 19:2 u prvoj polovini druge odvojili na velikih 30:46. Sačuvali su višak do velikog odmora, ali je po povratku na parket Finska počela da topi minus. Serijom 10:0 se domaćin potpuno vratio u meč, a do poslednje četvrtine je uspeo i da poravna rezultat (72:72). Usledila je velika borba u poslednjoj deonici.

Danci su na tri minuta do kraja imali četiri poena viška. Usledila je trojka Grandisona, pa onda i njegova asistencija za Jantunena, koji je polaganjem preokrenuo rezultat na 122 sekunde do isteka vremena (85:84). Danci potom nisu uspeli da šutnu za 24 sekunde, pa je Madsen posle alej-up dodavanja Mašunija povećao prednost Finaca na 87:84 pred poslednje 82 sekunde. Lundberg je očekivano preuzeo odgovornost u narednom napadu, ali je bio neprecizan, pa je Madsen sa dva penala doneo Tuovijevoj četi velikih 89:84 na tri sekundi do kraja. Bek Virtusa je potom na drugoj strani pogodio samo drugo bacanje i sve je bilo jasno u Espou.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET (DRUGO KOLO)

Grupa G

Finska - Danska 89:85

/Jantunen 19 - Lundberg 26/

Gruzija - Srbija U TOKU



tagovi

košarkaška reprezentacija Finskereprezentacija DanskeDanskaEvrobasket 2025Kvalifikacije za Evrobasket 2025Ife Lundberg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara