Luka Vildoza i Nemanja Nedović (Foto: Starsport; MN Press)
Luka Vildoza i Nemanja Nedović (Foto: Starsport; MN Press)

Tandem koji obećava: Vildoza i Nedović će biti velika napadačka snaga Zvezde

Vreme čitanja: 4min | sub. 29.10.22. | 09:57

Reprezentativci Argentine i Srbije u centru pažnje posle prvog trijumfa crveno-belih u Evroligi

Važna pobeda Crvene zvezde u Evroligi. Izabranici Vladimira Jovanovića savladali su minhenski Bajern u petom kolu i došli do prvog trijumfa u pravi čas (78:72). Pred ispunjenim tribinama dvorane Aleksandar Nikolić šou je ukrao novajlija Luka Vildoza, ali je vrlo dobar utisak na prvom povratničkom nastupu u crveno-belom posle 10 godina ostavio i Nemanja Nedović.

Argentinac je sa 20 poena, kao i po šest asistencija i skokova (indeks 20) u tek trećoj utakmici po dolasku na Mali Kalemegdan još jednom potvrdio da će biti veliko pojačanje. Povratnik Nedović je odigrao prvu utakmicu po izlasku iz povrede, neočekivano proveo 21 minut na parketu, pogodio nekoliko bitnih šuteva i susret okončao sa 11 poena, dve asistencije i pet iznuđenih faulova (indeks 14). Daleko je još od prave forme, pa je jasno da još bolje partije slede.

Izabrane vesti

Iz kluba su nagoveštavali posle četiri uvodna poraza da su povrede, pre svega Nedovićeva, umnogome usporile Zvezdu na početku sezone u Evroligi. Da je igra na protivničkoj polovini koncipirana na ofanzivnim kvalitetima reprezentativaca Srbije i Argentine. Po prvi put su zaigrali zajedno i pokazali ogroman napadački potencijal.

"Nismo nikada tražili alibi, ali Nemanja je došao ovde i poznata je njegova uloga od samog starta. Naša napadačka strategija je bazirana na njegovim napadačkim kvalitetima. On i Luka Vildoza su doneli kvalitet više. Rasteretili druge momke da mogu da odigraju uloge koje treba da odigraju. Stvarno verujem u to", rekao je Jovanović posle utakmice.

Obojica su meč počeli sa klupe. Nisu još dovoljno spremni. Vildoza je pre manje od dve nedelje zadužio opremu, Nedović nedavno počeo da trenira sa timom. Argentinac je odmah po ulasku asistirao Bentilu za trojku, pa pogodio flouter iz prodora, a potom ostavio zicer Hasanu Martinu koji je efektnim zakucavanjem digao publiku na noge. Usledila je eksplozija oduševljenja na tribinama, kada je Luka pogodio trojku i kompletirao seriju 11:0 Crvene zvezde od njegovog ulaska u igru.

Do kraja je bio veoma agresivan i vidno motivisan da odvede crveno-bele do pobede. Plesao je po parketu, a onda u finišu prvog poluvremena trgnuo crveno-bele iz sna trojkom, a potom i pronašao otvorenog Nedovića van linije 6,75 koji je prvim preciznim hicem za tri poena preokrenuo rezultat i omogućio Jovanovićevoj ekipi da na odmor ode sa pola koša viška.

Dve trojke Argentinca krajem trećeg perioda bile su od ključnog značaja. Omogućio je Zvezdi da slomi otpor Bajerna i dođe do važne prednosti koju do kraja nije ispuštala.

"Izuzetno sam uzbuđen, bilo je sjajno. Prva utakmica u Evroligi koju sam mogao da podelim sa ovim navijačima. Tako su ludi, čoveče. Uživao sam. Odigrali smo odličnu utakmicu. Srećan sam, došli smo do prve pobede, sada moramo da nastavimo u tom ritmu", rekao je Vildoza posle susreta.

Nedović je polako palio motore. Njegova trojka s kraja prvog poluvremena imala je veliki uticaj i na konančan ishod. Odbio je nalet Bajerna i u pravi čas podigao domaću ekipu. Ubacio je i vrlo važan šut sa poludistance sredinom trećeg perioda. Potom je i u završnici iznudio faul u prelomnim trenucima i stavio tačku sa dva precizna penala.

"Iskreno nije trebalo da igram 21 minut. Plan je bio mnogo manje. Nisam ni blizu 100 odsto spreme. Vidim neke stvari na terenu i znam šta treba da uradim, ali se plašim da ih uradim. Trebaće mi malo vremena da to prevaziđem. Ispalo je dobro na kraju danas. Ja se generalno dobro osećam i kondiciono i fizički, samo je ta noga oslabila zbog duge pauze. To je svakodnevni rad koji ću morati da iskontrolišem, naravno sa kontrolom minutaže", rekao je reprezentativac Srbije posle susreta.

Jasno je da je zbog svega navedenog zvezdaška javnost sinoć videla samo deo njegovog napadačkog repertoara.

"Bitno je da smo pobedili. Skinuli smo teret sa nas. Bili smo opterećeni što nemamo pobedu. Imamo još dosta mesta za napredak, pre svega kada su izgubljene lopte u pitanju. Utakmice moraju mirno da se privedu kraju, evroligaške ekipe mogu da nas pobede ako ne budemo na visokom nivou do samog kraja", istakao je Nedović.

Uz pomenuti dvojac novu odličnu partiju pružio je Ben Bentil. Snažni centar iz Gane je na kraju proglašen i za igrača utakmice pošto je upisao svoj prvi dabl-dabl na Malom Kalemegdanu (12 poena i 13 skokova, indeks 22). Pokazao je veliku želju i pobednički karakter, odigrao sjajan meč iako je nedavno imao zdravstvenih problema.

"Nije odradio ni jedan trening u prethodna tri dana. Dobijao je infuziju i tražio je da igra na sopstvenu odgovornost, hteo je da pomogne ekipi. Vildoza je bio povređen. Marković isto, pomogao je timu. Nedović je imao samo jedan ili dva treninga sa ekipom. To su su stvari o kojima ne pričamo, ali to su činjenice. Međutim, uz fenomenalnu podršku navijača i pristup celog tima, izneli smo do kaja meča. Znam da nije bilo sjajno, ima prostora za napredak, ali mene to kao trenera raduje", napomenuo je Vladimir Jovanović posle susreta.

Sa Vildozom i Nedovićem Zvezda ima ozbiljan napadački potencijal. Uz dvojicu igrača koji imaju sposobnost da sami dobijaju utakmice, zatrpaju koš svakog protivnika, nesumnjivo će profitirati i ostatak ekipe. Zbog kadrovske situacije crveno-beli nisu još ni blizu zenita. Sa ovakvim tandemom - najbolje tek sledi.


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka VildozaNemanja NedovićVladimir JovanovićBen Bentil

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara