Mirza Teletović i Duško Ivanović (MN press)
Mirza Teletović i Duško Ivanović (MN press)

Teletović iskreno o Ivanoviću: Istina, neki igrači ne mogu sa Duškom, oni koji ne žele da postanu legendarni...

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.11.22. | 08:01

"Zvezda je dobila iskrenog čoveka i vanserijskog trenera. Moj savet igračima je vrlo jednostavan: Slušajte šta vam Duško priča i bićete bolji košarkaši", kaže legendarni član Baskonije za Mozzart Sport

Neprikosnoveni autoritet koji je uvek zahtevao čvrstu disciplinu i žestok rad u skoro tri decenije dugoj trenerskoj karijeri. To je Dušku Ivanoviću pomoglo da osvoji čak 17 trofeja, ali stvorilo i reputaciju da njegov stil nije za svakog igrača. Posebno u modernoj košarci, kada se sve manje trenira u ludom ritmu utakmica koje se nižu kao na traci.

Izabrane vesti

"Istina je, postoje neki igrači koji ne mogu sa Duškom. To su oni koji nisu želeli da postanu legendarni, nisu hteli da rade na sebi, da danas budu bolji u odnosu na juče. Oni koji nisu posvećeni košarci, e takvi nisu mogli s njim", počinje Mirza Teletović za Mozzart Sport, bivši as Baskonije koji vrlo dobro zna kako izgleda rad sa Ivanovićem i šta košarkaši Crvene zvezde mogu da očekuju od trofejnog trenera koji je u ponedeljak zvanično seo na klupu crveno-belih, "Zvezda je dobila iskrenog čoveka i vanserijskog trenera. Moj savet igračima je vrlo jednostavan: Sluštajte šta vam Duško priča i bićete bolji igrači. On vas neće slagati, uvek će vam reći sve, ali na pravi, ljudski način. Nebrojeno puta tokom karijere me je povukao sa strane i pričao sa mnom kao sa čovekom o stvarima koje moram da popravim kako bih ja bio bolji i kako bi ekipa napredovala. I znate šta? Nikada nije pogrešio. Jednostavno, bolje razume košarku od igrača na parketu, na višem nivou je od ogromne većine."

ABA liga sada može da se pohvali da dva trofejna beogradska kluba vode legendarni treneri. Sa jedne strane je Željko Obradović u Partizan Mozzart Betu, a s druge Ivanović u Crvenoj zvezdi. Na klupama večitih sede stručnjaci koji su osvojili na desetine trofeja u najjačim ligama Evrope.

"Nije mala stvar za ligu da ima takve trenere. Nema dileme da će susreti Zvezde i Partizana biti izuzetno zanimljivi, pre svega zbog borbe na parketu, ali i trenerskog nadmudrivanja. Košarkaški sladokusci definitivno imaju materijala da uživaju jer mogu da prate takva dva trenerska uma."

Saradnja legendarnog košarkaša Bosne i Hercegovine i Duška Ivanovića rodila se u Španiji. Tačnije u Baskoniji gde su obojica doživeli najbolje trenutke u karijeri.

"Svaki put kada pričam o Dušku, moram da istaknem da me je on napravio u igrača koji je naučio šta je košarka, šta je potrebno da uradim da bih pobedio. Ne na jednoj utakmici nego ono najbitnije – kako se osvajaju trofeji. Ako sam pre Duška bilo šta znao o košarci, onda sam barem tri puta više naučio od njega. Pogledajte igrače koji su prošli kroz njegove ruke. Nije on samo stvorio šampionske timove, stvorio je i šampionske košarkaše. Da nije bilo njega, ne bih imao ovakvu karijeru i garantujem da mnogi drugi ne bi upola bili dobri da nisu njega u jednom trenutku imali za trenera. Zovite Oberta, Noćonija... Kazaće vam i oni. Zapravo, pozovite Igora Rakočevića, on je još i bio ime pre dolaska u Baskoniju. Ali, i on će da potvrdi moje reči, ubeđen sam", završava Teletović.

Na nama je bilo da ga poslušamo i pozovemo Rakočevića, košarkaša čija je osmica "penzionisana" i u Baskoniji i u Crvenoj Zvezdi.

"Prvo što me asocira na Ivanovića je zaista kvalitetan i zahtevan rad s njegove strane ali takođe i velika doza pravičnosti. Jedan izuzetno fer i pošten čovek. Gledam na svoju saradnju sa njim kao najbolju moguću. Igrao sam najbolju sezonu u karijeri baš kada je on bio trener. Naši mentaliteti se prilično podudaraju, jer verujem za sebe da sam veliki radnik i pošten na terenu, treningu i u odnosu sa svima oko sebe, pa mi nije bilo uopšte teško da se uklopim u njegov rad", kaže Rakočević

Nekada najbolji strelac elitnog takmičenja je prestižno priznanje osvojio baš pod dirigentskom palicom Ivanovića. Jedno od tri.

"Postoje razni igrači. Nekima prijaju lagani treninzi i tada su bolji na utakmici. Doduše mogu ozbiljnije da analiziram situaciju koju znam, a to je kako ja funkcionišem. Najbolji sam bio kada se žestoko radilo na treningu. E tako je bilo kod Duška, kroz jak trening sam znao da se spremim za utakmicu koja mi je onda bila lakša. Tako sam funkcionisao i znam da je tako funkcionisao Mirza Teletović, takođe žestok radnik koji je neverovatno napredovao kod Duška. Trener je starog kova što je uobičajeno za stručnjake sa Balkana kao što su Boža Maljković, Svetislav Pešić..."

(1,45) Crvena zvezda (15,0) Asvel (3,05)

Kada crveno-beli imaju takvog stratega na klupi, onda je pristup jasan.

"Savet igračima je jednostavan: Dajte maksimum na terenu. Duško je izuzetno pravičan i pošten kao trener, pa ako igrač pruži maksimum i ispuni ono što se od njega zahteva, prevashodno na treningu, nema brigu za svoj status".

Tri puta je prekaljeni trenerski vuk osvajao Španiju sa Baskonijom (2002, 2010. i 2020.). Na predstavljanju u ponedeljak istakao je da su svi njegovi timovi imali pobednički karakter i da isto sada očekuje od Zvezde.

"Mene je iskreno motivisalo dodatno na terenu ako je i trener energičan pored aut linije. Mnogo puta je Ivanović komunicirao sa nama kao da je meč u egalu, a mi smo vodili 25 poena razlike na tri, četiri minuta pre kraja. On govori kako da se igra odbrana, do najsitnijih detalja ide, a meč je realno rešen u našu korist. Zato je i osvojio toliko trofeja."

Trenersku karijeru Ivanović je počeo je još 1993. godine u Švajcarskoj. Radio je u trofejnim klubovima kao što su Limož, Baskonija, Barselona, Panatinaikos, Bešiktaš, Himki, a sada prvi put radi u Srbiji.

"Jedino što sigurno znam je da će rad biti kvalitetan i da će Duško velikim iskustvom, evroligaškim, a i u drugim velikim drugim ligama, probati da izvuče najviše iz svakog igrača i da će svaki od njih imati isti status na treningu, što je fantastična stvar i iskreno nadam se da će to dati rezultate. Istina je da nije on odabrao ekipu i da je to malo drugačija situacija, ali svakako verujem da će imati efekta i da će uspeti da izvuče mnogo iz trenutnog tima."

Zvezda je sezonu počela sa mladim Vladom Jovanovićem na klupi. Iako je ekipa pokazala da može da se nosi sa najjačima, pobede u Evroligi nikako nisu stizale u kontinuitetu. Zapravo, upisana je samo jedna. Nezadovoljstvo je kulminiralo posle kiksa u ABA ligi, kada je Zadar slavio u Beogradu. Legendarni Rakočević je međutim uveren da je samo potrebno vreme da se kockice slože, a da je idealan čovek došao na pravu poziciju.

"Dva izuzetno bitna igrača su se priključila posle početka sezone, jedan posle povrede (Nemanja Nedović), drugi je kasnije potpisao ugovor (Luka Vildoza) tako da će biti potreban period da se igrači uigraju i da igra dođe na svoje. Zvezda je imala dobre momente ove sezone protiv teških protivnika, ali neodstajao joj je kontinuitet u igri, to je ono prvo što im fali, bez velikih padova. Mora da se iskristališe par lidera koji će da povuku ekipu", završava Rakočević.

Debi Duška Ivanovića na klupi Crvene zvezde zakazan je za četvrtak kada crveno-beli u osmom kolu Evrolige dočekuju Asvel u dvorani "Aleksandar Nikolić".


tagovi

Duško IvanovićKK Crvena zvezdaEvroligaABA ligaMirza TeletovićIgor Rakočević

Obaveštavaj me

Evroliga
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara