Viktor Vembanjama (AFP)
Viktor Vembanjama (AFP)

Sjaj Vembanjame i "beda" Evrope

Vreme čitanja: 2min | sre. 05.10.22. | 13:10

Odlazak Metropolitena u SAD "usred" sezone pokazuje svu raslojenost Evrope

Viktor Vembanjama, 18-godišnji dečak iz francuskog gradića Le Šenea je noćas, sa 37 poena ekipi Ignajt koja okuplja talentovane američke igrače, zaludeo SAD. Ali, potez Metroplitena da "usred" sezone spakuje kofere i uputi se preko okeana samo da bi odigrao dvomeč sa timom iz Razvojne (NBA) lige, ako nije izludeo košarkaške čelnike u Francuskoj i Starom kontinentu, trebalo bi bar malo da ih zabrine.

Ma koliko mnogi bili impresionirani performansom "malog" Viktora - visokog 220 santimetara - samo iskreni i hrabri će priznati da je ovaj izlet kluba iz predgrađa Pariza u SAD novi u nizu pokazatelja koliko je ozbiljnost evropske košarke uzdrmana i da Evropa sve više uranja u kolonijalni mrak NBA lige koja, ma koliko pričala o "harmoničnom suživotu", zapravo priprema teren za nastavak besomučnog isisavanja talenata iz evropskog basena, bez ikakve odgovornosti.

Izabrane vesti

Naravno, niko ne bi smeo da upire prstom u Vembanjamu koji samo koristi ono što mu je dozvoljeno. I treba da koristi, jer ima samo jednu karijeru. Niti bilo ko treba da bude ljut na NBA koja takođe radi ono što joj je dopušteno. Godinama maksimalno profitira od raslojenosti Evrope koja umesto da se ujedini i postavi jasne uslove pod kojima košarkaška Amerika može da zakorači na njeno tle, često "za šaku dolara" dopušta poslenicima najjače lige na svetu da vršljaju po njenom dvorištu i odvode najtalentovaniju decu bez iole ozbiljne kontrole. Zadovoljava se uvozom silnih "polufabrikata", od koji ogromna većina nikad neće dostići nivo Evrolige, a kamoli NBA i ujedno oduzima prostor nekim evropskim klincima koji možda nemaju potencijal za najjaču ligu na svetu, pa čak ni za Evroligu, ali bar "kod kuće" zaslužuju tretman kao kolege iz SAD, od kojih većina nisu bolja od njih. Naprotiv.

Ali, svako iole ozbiljan u Fibi, Evroligi, nacionalnim federacijama i ligama, treba da stavi prst na čelo i zapita se da li i ovakvi potezi poput Metropolitenovog imaju uticaj na to što košarka, nekada drugi najpopularniji sport na Starom kontinentu, sve više klizi ka dnu, odnosno da je krajnje vreme da se zaborave međusobne razmirice i da svi sednu za jedan sto i naprave strategiju prema najvećoj opasnosti - NBA (mešetarima).

U suprotnom, dokle god to ne shvate, klupska košarka, a i sa njom reprezentativna (jer nije mali broj onih koje NBA timovi na razne načine sputavaju da tokom leta budu sa nacionalnim timovima), biće potkopavana od strane NBA, a samim tim nastaviće da tone...


tagovi

Viktor VembanjamaNBA ligaFIBAEvroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara