Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

S kim crveno-beli kreću u nove pobede? Trener i sedmorica prvotimaca pod ugovorima

Vreme čitanja: 5min | pet. 23.06.23. | 14:54

Kako stoje stvari, ponovo će leto doneti i velike promene na Malom Kalemegdanu

Okončala je Crvena zvezda sezonu 2022/23 porazom u majstorici finalne serije ABA lige od Partizan Mozzart Beta, ali sa rekordnim Kupom Radivoja Koraća i 23. titulom nacionalnog šampiona u rukama. Kada se podvuče crta, posle svega što se izdešavalo, ne mogu biti nezadovoljni na Malom Kalemegdanu. S obzirom da se takmičarska godina odužila (skoro devet meseci), ekspresno mora da se radi i na realizaciji planova za budućnost, mada će u klubu pre većih odluka verovatno sačekati potvrda Evrolige oko učešća za narednu takmičarsku godinu. Sastanak deoničara kada bi sve trebalo da bude poznato zakazan je za 29. jun.

Za nedelju dana ističi ugovori košarkaša širom Evrope za tek okončanu sezonu, a u crveno-belim redovima su za narednu vezani trener Duško Ivanović i još sedmorica prvotimaca. Neki i na duže staze. Sa delom igrača koji će od 1. jula postati slobodni se pregovara, dok je za brojne, pa i pod ugovorom, sudbina u klubu neizvesna.

Izabrane vesti

Stefan Marković više neće biti igrač Crvene zvezde. Iskusni plejmejker je rešio da stavi tačku na bogatu karijeru. Za godinu i po dana u crveno-belom osvojio je pet trofeja i odradio ono što se od njega i tražilo.

Važeći ugovori ukazuju da bi u rosteru za predstojeću takmičarsku godinu trebalo da ostanu Nemanja Nedović, Hasan Martin, Dalibor Ilić, Fakundo Kampaco, Branko Lazić, Ben Bentil i Miroslav Raduljica. Ipak, pitanje je da li će se to i ostvariti. Luka Vildoza je takođe potpisao ne dve godine, ali je navodno na pragu odlaska.

Mediji sa Starog kontinenta, počevši od španskog Releva, preko uglednog Eurohoopsa, preneli su da Kampaco ima dogovor sa Real Madridom da se vrati na Pirineje, dok je generalni menadžer Zvezde, Nemanja Vasiljević, istakao da Argentinac na stolu ima i novu ponudu srpskog šampiona. On je u decembru stavio paraf na saradnju do leta 2024. i to je jedini zvaničan podatak. Baratala je evropska štampa o nekakvim otkupnim klauzulama, ali za to nema potvrde.

Kada je njegov zemljak u pitanju, Eurohoops je odmah nakon okončanja finala ABA lige obelodanio da se Vildoza ipak seli u Panatinaikos, što su pojedini grčki mediji najavljivali i ranijih meseci. Takođe je po dolasku parafirao dvogodišnju saradnju, što ukazuje da bi i u slučaju najavljenog odlaska klubu sa Malog Kalemegdana trebalo da pripadne određeno obeštećenje.

Nemanja Nedović je po povratku stavio paraf na trogodišnji ugovor. Oscilirao je tokom sezone, ali je još jednom dokazao vrhunski napadački kvalitet. Podigao je prve trofeje u crveno-belom, nije krio zadovoljstvo zbog osvajanja Kupa i Superlige, ali mu je izmakla tripla kruna. Saradnja ukazuje da će pokušati ponovo.

Tužan sam jer sam svestan da ova ekipa neće ostati na okupu, a možda je bila grupa momaka sa kojima sam najviše uživao i sarađivao. Dali smo primer pojedinim igračima protivničkog kluba kako treba da se ponaša u ovakvim situacijama, bez dobacivanja, bez provokacija. Uvek smo pozdravili protivnika, pre i posle utakmice. Uvek ću se rado prisećati ove sezone. Hvala za svu ljubav koju ste mi pružali od mog povratka u našu Zvezdu i vidimo se. Meni trofej stvarno ne treba", napisao je Nedović.

Višegodišnji ugovor je po dolasku potpisao i bivši centar Budućnosti i Olimpijakosa, Hasan Martin. Tačnije, na dve sezone. Imao je velikih problema sa povredom kolena, uspona i padova, pa ostaje da se vidi da li će dobiti priliku da odradi saradnju do kraja.

Ben Bentil se obavezao na dve sezonu na Malom Kalemegdanu. Bilo je uspona i padova u njegovoj igri, čini se da nije u potpunosti opravdao očekivanja, mada su saigrači više puta isticali da je jedan od lidera u svlačionici, što se ne sme zanemariti.

Dalibor Ilić je u startu najavljen kao projekat kluba. Dobijao je priliku i u Evroligi, pružio nekoliko dobrih partija u ABA ligi, a činjenica da se obavezao na vernost klubu na četiri godine jasan je signal da ga treba očekivati na startu narednih priprema.

Miroslav Raduljica je stigao pred početak sezone, ali je vremenom dobijao sve manje prilika da igra. Ugovor mu je overen na dve godine, pa ostaje da se vidi kakva sudbina ga čeka.

Tu je i kapiten Branko Lazić, koji je letos produžio saradnju do leta 2024. godine. Prilično je izvesno da će najtrofejniji košarkaš u istoriji kluba sa kapitenskom trakom predvoditi Crvenu zvezdu i naredne sezone.

Što se tiče Nikole Topića, on je proveo uvodni deo sezone sa prvim timom, potom se preselio na pozajmicu u OKK Beograd, a sada je došlo vreme da stavi i paraf na profesionalni ugovor. Zvezda je na potezu, a navijači se sigurno nadaju da bi posle izvresnih partija u Juniorskoj Evroligi, i KLS kao član Klonfera, mogao da dobije veću šansu.

S druge strane, osmorici košarkaša ističe ugovor narednog meseca. Iz Zvezde su istakli da se sa Ognjenom Dobrićem i Lukom Mitrovićem pregovara oko nastavka saradnje, što znači da je jasna želja da se obojica zadrže. Evropski mediji su ipak najavili Dobrićev prelazak u Virtus iz Bolonje, dok je poznato da već neko vreme vlada određeno interesovanje za Mitrovića, mada nije jasno da li je išta konkretizovano.

Filip Petrušev je po dolasku iz Anadolu Efesa parafirao jednogodišnju saradnju. Njegov menadžer je izjavio da će naredne sezone igrati za Zvezdu ili za neki NBA klub. Prema informacijama Eurohoops-a, javila se Filadelfija i sprema mu dvogodišnji ugovor.

Ugovori ističu i Ognjenu Kuzmiću, koji je retko dobijao priliku ove sezone, Nikoli Ivanoviću koji nije bio u planu trenera tokom finalne serije ABA lige, Džonu Holandu koji je u finišu takođe retko dobijao priliku, ali i Stefanu Lazareviću.

Ovaj 26-godišnji krilni košarkaš se pokazao kao vrstan defanzivac i vredan radnik. Neko ko je uvek spreman da ostavi i poslednji atom snage na parketu, baci se za svaku loptu, odradi "prljav posao", mada su mu navijači zamerali na nedovoljno dobrom ofanzivnom doprinosu, iako je znao da pruži dobre role i na protivničkoj polovini, pogodio bitan šut u četvrtoj utakmici finala ABA lige protiv Partizana. Ponikao je u Zvezdi, odrađuje praktično treći mandat u prvom timu (između se kalio u FMP-u) i čini se da bi mogao da ostane deo jezgra domaćih igrača.

Dakle, pred upravom kluba je još jedno leto teških odluka. Na nekim potezima se uveliko radi, a uskoro će početi da pristižu i potvrde. Ipak, sva je prilika da će Crvena zvezda izgledati značajno drugačije naredne sezone.

CRVENA ZVEZDA - UGOVORI IGRAČA I TRENERA

Dalibor Ilić (jun 2026)

Nemanja Nedović (jun 2025)

Hasan Martin (jun 2024)

Miroslav Raduljica (jun 2024)

Fakundo Kampaco (jun 2024)

Luka Vildoza (jun 2024)

Branko Lazić (jun 2024)

Ben Bentil (jun 2024)

Ognjen Kuzmić (jun 2023)

Ognjen Dobrić (jun 2023)

Luka Mitrović (jun 2023)

Filip Petrušev (jun 2023)

Stefan Lazarević (jun 2023)

Nikola Ivanović (jun 2023)

Džon Holand (jun 2023)

Stefan Marković (jun 2023)

Nikola Topić (čeka profesionalni ugovor)

Trener: Duško Ivanović (jun 2024)


tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićNemanja NedovićLuka VildozaFakundo KampacoOgnjen DobrićFilip PetruševHasan MartinBen BentilDžon HolandLuka MitrovićStefan LazarevićOgnjen KuzmićNikola TopićMiroslav RaduljicaNikola IvanovićBranko LazićDalibor IlićStefan Marković

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara