Aleksa Avramović i Nejt Volters (©Star Sport)
Aleksa Avramović i Nejt Volters (©Star Sport)

Rezime večitog derbija: Kapa dole Avramoviću, Partizan ovako ne može da se nosi sa Zvezdom na duže staze

Vreme čitanja: 10min | pon. 07.03.22. | 16:00

Da nije bilo simultanke Partizanovog pleja igrač utakmice bio bi Davidovac, a crno-beli moraju da osmisle sistem kojim će biti konkurentniji rivalu u eventualnoj plej-of seriji... Kaže Vladimir Kuzmanović u razgovoru za Mozzart Sport

Okolnosti su uticale da zbog bezbednosnih protokola standardnih za večiti derbi ne čujemo izjave košarkaša Crvene zvezde, a ni trenera Dejana Radonjića jer je bio isključen pa je na konferenciju došao njegov zamenik Goran Bošković. Kako reče, da ispoštuje protokol. Strateg Partizana Željko Obradović u izlaganju se potanko osvrnuo na večiti derbi i koliki bi značaj nedeljna pobeda nad Crvenom zvezdom mogla da ima u nastavku sezone, njegovi igrači istakli su da je uspeh bio pitanje ponosa i da je reakcija morala da se pokaže pred krcatim tribinama dvorane "Aleksandar Nikolić".

A, šta kaže košarkaška javnost? Vlade Đurović je u najavi derbija predosetio šutersku eksploziju koja bi pogurala crno-bele do pobede, dok dugogodišnji stručni konsultant televizije Sportklub Vladimir Kuzmanović, između ostalog, kaže da Aleksa Avramović zaslužuje pohvale iskrenih poklonika igre pod obručima.

Izabrane vesti

“Pre svega verujem da su svi uživali u igri Alekse Avramovića, pošto se ne dešava baš često da neko na onakav način dovede svoju ekipu do pobede u večitom derbiju. Čekali smo na tako nešto zaista dug period i, nebitno da li je navijač Crvene zvezde ili Partizana, treba da oda priznanje Avramoviću na onakvoj partiji“, kaže Kuzmanović u analizi večitog derbija za Mozzart Sport. “Zvezda je imala svoju šansu i tridesetak i kusur minuta bila nadomak neizvesnije završnice. Presudila je simultanka Avramovića. Kada se sve sabere Partizan je zasluženo slavio. Treba uzeti u obzir činjenicu da je Zvezda primila 98 poena, što se ne dešava tako često, ali i faktor promašenih slobodnih bacanja. Često se govori o tome da su jedan od najvažnijih činilaca jedne pobede, a Zvezda ih je promašila devet. Izuzev Partizanovog fantastičnog šuta, pre svega za dva nego za tri, gde je Avramović odradio fantastičan posao, ostali statistički parametri bili na Zvezdinoj strani“.

Utorak, 19.00: (3,05) Crvena zvezda (15,0) Real Madrid (1,45)

Utorak, 18.00: (3,05) Lijetkabelis (15,0) Partizan (1,45)

Partizan je posle dva slaba izdanja u prethodnim derbijima pokazao jaku reakciju, dok je Crvena zvezda na kraju uspela da se izvuče i izbegne poraz veći od 15 razlike, što bi kasnije Partizanu dalo veću mogućnost da se nada prvom mestu...

“Partizan je jako želeo pobedu i to se jasno videlo. Posle ona dva poraza želeli su da naprave određeni preokret, pre svega da pokažu Crvenoj zvezdi koliko opasni mogu da budu. Sama pobeda veliko je zadovoljstvo za Partizan. S druge strane, koliko poraz kao takav može da zabrine Crvenu zvezdu, gledajući to da je praktično sve ostale utakmice dobila, toliko je olakšavajuća okolnost to što ima dovoljnu zalihu da može sa dozom mira da dočeka kraj ligaškog dela. Nalaze se na prvom mestu, mogu da razmišljaju o detaljima koji su odlučili pobednika“.

Tri večita derbija završena su ubedljivom razlikom, svaki je dobijen na sebi svojstven način. A, da li jučerašnji rezultat niveliše donekle odnos snaga dva kluba?

“Partizan još mora da traži bolju kolektivnu igru. Jer, verujem da nije unapred bilo zamišljeno da Avramović preuzme stvari u svoje ruke i odigra onako dobro. On jeste postupio hrabro, prvenstveno i zbog činjenice da u prethodna dva derbija nije izgledao ni približno jučerašnjem nivou. Opet, ovo ne treba da bude Partizanov recept za pobedu nad Zvezdom. Ne na duže staze, jer ne garantuje stabilnost. Partizan još mora da traži igru koju jeste sprovodio nekih 30 minuta, ali ne i do kraja“.

Partizan je napadački imao utakmicu za pamćenje. Poslednji put je jedan od dva kluba postigao preko 95 poena u derbiju pre devet utakmica, crno-beli su podigli učinak za čak 50 odsto, a interesantno je i to da su u drugom poluvremenu ubacili 58 poena što je ravno NBA standardima. Koliko je Zvezda zaista mogla više u takvim okolnostima?

“Avramovićeva partija bila je vanserijska. Ako pogledate snimak utakmice videćete da je uzimao šuteve sa velikih distanci, da čak u tim akcijama nije bilo ni mnogo dodavanja, već je Avramović rešavao sve sam. U takvim okolnostima Zvezda nije ni mogla da oformi bolju timsku odbranu ili odigra čvršće od onoga što jeste. Zvezdina odbrana je radila dobar posao, zatvorila je mnoge igrače, čak kasnije i Pantera koji je u prvom poluvremenu bio glavni distributer poena za Partizan. Do jednog momenta malo ko je zaista igrao svoju igru, odnosno da je Zvezdina odbrana nekom dozvolila više prostora. Po meni je jedan od presudnih momenata bio onaj faul Mitrovića u napadu na prodoru, koji kao bivši košarkaš ne mogu da shvatim da je sviran. Nejasno mi je šta je tu bilo problematično za sudije. No, takve stvari ne mogu da umanje ni veličinu Avramovićeve igre, ni značaj Partizanove pobede“.

Reklo bi se da će ovaj poraz na Malom Kalemegdanu najlakše da “svare“, jer suštinski nije izmenio pozicije klubova na tabeli?

“Svakako će u redovima Crvene zvezde da se upale određene lampice, pre svega da shvate da nisu nepobedivi, te da moraju da nađu određena, bolja rešenja za igrače poput Avramovića, jer Partizan u svom timu poseduje taj kvalitet. To je draž večitog derbija, uvek može neko da eksplodira i pokaže sve što zna. To je sada uradio Avramović i svi iskreni ljubitelji košarke su uživali u tome“.

Luka Mitrović u razgovoru sa sudijom (©ABA LIGA - KK Partizan / Dragana Stjepanović)Luka Mitrović u razgovoru sa sudijom (©ABA LIGA - KK Partizan / Dragana Stjepanović)

Brojke koje su takođe zanimljive jeste napadački učinak trilinga Kalinić - Volters - Mitrović. Zajedno su skupili 20 poena, manje od učinka Kevina Pantera ili Alekse Avramovića. Volters je bio bez poena u prvom poluvremenu, Kalinić i Mitrović su u završnicama akcija bili dobro sačuvani, izbačeni iz ritma... Zvezdi je nedostajalo da ih neko odmeni sa napadačkim učinkom?

“Videla se nervoza i kod jednih i kod drugih u celom toku utakmice. Verovatno iz različitih motiva. Jedni su više želeli pobedu jer je bilo pitanje ponosa, drugi su možda bili umorni zbog teških utakmica... Očekivanje dela javnosti unapred je bilo da se utakmica završi novom pobedom Zvezde. U smislu gde su dve, tu je i treća pobeda. Naravno, igrači nisu tako pristupili. Kalinić, Volters i Mitrović nisu imali prepoznatljivi napadački učinak, kao što je opet činjenica da su svi igrači Partizana zbog učinka Avramovića praktično bili odsečeni iz igre. Izneo je pobedu, ali su falili poeni drugih igrača koji su na parketu gledali šta Avramović radi“, ističe Kuzmanović i dodaje:

“Iskreno, neprestano očekujem da će Ivanović pokazati šta zna, da pokaže igre iz Budućnosti i zašto je pravio probleme rivalima. Nije dostigao taj nivo još. Sinoć su Davidovac i Holins postigli nešto više od svog proseka i oni su delimično zakrpili neke stvari. Opet, kada se u utakmicu uđe prenervozno, onda epilog bude ovakav kakav jeste. Pogledajte samo slobodna bacanja, Zvezda ih je promašila toliko da bi, da je samo ubacila pola od toga, utakmica bila neizvesnija. Svakako, utisak je da 33-34 minuta Zvezda uz sve mane nije izgledala toliko loše, bila je u egalu, nakratko i povela, a dok je bilo tako malo ko je mogao da pretpostavi da će jedna neizvesna utakmica otići na 98 poena Partizana“.

Košarkaši Partizana su u izjavama posle utakmice prilično jasno istakli da im je jučerašnji meč bio pitanje ponosa, odnosno da su imali obavezu da pred iskjučivo svojom publikom odigraju mnogo bolje kako bi dokazali kvalitet?

“Naravno, saglasan sam. Partizan je u svojim dosadašnjim nastupima uspevao da pobedi gradeći jedan stil igre kakav smo videli sinoć. Dosta brže od Zvezde, manje pozicione i više tranzicione igre. Zvezda je uspela lako da neutrališe Partizan u Kupu, ali treba biti objektivan i reći da Željko Obradović na tom meču nije imao trojicu igrača iz jučerašnjeg sastava (Smailagića, Glasa i Madara prim. aut). Juče je Partizan bio u punom rosteru i već je bilo drugačije“.

Kako generalno ocenjujete taktičke postavke dvojice trenera?

“U sudaru njihovih košarkaških filozofija uvek sam pre za ono što radi Crvena zvezda. To je već stvar afiniteta, ko šta voli. U Zvezdinom timu se svako od igrača profilisao, zna se ko šta radi. Znamo da Zvezdine utakmice nikada nisu preterano lepršave, ali kada kontrolišu igru - kontrolišu i rezultat. Partizan je uspeo da dobije ovaj derbi na inspiraciji, što nije nešto na čemu mogu da baziraju svoje planove i strategiju za naredne utakmice kojih će, po svoj prilici, biti jer Partizan sada teško da može na četvrto mesto, a Zvezda opet ne verujem da će da izgubi više utakmica od večitog rivala. No, ovo je košarka i uvek se treba delimično ograditi, jer nikada ne znate šta može da se desi“, analizira Kuzmanović i nastavlja:

“U eventualnim serijama utakmica, Zvezda trenutno ima prednost pre svega zbog nakupljenog iskustva koje poseduje, jer je malo igrača Partizana igralo tako velike i važne utakmice. Zvezdini igrači su u eventualnom plej-of nadmudrivanju definitivno u prednosti. Individualni kvalitet Partizana, pre svih Pantera i Avramovića nije sporan. Ali uz njih postoji još nekoliko igrača koji mogu da doprinesu poboljšanju igre Partizana“.

Dejan Davidovac je sinoć bio najvažniji igrač Crvene zvezde - 17 poena i 10 skokova. Nije samo u nedelju uveče, već i u sve većem broju utakmica Davidovac se pokazuje kao jedan od najzahvalnijih igrača za upotrebu, jer na parketu može da radi sve. Dejan Radonjić ga sve češće koristi kao peticu u nižim sistemima postavke, a služi i kao sekundarni kreator, skorer iz drugog plana, te neko ko u odbrani može da brani gotovo sve pozicije...

“Da Avramović nije bio junak Partizanove pobede, igrač utakmice bio bi Davidovac. Smatram da je jedan od igrača sa jako visokim koeficijentom košarkaške inteligencije. Njegovi potezi retko su snažni, koliko pametni i mudri. Uvek pravi dobar izbor faulova, zna da izabere trenutak kada da tako nešto uradi. Gotovo niotkuda se pojavljuje i radi sav prljavi posao za Zvezdu. Već nekoliko utakmica je u dobroj formi. Prokletstvo tih igrača je što se njihov učinak ne vidi na pravi način. Ako nije ubacio ne znam koliko poena, retko ko pamti koliko je lopti pokupio, koliko je važan bio u fazi odbrane ili izgradnji napada...“

Matijas Lesor i Dejan Davidovac (©Star Sport)Matijas Lesor i Dejan Davidovac (©Star Sport)

Gledajući Partizanov stil košarke i pre svega centre koji se najviše upotrebljavaju, Zvezda će više morati da se oslanja na niže petorke?

“Tako je. Pre svega iz razloga što Partizan igra brže. No, ne bih tek tako odbacio sve ono što Kuzmić može da uradi na parketu. Iskreno, na mestu Zvezde čak bih žrtvovao Lesorovu igru leđima i više poena iz reketa, jer to znači da lopta neće biti kod Pantera ili Avramovića. Teško da i Partizan može da bazira igru samo na centrima, bez obzira na kvalitete Lesora i Smailagića, ipak je veći fokus na spoljnoj liniji. U tom odnosu mogu da se rotiraju svi Zvezdini igrači, Mitrović, Kuzmić, Davidovac, čak i Simonović koji je bio na klupi, a može da čuva protivničke četvorke. Biće zanimljivo kako će sve to da izgleda u eventualnoj plej-of seriji, ko će koga tu da nadmudri. Biće svakako dosta prostora za brojne rotacije na kojima će treneri oba tima da insistiraju. Opet, prednost dajem Crvenoj zvezdi, jer ipak igra viši nivo takmičenja, gde se ipak profilisao kao tim koji ima svoju, konstantnu igru. Nekad pobede, nekad ne, ali nije bilo mnogo oscilacija“.

Izostanak Stefana Markovića se sinoć jasno osetio, jer je defanzivna rotacija bila kraća zbog čega su Volters i Ivanović bili pod većim opterećenjem, a opet Zvezdi su falili njegovo iskustvo i momenat koji je imao na Kupu u Nišu?

“Marković je gotovo ceo Kup odigrao bez greške. Sve što je radio bilo je kvalitetno i rezonski. Fali to iskustvo u odbrani, da oteža Avramoviću i Panteru kada imaju loptu u rukama. Holins je bio na visini zadatka iako je Panter ubacio mnogo, jer takav igrač ne može da se zaustavi da ne ubaci ništa. Marković je opet taj koji donosi čvrstinu u odbrani i videlo se koliki je njegov značaj u tom finalu Kupa. Mnogi smatraju da Marković ne može da ubaci neke šuteve koje je kasnije ipak pogađao i kada prođe jedna njegova trojka, protivnička defanzivna koncepcija mora da se menja. Da je bio tu sigurno bi rasteretio Voltersa nekih defanzivnih zadataka, jer se videlo da se Nejt posle umorio. On je igrač kao Davidovac, kojeg prosto moraš da imaš u timu jer radi sav prljavi posao za tebe, a pritom ima iskustvo mnogo veće od nekih igrača spoljne linije Partizana. Za neke naredne susrete voleo bih da oba tima budu potpuno zdrava, pa da uživamo u najboljoj košarci“, zaključio je Kuzmanović.

Oba večita rivala igraju svoje evropske utakmice već u utorak. Od 18 časova Partizan gostuje Lijetkabelisu, dok sat vremena kasnije Crvena zvezda dočekuje Real Madrid.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanAleksa AvramovićDejan DavidovacDejan RadonjićŽeljko ObradovićVečiti derbiKevin PanterStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara