Nenad Stefanović (©FIBA Basketball)
Nenad Stefanović (©FIBA Basketball)

Selektor Stefanović posle zlata: Dominantno! Stvorili smo 12 ratnika spremnih da poginu jedan za drugog

Vreme čitanja: 3min | ned. 30.07.23. | 23:39

"Da uđeš, igraš pet minuta odbranu, ne pipneš loptu i izađeš iz igre srećan", kaže selektor juniorske reprezentacije

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Čarobna noć u Nišu. Jednom utakmicom, mlada reprezentacija Srbije vratila je zlato u našu mušku reprezentativnu košarku i prekinula veliku domionaciju Španije, i u mlađim kategorijama i na seniorskom nivou.

Izabrane vesti

Presrećan je posle pobede, sa zlkatnom medaljom oko vrata, bio selektor Nenad Stefanović:

"Dominantno! Nijedna utakmica u egalu, sve na vreme rešeno! Svaka čast momcima, za mesec dana smo napravili koheziju, napravili smo tim, 12 ratnika koji su spremni da poginu jedan za drugog. Da uđeš, igraš pet minuta odbranu, ne pipneš loptu i izađeš iz igre srećan. Statistički, uzmite pogledajte, nismo među najboljima u šutu za tri poena, štaviše, verovatno smo među gorima, ali imamo svaku utakmicu nekog drugog ko je iskočio. Dakle, timski smo stigli do ovog uspeha".

Bilo je primetno da je selektor sve vreme smirivao ekipu, bez obzira na kretanje rezultata, koliko je to pomoglo igračima?

"Mislim da im je danas pomoglo dosta, s obzirom na to da sam juče bio katastrofa. Ali, iskreno, ja sam juče (u polufinalu protiv Nemačke, prim.aut.) i više brinuo za ishod utakmice. Danas, nisam imao dilemu koji će da bude ishod posle onakvog otvaranja utakmice".

Špance su mnogi proglasili favoritima pred finale...

"Mi smo imali target da dobijemo Francuze i Špance. To je bio naš cilj, nećemo da se merimo sa drugima, uz sve poštovanje. Naravno, trebalo je dobiti i te timove, svi oni rade, spremaju se ozbiljno. Videli ste da su Nemci treći, ne verujem da je to neko prognozirao. Nekako se videlo na momcima da veruju da možemo da ih dobijemo, iako su Španci bili favoriti i na papiru verovatno bolji pojedinačno".

Atmosfera u dvorani bila je nezaboravna. Hala u Nišu puna je i tokom Kupa Radivoja Koraća, ali tada ima mnogo organizovanih navijačkih grupa i onih koji dolaze da bi bili viđeni. Ovo je sasvim drugi profil košarkaške publike, uz ogroman procenat dece na tribinama:

"Ovo ni u najluđim snovima nisam sanjao. Da će biti krcata hala, ovoliko dece... Ovi momci su u Nišu bili kao Bitlsi. Nestvarno iskustvo za njih. Hajde mi ostali smo malo straiji, ali navijanje, ponašanje publike, broj ljudi – fenomenalno".

Nekima je sa tribina skandirano ime, sasvim sigurno prvi put u njihovim karijerama:

"Malo ih to poremeti kad izvode bacanja, ha-ha-ha, ali iskustvo za ceo život".

Može li ova generacija da održi ovakav odnos prema nacionalnom dresu na putu ka seniorskoj konkurenciji?

"Uvek kažem, i u klubovima gde radim, odnos neki kreće od trenera i stručnog štaba. Mi smo nametnuli to, videli su od nas u stručnom štabu kakav smo bili tim, da svi sarađujemo, iako tu ima raspona u godinama, ima i starijih od mene. Na tome smo insistirali, da je to reprezentativni dres, da ovo nije klub. Momci su bili sjajni, e sad, da li će se zadržati, ja bih voleo..."

Treneru FMP-a ovaj uspeh će mnogo značiti i na ličnom planu u nastavku karijere:

"Ne postoji veća satisfakcija. Mislim da sam jedan od retkih koji, kad je postao trener, želja mi je bila pre svega da vodim reprezentaciju i ništa drugo", zaključio je nekoliko minuta nakon ceremonije dodele medalja Nenad Stefanović, selektor mlade košarkaške reprezentacije Srbije.



tagovi

juniorska košarkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za juniore u košarciNenad Stefanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara