Vanja Marinković i Tornike Šengelija (©FIBA Basketball)
Vanja Marinković i Tornike Šengelija (©FIBA Basketball)

Evrobasket na horizontu: Vanjin specijalitet oborio Gruziju s nogu, Gudurić i Aleksa komandovali

Vreme čitanja: 6min | pon. 26.02.24. | 19:43

Srbija ostvarila i drugu pobedu, čime je napravila još jedan važan korak ka plasmanu na kontinentalno prvenstvo

Rutinski! Ne može se reći da uoči gostovanja u Tbilisiju nije bilo razmišljanja o tome da li će i kako Gruzija da reaguje posle neočekivanog poraza od Danske, na delu se ipak pokazalo da razloga za brigu nije bilo. Srbija je ostvarila i drugu pobedu u Grupi G, čime je napravila još jedan važan korak ka plasmanu na Evrobasket, koji se već sada nazire na horizontu - 76:63 (21:12, 17:19, 22:21, 16:11).

Ono što su svi želeli kada se reprezentacija okupila u Beogradu, to je ispunjeno. Sa dve rutinske i pre svega dvocifrene pobede na otvaranju kvalifikacija Srbija je već jednom nogom na Evrobasketu, a plasman bi mogla da overi već u dvomeču sa Danskom sredinom novembra. Ono što je najvažnije, Srbija je izgleda još čvršće, stabilnije i pre svega izostali su elementi panike. Ostavili smo vrlo dobar utisak u minutima visokog napona, kada je Gruzija išla na sve ili ništa i uspevala da se opasno približi rivalu. Nismo srljali, nismo tražili pogrešna, ishitrena rešenja kao u nekim ranijim utakmicama i ciklusima zbog čega smo znali i da gubimo, već smo znali kada da stanemo na loptu, da promenimo ritam i pogodimo kada nam je to bilo najpotrebnije.

Izabrane vesti

Ovo je bio knjiški primer timske pobede! Jesu Nikola Đurišić i Balša Koprivica dobili protokolarne minute, ali Svetislav Pešić je od desetorice oko kojih je gradio rotaciju za ovu utakmicu uspeo da izvuče odlične role.

Vanja Marinković je bio možda i prvi među jednakima. Momak koji se daje mnogo u odbrani i radi svaki 'prljav' posao za Srbiju večeras je zasijao punim sjajem i pokazao formu iz Baskonije kojom je kupio Duška Ivanovića koji mu mnogo veruje. Bio je verovatno naš najkonstantniji igrač u Tbilisiju, njegova niska od deset poena u drugoj četvrtini dao nam je mogućnost da odbijemo napade Gruzije i držimo stabilnu dvocifrenu prednost. Trojkom na šest minuta do kraja odveo je Srbiju na tada maksimalnih +15 (71:56) čime je definitivno raspršio sve nade Gruzina da mogu da uvedu susret u dramatičnu završnicu. Pucao je od samopouzdanja bek Baskonije i to je ono što nam je potrebno u svakoj utakmici.

Ispred Vanje, Marko Gudurić je bio najefikasniji igrač Srbije sa 16 poena. Levoruki šuter iz Priboja odigrao je znatno smirenije nego pre tri dana protiv Finske i dugo bio naš lider na parketu, neko ko ima ne samo najveće iskustvo u reprezentaciji, već i Evroligi. Na iskustvo je izvlačio faulove i tako smirivao nalete Gruzije, bilo je i nekih promašaja iz otvorenih pozicija, ali zbog svega što je napravio večeras i pre svega kako je kontrolisao igru i bio siguran u sebe sa loptom u rukama niko ništa ne može da mu zameri.

-----------------------

GRUZIJA – SRBIJA 63:76

/12:21, 19:17, 21:22, 11:16/

Tbilisi Arena

Sudije: Joan Roso (Francuska), Martin Horozov (Bugarska), Mihal Proc (Poljska).

GRUZIJA: Bekauri -, Burjanadze 6, Jinčaradze 4, Kakušadze 2, Očkikidze 5, Gaprindašvili -, Pevadze -, Pakadze 3, Šengelija 19 (7sk), Šermadini 5 (9sk), Tomason 13, Cincadze 6 (6as, 4sk).

SRBIJA: Đurišić -, Gudurić 16 (4sk), Jaramaz 3, Koprivica -, Petrušev 11 (8sk, 3as, 3bl), Avramović 12 (7as, 3sk, 3uk), Beslać -, Davidovac 2 (5sk), Dobrić 5, Marinković 15, Mitrović 8 (3as, 2sk), Ristić 4.

-----------------------

Uz Gudurića igrom Srbije komandovao je i Aleksa Avramović. Sve ono čemu su se verovatno nadale pristalice Partizan Mozzart Beta se ostvarilo i Svetislav Pešić je uspeo da iskru u Avramoviću raspali i pretvori u buktinju! Ponovo je Čačanin utakmicu počeo sa klupe i kad god je ulazio na teren donosio je sa sobom novi impuls energije. Svojim primerom dao je putokaz saigračima kako treba da se bore za dres Srbije jer je ponovo izgledao kao najbolja verzija sebe u odbrani, uz prilično dobru rolu i u napadu. Večeras se ipak više fokusirao na to da proigra ostale, pa je podelio sedam od 20 asistencija Srbije, na šta je dopisao još 12 poena, te po tri ukradene i uhvaćene lopte. Kad god je Orlovima trebalo da se nešto promeni u energiji i pristupu, Avramović je bio tu, njegova dobra odbrana u završnici je zadala konačni udarac Gruziji koja ipak nije imala tu širinu sastava da ozbiljnije ugrozi protivnika.

Bez ikakve dileme ponovo je iz drugog plana veliki doprinos dao Filip Petrušev koji je uz 11 poena imao osam skokova, te po tri skoka i blokade. Centar Olimpijakosa posebno je zablistao u prvom poluvremenu, kada je pokazao ko je gazda u reketu i uradio veliki deo posla da pre svega sa Lukom Mitrovićem onemogući Toka Šengeliju i Gjorgija Šermadinija da zablistaju. Pohvale zaslužuju i Dušan Beslać, Dejan Davidovac i Dušan Ristić koji su od početka imali jasan zadatak - da dodatno izmore dvojac Gruzije.

Pešićev izbor da Aleksu Radanova zameni Ognjenom Dobrićem dovelo je do toga da se šuter Virtusa nađe u startnoj petorci zajedno sa Jaramazom, Gudurićem, Petruševim i Mitrovićem. Uspeo je selektor ovom postavom da napravi balans između napada i odbrane, a pre svega da dobije ono što je bilo neophodno pod košem – rotaciju koja može da izbaci tandem Šengelija – Šermadini iz ritma.

Luka Mitrović i Toko Šengelija (©FIBA Basketball)Luka Mitrović i Toko Šengelija (©FIBA Basketball)

Upravo se to i dogodilo. Dobrim rotacijama u reketu i takođe reakcijama sa strane pomoći, srpski košarkaši naterali su dvojicu najboljih pojedinaca Gruzije da biraju neka nerezonska rešenja poput tri Šengelijina pokušaja iz okreta koja se nisu završila dobro. Orlovi su izuzetnom demonstracijom odbrane sebi obezbedili mogućnost da na drugoj strani brzo naprave razliku koja garantuje punu kontrolu utakmice.

Reket je bio dobro popunjen, Mitrović i Petrušev su imali nekoliko vrhunskih poteza, pred sam kraj četvrtine centar Olimpijakosa vezao je dve blokade koje su potpuno obeshrabrile domaćina, a još kada su na drugom kraju terena počeli da dele asistencije jedan drugom za lake poene, podsetilo je sve na saradnju koju su imali u Crvenoj zvezdi.

Uprkos tome što je prvo poluvreme završio sa 11 poena - do kraja ubacio 19 poena uz sedam skokova - bilo je evidentno da je Šengelija izmoren zbog velike potrošnje koju je iz Evrolige preneo u meč sa Danskom, a onda je naišao i na 'tvrdo' u reketu Srbije. Samo u prvom poluvremenu odigrao je 17, ukupno 33 minuta. Još je očiglednije bilo da ni Šermadini nije u punoj snazi, a kada njih dvojica nisu u svom elementu vidi se da Gruzija ipak nema širinu kojom može da pripreti Srbiji. Meč je završio sa pet poena i devet skokova, dok je Džo Tomason imao 13 poena.

Defanzivna čvrstina Srbije videla se i kroz to da je Gruzija prvu četvrtinu završila sa 31 procentom šuta iz igre, do poluvremena ni celih 35 odsto. Dok se protivnik mučio, Pešić je od jedanaest igrača – svi izuzev Koprivice koji nije ulazio – u prvom delu utakmice dobio nešto konkretno. Do kraja susreta Gruzija je uspela da stigne do 40 odsto, bilo je male krize u trećoj deonici kada je Gjorgi Cincadze, koji se večeras oprostio od reprezentacije kao apsolutni rekorder sa 217 nastupa, sekvencu kada je poveo svoj tim napred sa nekoliko proigravanja, ali ubrzo je postalo jasno da Aleksandar Džikić u svojim redovima nema ni snagu, ni kvalitet za nešto više.

Orlovi su položili uvodne testove sa gotovo savršenom ocenom. Bilo je sitnica o kojima će verovatno stručni štab da razmišlja, ali to su sada sve marginalne stvari jer smo pokazali klasu protiv dve solidne evropske selekcije.

Sada smo mirni, do priprema za Olimpijske igre u Parizu. A, tada će Svetislav Pešić biti na slatkim mukama...

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET 2025 (DRUGO KOLO)

Grupa G

Ponedeljak:

Finska - Danska 89:85

/Jantunen 19 – Lundberg 26/

Gruzija - Srbija 63:76

/Šengelija 17 - Gudurić 16/



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Evrobasket 2025Vanja MarinkovićMarko GudurićFilip PetruševAleksa AvramovićTornike ŠengelijaSvetislav PešićAleksandar Džikić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara