Lebron Džejms i Saša Pavlović (©AFP)
Lebron Džejms i Saša Pavlović (©AFP)

Saša Pavlović za Mozzart Sport: Lebron je sada ozbiljno ušao u priču za najboljeg svih vremena

Vreme čitanja: 6min | sre. 08.02.23. | 11:35

“Ni Džordan, ni Bird, ni bilo ko drugi nije se nosio sa tolikim očekivanjima od prvog dana. On je realno ta očekivanja nadmašio“, kaže nekadašnji NBA as za naš portal

Košarka je dočekala da posle bezmalo četiri decenije dobije novog najefikasnijeg igrača u istoriji NBA lige. Logično, rekord je morao da padne u Holivudu, gde je Lebron Džejms ispisao nove stranice košarkaške istorije i u prisustvu neponovljivog Karima Abdul Džabara stigao do apsolutnog rekorda svih vremena i kote 38.390! I tu ne namerava da se zaustavi čovek koji je ujedno četvrti najbolji asistent svih vremena, u Top 10 po broju pogođenih trojki, koji uz to ima i više od 10.500 skokova...

Ako neko zna kakav je put prošao Lebron Džejms praktično od prvog dana kada se pojavio na NBA parketima to je Saša Pavlović. Nekadašnji as delio je svlačionicu sa Kraljem Džejmsom pet godina i vrlo dobro poznaje njegovu narav, navike, kako je rastao kao košarkaš i koliko je odricanja bilo potrebno da bi došao do svrgavanja Karima sa vrha večne liste, pored čega još ima po četiri prstena, zvanja MVP ligaškog dela i finala, 19 izbora za Ol-star, 13 za idealnu petorku lige...

Izabrane vesti

“Jako mi je drago zbog njega, bili smo saigrači toliko godina. Neverovatan je uspeh koji postiže svake godine, ovo je verovatno i najveći njegov podvig uz osvajanje četiri šampionska prstena“, počinje nekadašnji NBA as priču za Mozzart Sport i već u startu naglašava.

“Po mom mišljenju, sada je ozbiljno ušao u priču za najboljeg košarkaša svih vremena. Titulama to još nije postigao, ali sa ovim rekordom definitivno ulazi u priču da li je najbolji svih vremena ili ne“.

A, šta će biti potrebno da postigne Lebron kako bi kraj njegovog prezimena stajalo ono “G.O.A.T.“ koje se toliko pominje?

“Dosta je teško dati pravi odgovor na to pitanje. Prvo iz razloga što su ostali igrači koji su u miksu za najboljeg svih vremena igrali u različitim erama NBA lige. Zato je teško uporediti Lebrona Džejmsa koji nam je najbliži sa drugim igračima koji su kroz istoriju napravili toliko uspeha i doveli sebe u poziciju da se smatraju jednim od najboljih u istoriji. Zato i verujem da ga je obaranje Karimovog rekorda dovelo do toga da sa jakim argumentom uđe u diskusiju da je možda najbolji“.

01.00: (1,15) Klivlend (22,0) Detroit (6,00)

Sa njim si bio saigrač u Klivlendu od njegove druge profesionalne sezone, sećamo se svi kolika je euforija postojala od prvog dana kada se pojavio, da su ga svi najavljivali kao legitimnog naslednika Majkla Džordana... Da li se tada već osećalo da Lebron može da napravi ovo čemu smo bili svedoci prošle noći?

“Iz mog iskustva sa njim tokom tih pet godina, on je svake godine uspevao da iznenadi sve, kritičare posebno, ali i one koji su verovali u njega. Svake godine je rastao, bio sve bolji. Iskreno, zašto mislim da on može da se ubaci u spekulacije oko najboljeg svih vremena – sam način na koji je došao u NBA, sa pritiskom i famom da je novi Majkl Džordan... Jako je teško uspeti u takvim uslovima“, objašnjava Pavlović i dodaje:

“I pored kompletnog pritiska, kritika koje je trpeo, on je oborio sve te neverovatne rekorde NBA lige i samim tim može da se kaže da mu je bilo teže nego bilo kome drugom jer se od njega očekivanja bila najveća od samog starta“.

Po čemu najviše pamtiš period koji ste zajedno proveli u Kavsima?

“Definitivno po toj količini pritiska i očekivanja javnosti sa kojom se nosio. Pred svako veče, pred svaku utakmicu oko njega je bila gomila novinara, svi su ga zapitkivali svašta, tražilo se od njega da svako veče ubacuje 30 poena. Bio sam baš u čudu, pa sam ga u jednom trenutku pitao kako može da se nosi sa tim – da svi hoće da ga zaustave, da svi čekaju njegovih 30 poena, a on to svaki put uspe da postigne. Znate šta mi je odgovorio?“

Šta?

“Ma, kakav pritisak, ne osećam to. Volim košarku i uživam u tome“.

Zato i jeste posebna glava...

“On je u startu eliminisao sve faktore koji bi mogli da ga remete, ostao je jak u glavi i nadograđivao se konstantno, zato je uspeo i da postigne sve ovo što je uradio od početka do danas“.

Da li te i koliko fascinira to što on igra možda i najbolju košarku života sa punih 38 godina?

“To je još jedna neverovatna stavka koja ide u njegovu korist. Gledajte, mi smo zajedno došli u NBA ligu, stariji sam od njega godinu dana, a evo – deset godina sam van NBA i sada uživam u košarkaškoj penziji, a on i dalje dominira kao prvog dana kada smo se sreli. Da budem precizan – sada beleži još i bolju statistiku nego tada. Obara rekorde, sve kritike je nadjačao i to je ono što ga čini neverovatnim. Ni Džordan, ni Bird, ni bilo ko drugi nije se nosio sa tolikim očekivanjima od prvog dana. On je realno ta očekivanja nadmašio“.

Koliko bismo još mogli da gledamo Lebrona na delu? Sve je bliži 40. rođendanu, a ne deluje kao da bi mogao da stane uskoro...

“Na njegovu sreću, nije tokom karijere imao teže povrede. Rekao sam 'na sreću', a to je u stvari rezultat nestvarnog odricanja kroz celu karijeru. Pa, pogledajte samo koliko ulaže u sebe van terena, u to da živi zdravo, da se hrani i trenira po najvišim standardima profesionalnog sporta... Tako je produžio sebi karijeru bar za deset godina. To je neverovatno, jer treba imati glavu da ostaneš toliko fokusiran i istrajan na tom putu“.

Misliš li da će uspeti da napadne bar još jednu titulu?

“Igraće dokle god može, nadam se da će da osvoji bar još jednu titulu“.

Da li ste možda bili u kontaktu u skorije vreme?

“Ne, nismo se čuli odavno, ali smo oduvek bili i ostali smo u dobrim odnosima. Zato i želim da kažem da mi je drago zbog njega, drago mi je što sam bio deo te ekipe u kojoj je on igrao i verujem da se neće na ovom stati“.

Šta ćeš zauvek pamtiti kada je u pitanju vaš odnos?

“Dosta toga. Srećan sam što smo delili svlačionicu, što je obeležio istoriju košarke kao najbolji strelac svih vremena, što smo uticali jedan na drugog, nadam se da sam i ja malo pomogao u tome da postane to što jeste sada“.

Odavno je Lebron Džejms postao ličnost o kojoj će se zauvek govoriti u superlativu...

“Jednostavno, kompletna ličnost Lebrona Džejmsa je neverovatna. Pogledajte njegov život i karijeru, nikada nije imao nikakav eksces, ispad, nikakve loše stvari koje su česte kod košarkaša. Porodičan je čovek, uvek je bio uz suprugu i decu. Besprekoran u svakom smislu što se tiče košarke, a i van terena. Sve je uspeo da postigne bez grešaka. Neverovatno je koliko je stabilna ličnost i uspeo je to da sačuva uprkos svemu“.

Kultna je priča o BMW-u koji ti je Lebron prodao... Da li te i dalje služi?

“Služi me, naravno, a-ha-ha. I dalje mi je jedan od omiljenih automobila. Ne zato što sam ga uzeo od Lebrona, već i zato što sam ljubitelj starijih automobila, to je nešto što se ne menja“, s osmehom završava Pavlović.



tagovi

Lebron DžejmsSaša PavlovićNBA ligaLos Anđeles LejkersKlivlend Kavalirs

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara