Pablo Laso (Reuters)
Pablo Laso (Reuters)

Realova bruka: Laso nije pošteđen zbog zdravlja, već ga oterao direktor

Vreme čitanja: 4min | uto. 05.07.22. | 15:48

Prvi operativac košarkaške sekcije već dugo vremena imao pik na trofejnoj stručnjaka

Saga ko će biti trener Reala završena je danas, međutim repovi svega što se događalo u međuvremenu vući će se dugo jer je prema Pablu Lasu izgleda načinjena velika nepravda.

Kraljevski klub je objavio da je Čus Mateo imenovan za novog šefa stručnog štaba u naredne dve godine, dok je Laso istovremeno završio decenijski boravak pod izgovorom zdravstvenih problema koje je imao u finišu sezone.

Izabrane vesti

"Real sa zadovoljstvom objavljuje da će Čus Mateo biti trener prve ekipe u naredne dve sezone, do 30. juna 2024. Čus je bio uključen u Real Madrid kao trener juniorske ekipe ili pomoćni trener seniora od 1990. do 2004. godine, kao i pomoćni trener Pabla Lasa od 2014. do danas. Istovremeno, Real i Pablo Laso su sporazumno odlučili da raskinu ugovo. Klub želi da izrazi zahvalnost i naklonost Pablu Lasu što je vodio naš tim tokom jednog od najuspešnijih perioda u istoriji. Za 11 sezona, pod Laso osvojili smo 22 trofeja: 2 Evrolige, 1 interkontinentalni kup, 6 titula prvaka, 6 kovova Kralja i 7 Superkupova. Pablo je postao jedna od najvećih i najomiljenijih legendi kluba, osvojivši trofeja kooliko i Lolo Sajnc, dok je na prvom mestu sa 27 pehara Pedro Ferandiz. Laso je sada trener koji je Real vodio na najviše utakmica (860) i ostvario najviše pobeda (659). Real želi Pablu i njegovoj porodici sve najbolje u ovoj novoj fazi života. Real Madrid će uvek biti njegov dom", navedeno je u saopštenju kluba.

Laso se ubrzo obratio preko društvenih mreža...

"Srećan sam što mogu da podelim sa svima da imam punu i ekspresnu potvrdu lekara koji su me lečili da mogu profesionalno da treniram bilo koji košarkaški klub. I takođe sam srećan zbog sve pažnje, naklonosti koju dobijam od juče. Za kratko vreme ću se lično potruditi da odgovorim na vaše interesovanje i pitanja. Veliki pozdrav", napisao je Laso, koji je želeo da radi do kraja ugovora, odnosno da i naredne sezone bude na klupi Reala.

03.00: (3,05) Juta (15,0) Oklahoma (1,45)

Kraljevski klub smatra da bi svakodnevni rad na terenu ugrozio njegovo zdravlje jer je početkom juna doživeo srčani udar, zbog čega je imao hiruršku intervenciju. Istina je izgleda drugačija. Prema pisanju dobro obaveštene Marke, smena Lasa nije zdravstvene prirode, već je posledica neslaganje njega i izvršnog direktora fudbalskog kluba, ujedno i košarkaške sekcije Huana Karlosa Sančeza Lazara koji duže vreme želi trofejnom stručnjaku da vidi leđa, iako ga je upravo on angažovao pre 11 godina.

Ali i tada je bilo prunudno. Naime, u leto 2011. Sanžez je sa tehnilčkim direktorom košarkaške sekcije Albertom Ererosom hteo Jasmina Repešu. Čak je hrvatski stručnjak i doputovao u Madrid. Pošto nije bilo dogovora, a ni vremena, Sančez je izabrao Lasa, misleći da će biti privremeno.

Bask je ipak brzo počeo da skuplja pehare, pa je tenhnički direktor morao da čeka priliku. Činilo se da se ona pojavila posle poraza u finalu ACB lige od Barselone (3-1) 2014. godine. Čak i Nikola Mirotić pre odlaska u NBA nije navodno imao lepe reči o Lasu. Sančez je otpuštanjem njegovih pomoćnika napravio prvi korak. Zatim je pozvao Focisa Kacikarisa koji je došao u Madrid. Ali Grk je rekao da može da uzme Real tek posle Mundobasketa na kom je vodio selekciju Grčke. Sančez nije mogao toliko da čeka, pa je ipak zadržao Lasa koji je od tada nanizao pet ACB liga, dve Evrolige, četiri Kupa kralja, šest superkupova Španije i Interkontinentalni kup.

Svi ti silni trofeji ipak nisu promenili netrpeljivost tehničkog direktora prema treneru. Bilo je mnogo neslaganja, uglavnom zbog angažovanja igrača koje Laso nikad nije želeo, poput Ertela, Laprovitole i Hezonja (čiji će potpis biti objavljen za nekoliko dana), a bilo je i sukoba oko talenta Huana Nunjeza i trenera mlađih kategorija.

Kako Marka piše, zbog Lasa je "nastradao" klupski doktor Lopez. Dobio je otkaz jer je odbio da potpiše bolovanje prvog trenera, smatrajući da može da preuzme tim krajem avgusta, dok je kardiolog koji ga je lečio dao Lasu zeleno svetlo za rad samo nekoliko sati pre zvaničnog saopštenja kluba u kome se tvrdi da Pablo ipak nije sposoban za rad.

Zašto uprava košarkaške sekcije nije čekala da vidi šta je specijalista rekao, već je još u petak doneo odluku, to niko ne zna. Ali, Sančez je očigledno postigao ono što je želeo, da smeni Lasa koji po svemu sudeći neće tužiti Real, jer nije zagovornik dizanja buke protiv kluba koga je za 11 godina vratio među evropske velikane.

Marka, ali i mnogi kojima je Real u srcu smatraju da je Laso, poput Zidana i drugih velikana, sa toliko osvojenih pehara zaslužio da odluči kad će da ode u legendu i da se Kraljevski klub ovim ružnim "doviđenja" ogrešio od njega.


tagovi

Pablo LasoKK Real MadridEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara