Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Tri vezana poraza u Laktašima kao dodatni motiv za nastavak pobedničkog niza crveno-belih

Vreme čitanja: 5min | pon. 31.10.22. | 11:43

Košarkaši Crvene zvezde u petom kolu ABA lige gostuju Igokei

Posle velike pobede nad minhenskim Bajernom, izabranici Vladimira Jovanovića u petom kolu ABA lige gostuju u dvorani iz koje je su poslednja tri puta vraćali pognute glave (18.00). Igokea (3-1) je u Laktašima vezala tri trijumfa nad Crvenom zvezdom (3-0), koja večeras neće imati pomoć Luke Mitrovića.

Pred duel sa Bavarcima prvi put je Zvezda u kompletnom sastavu odradila timski trening, ali tokom susreta petog kola Evrolige Mitrović je povredio primicač i propustiće današnji susret, kao i gostovanje Monaku u petak (21.00).

Izabrane vesti

Nema sumnje da će iskusni krilni centar nedostajati crveno-belima, ali je isto tako jasno da sa najvišim ambicijama i željom da prekinu negativan niz u Laktašima izlaze na megdan četi Dragana Bajića.

"Očekuje nas veoma teška utakmica posle iscrpljujućeg meča sa Bajernom. Igokea nas je pobeđivala u poslednje tri utakmice u Laktašima što je još jedna činjenica koji treba da izazove našu reakciju, veliku angažovanost i dodatnu energiju. Igramo protiv tima koji je izuzetno kvalitetan, koji posebno dobro igra na svom terenu, menjaju odbrane što će zahtevati našu dodatnu koncentraciju u napadu. Već sam govorio posle Bajerna sa kojim problemima smo ušli u taj meč, nadam se da ćemo da odigramo dobru utakmicu u paklenom ritmu u kome se nalazimo, ali to je nešto što je sada već svakodnevica", rekao je trener Zvezde Vladimir Jovanović.

Kadrovska situacija i dalje nije idealna na Malom Kalemegdanu. Ben Bentil je posle zdravstvenih problema minule sedmice pokazao izuzetan takmičarski mentalitet i odigrao važnu ulogu u prvom evroligaškom trijumfu. Upisao dabl-dabl sa 12 poena i 13 skokova, te je sa indeksom korisnosti 22 proglašen i igračem utakmice. Iz povrede je nedavno izašao bivši igrač Igokee Dalibor Ilić, Džejlen Adams je zbog problema sa virusom propustio poslednja tri meča crveno-belih. Pravi ritam još traže nedavno oporavljeni Ognjen Dobrić i Nemanja Nedović koji je posle prvog nastupa protiv Bajerna priznao nije u potpunosti spreman.

"Iskreno nije trebalo da igram 21 minut. Plan je bio mnogo manje. Nisam ni blizu 100 odosto spreme. Vidim neke stvari na terenu i znam šta treba da uradim, ali se plašim da ih uradim. Trebaće mi malo vremena da to prevaziđem. Ispalo je dobro na kraju danas. Generalno se dobro osećam i kondiciono i fizički, samo je ta noga oslabila zbog duge pauze. To je svakodnevni rad koji ću morati da iskontrolišem, naravno sa menadžementom oko minutaže", rekao je povratnik u redove srpskog šampiona.

Osim što je pobedom nad nemačkim vicešampionom bez dileme dobila na samopouzdanju, Zvezda je prvi put na delu mogla da vidi i tandem Luka Vildoza - Nemanja Nedović. Plesao je Argentinac protiv čete Andree Trinkijerija, pogađao u bitnim trenucima, razigravao saigrače i susret okončao sa 20 poena, uz po šest skokova i asistencija. Nedović je prvi meč u crveno-belom posle 10 godina okončao sa 11 poena. Iako nedovoljno spreman dao je važan doprinos u ključnim momentima. Ubacio trojku za preokret krajem prvog poluvremena, pokrenuo ekipu preciznim hicem sa poludistance u trećem periodu i sa linije penala stavio tačku u smiraj susreta.

Dve vezane pobede protiv FMP-a i Bavaraca sigurno su dale krila srpskom šampionu posle tri vezana poraza u Evroligi. Ipak, u dobrom raspoloženju večerašnji okršaj dočekuje i protivnik. Igokea je vezala četiri pobede, savladala Megu, Borac i Split u regionalnom šampionatu, kao i češki Nimbruk u FIBA Ligi šampiona.

Poput Zvezde ima određenih kadrovskih problema. Van stroja je veliko letošnje pojačanje Mario Nakić, a trener Dragan Bajić je otkrio da u timu neće biti ni Darko Talić.

"Očekuje nas sigurno jedan veliki spektal u našem malom mestu. Dolazi nam evroligaška ekipa, aktuelni osvajač ABA lige, što je jedan veliki mamac za gledaoce i nadam se da će dvorana biti ispunjena do poslednjeg mesta što je i bit ovog sporta. Da dvorana bude popunjena i da gledaoci uživaju u košarkaškoj predstavi. U pripremi sa svojim saradnicima uočio sam da Zvezda ima 17 igrača i suludo bi bilo da analiziram svih 17 i da to prenosim svojim igračima. Naš bivši igrač Dalibor Ilić koji je prošle godine bio jedan od najboljih kod nas nema mesta u prvih 12, to dovoljno govori o kvalitetu i kakve su im ambicije ove sezone. Lep je osećaj pobediti Crvenu zvezdu, međutim koliko je to sada realno u ovom momentu, tako da sam uzeo ovu sedmicu da ne namećem sebi bilo kakvu dozu pritiska i da uživam u lepim stvarima, a to su naše četiri pobede prethodnih dana i uspeli smo da se izvučemo jer ovaj tim ima karakter i imaćemo zapaženu ulogu u ovoj ligi. Dobro smo trenirali i bez prtiska očekujemo aktuelnog šampiona", rekao je Bajić.

Crvena zvezda i Igokea su se dosad sastali 25 puta u Jadranskoj ligi, a tim sa Malog Kalemegdana je daleko uspešniji sa 17 pobeda. Ipak, u Laktašima je pretrpeo pet od osam poraza. Prethodne sezone izgubio 68:75 u trećem kolu, pre toga nije imao uspeha ni u 12. rundi (65:85), ali ni u jedinom meču polufinala na strani protiv Igosa tokom sezone 2020/21 (68:81).

Jasno je da crveno-beli imaju kvalitet da izađu na kraj sa narednim protivnikom, ali istorija u Laktašima poziva na oprez. Ipak, daje i dodatni motiv Jovanovićevim izabranicima.

"Dobro poznajemo ekipu Igokee, odigrali smo puno utakmica, i nema sumnje da nas očekuje vrlo težak duel u Laktašima. Neki momci su se promenili u tom sastavu, ali trener Bajić je i dalje tu što garantuje da će nas dočekati motivisan i dobar tim. Ne zaboravljamo da nismo pobedili u poslednjim mečevima tamo i to je svakako dodatni motiv za nas, da uz podršku naših navijača kojih je zaista mnogo u Republici Srpskoj dođemo do pobede nakon zahtevne utakmice sa Bajernom", rekao je kapiten Branko Lazić..

******

Od danas opet možete međusobno vezivati sve igre iz ponude "KOŠARKA IGRAČI" i kombinovati sa ostatkom kompletne ponude

******

ABA LIGA - 5. KOLO

Petak

Cibona - Borac 87:85

/Smailagić 25 - Hejl 44/

Zadar - Split 74:76

/Božić 24 - Šorter 22/

Subota

Cedevita Olimpija - MZT Skoplje 93:73

/Omić 19 - Mićović 25/

FMP - Budućnost 96:91

/Frejzer 31 - Bel Hajns 24/

Nedelja

Mornar - Studentski centar 75:86

/Mihailović 16 - Džekson 16/

Partizan Mozzart Bet - Mega 86:76

/Naneli 14 - Rudan 26/

Ponedeljak

18.00 (2,70) Igokea (14,5) Crvena zvezda (1,55)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaIgokeaVladimir JovanovićLuka MitrovićLuka VildozaNemanja NedovićDragan Bajić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara