Uspon legende! U Zagrebu za stan i hranu, u Milanu tempirana bomba – jedinstveni Majk Džejms

Vreme čitanja: 11min | pet. 08.03.24. | 08:59

Danijel Jusup, Ibon Navaro, Vladimir Micov, Dimitris Itudis i Saša Obradović ekskluzivno za Mozzart Sport pričaju o putu Majka Džejmsa do titule najboljeg strelca Evrolige i prisećaju se najupečatljivijih momenata u saradnji sa ekscentričnim Amerikancem

Ostaće zapisano da je 7. marta Majk Džejms ušao u istorijske knjige Evrolige tako što je protiv Crvene zvezde ubacio 20 poena čime je prebacio magičnu brojku od 4.455 poena prestigavši legendarnog Vasilisa Spanulisa kao najboljeg strelca u istoriji elitnog takmičenja. Stavljena je kruna na glavu momku specifičnog karaktera kome više niko ne može da opovrgne da je jedan od najboljih koji je kročio na evropske košarkaške terene. Sada već pre 12 godina je na mala vrata došao, ne u Italiju, Španiju, Grčku ili Tursku... Krenuo je iz Hrvatske sebi da krči put i to na samo sebi svojstven način. Često ulazeći u konflikte, stvarajući reputaciju da je čudan tip, naporan za saradnju, ali uvek ubojit košarkaš koji svojim karakterom donosi ono nešto specijalno što je možda uvek falilo Evroligi – istinski šou za navijače.

Majkovi bivši treneri su baš zbog velikog uspeha otvorili dušu za Mozzart Sport prisećajući se odnosa sa njim i otkrivajući kako je tekla evolucija novog najboljeg košgetera Evrolige. Od nepoznatog Amerikanca u Zagrebu koji je ispao iz sastava zbog Miralema Halilovića zaobilaznim putem je došao do Baskonije, Panatinaikosa... Bio tempirana bomba u Milanu, igrao za Dmimitrisa Itudisa u CSKA Moskvi, ali na kraju je zablistao kao najveća zvezda kod Saše Obradovića u Monaku.

Izabrane vesti

Vraćamo film na sam početak zanimljive odiseje. Na 2012. godinu i Zagreb. Sagovornik – prvi trener Majka Džejmsa u Evropi, Danijel Jusup.

MIRALEM HALILOVIĆ ISPRED MAJKA DŽEJMSA

Majk Džejms (© Star sport)Majk Džejms (© Star sport)

Hrvatski stručnjak danas sa uspehom vodi Zadar u ABA ligi, a više od 10 godina kasnije dobro pamti da je imao čudnovatog Amerikanca u svojim šakama.

Došao je u Zagreb sa malog koledža preko Italijana Frederika Paćija. On je menadžer sa kojim sam sarađivao tada, a i sada. On mi ga je preporučio. Videlo se odmah da je izuzetan igrač, ne samo fizički, već jednostavno način na koji igra, odmah ti zapadne za oko“, počinje Jusup priču za Mozzart Sport.

Ti prvi evropski koraci Majka Džejmsa nisu bili laki.

Zagreb je u to vreme spao na niže grane. Imali smo problema, nismo veliki imali budžet. Majk je došao za smešnu cifru kod nas. Nije ni pristojno da govorim o brojici, ali maltene za stan, hranu i još nešto malo novca. Čini mi se da je i on malo više očekivao od svega. Igrali smo u školskoj sali. Sećam se, kada je ušao u dvoranu nije bio oduševljen. Znao je da sam ja zahtevan trener i da se jako treniralo, a imao je i neke dečije bolesti koje su očekivane za rukije iz Amerike koji dolaze u Evropu. Morali smo dosta da radimo sa njim, da pričamo.“

Komične situacije kreću da se ređaju.

Sećam se da nigde nije izlazio. Ni na kafu, ni restoran, nigde. Samo stan i dvorana, a stan mu je bio udaljen 50 metara od dvorane. Uvek je išao u kratkim pantalonama i papučama, bez obzira što je bila zima, sećam se da je to svima bilo smešno“.

Treninzi su bili posebna priča.

Bilo je tu svega i svačega. Nije bio navikao na ovakav način treniranja. Znao sam da je imao problema i na koledžu, ali odmah da kažem... Kada se podvuče crta, on je dobar momak. Ima jak karakter, nije bilo lako sa njim, uz to je bio i malo boljažljiv da se upoznaje sa ljudima, ali je odmah bilo kristalno jasno da je prevazišao taj nivo košarke koji je Zagreb u tom momentu igrao“.

Dolazimo do ključnog momenta u kratkoj epizodi Majka Džejmsa u glavnom gradu Hrvatske.

Tada je bilo pravilo da samo jedan stranac može da bude na parketu. Mi smo imali dvojicu u ekipi. Miralema Halilovića i Majka Džejmsa. Dva najbolja igrača u timu. Tu dolazimo do najvećeg problema za mene. Miralem vodi trening, uvek je glavni, a uz to ima u dugoročan ugovor. Stvara se situacija da Halilović bude najbolji na treningu, a Majk dominira na utakmici. Miralem normalno hoće da igra 40 minuta na svakom meču, a Majk bi onda da igra 47 minuta ako može. Na kraju sam morao da prelomim ili Džejms ili Halilović. Prelomio sam u korist Miralema jer sam znao da će Majk lako da nađe novi angažman i tako je i bilo“.

Morali smo da pitamo i o anegdoti koji je sam Halilović ispričao u intervjuu za „BasketballSphere“ da je Džejms zapravo izbačen iz kluba jer je zaspao tokom video analize.

A-ha-ha... Ma ne. Nije izbačen iz kluba. To su te bolesti o kojima sam pričao. Znao je on da odkunja na tim sastancima, i to više puta. Bilo je tu svega. Znao je nekako da često bude ljut, ali takav je očigledno. Ipak, mislim da je dobar tip“.

Zastaje za trenutak Danijel Jusup, kao da se priseća nekih situacija.

Da mi je današnja pamet i da mogu da vratim vreme... Drugačije bih sa njim. Sigurno mnogo drugačije. Falilo mi je možda malo strpljenja i takta. Pratio sam njegovu karijeru, jednostavno takav talenat za koš... Ne viđa se često. Ljudi sada pričaju o njegovom šutu, ali ja se sećam jednog zakucavanja, on naskače maltene na liniju za slobodna bacnaja sa dve noge i onda let do obruča, evo sada mi je pred očima“, završava Jusup prisećanje na 2012. godinu i njegovu saradnju sa najboljim strelcem Evrolige.

VITORIJA DOSADAN GRAD

Džejms u dresu Laboral Kuće (© Star sport)Džejms u dresu Laboral Kuće (© Star sport)

Naredne stanice Majka Džejmsa su bili manje poznati klubovi u Izraelu, Italiji i Grčkoj, a na veliku scenu dolazi 2014. godine kada potpisuje ugovor sa Baskonijom. Tadašnjom, Laboral Kućom. Debitovao je u Evroligi 12. decembra 2014. godine na meču protiv Valensije. Igrao je 13 minuta i ubacio osam poena.

"Sećam se dobro tog decembra i momenta u kojem je došao. Bilo je vrlo izazovno, čak i teško u klubu i timu. Bio je veliki broj igrača koji su se borili za minute, bez nekih smo ostali i onda smo doveli dva rukija... Amerikanca. Darijusa Adamsa i Majka Džejmsa", priseća se za Mozzart Sport događa pre 10 godina Ibon Navaro, tadašnji trener Baskonije, a danas Unikahe.

Kao i svim trenerima pre i posle Ibona Navara... Špancu je bilo jasno da ima jedinstvenog igrača.

"Kada pričamo o tom periodu karijere, morate da shvatite da je tadašnja Baskonija imala izvanredne plejmejkere, prave legende kluba kao što je primera radi Pablo Priđioni ili Marselinjo Uertas. Igrači koji su na izvanredan način mogli da kontrolišu igru i organizuju čitav napad, onda možete da zamislite situaciju da posle takvih igrača dolaze novajlije Amerikanci. Mi smo te sezone imali čak 24 igrača pod ugovorom što je sa ove tačke gledišta neverovatno. U toj konkurenciji, Majk Džejms se odmah izdvojio. Nije bilo potrebno puno da pokaže talenat i to na veoma visokom nivou. Sve što danas radi, a činjenica je da je napredovao neverovatno, radio je i tada kod mene u ekipi."

Pod Navarovom dirigentskom palicom je krenuo sa poenima kojima će deceniju kasnije prestići Vasilisa Spanulisa.

"On je veoma brzo postao zvezda ekipe, posle toga i čitave Evrolige. Jednostavno ima to nešto što vas tera da ga gledate. Talentovan je, ima sve što je potrebno. On je danas bez bilo kakve dileme legenda Evrolige, rame uz rame sa Spanulisom ili Dijamantidisom. Njih dvojica imaju titule, Majk ih nema, ali je već realno legenda. To dovoljno govori o njegovoj igri".

Ni mladi španski trener nije ostao imun na specifičan karakter Majka Džejmsa. Bilo je i u Vitoriji anegdota za prepričavanje.

"Većina nije za javnost, ali mogu da kažem da je Majk jedan odličan čovek, iskren. To je prava reč za njega... Iskren čovek, iskren košarkaš. On ume da se naljuti, da ga iznerivra nešto. Uvek sam mu govorio da ne treba da obraća pažnju na stvari van terena, sra**a na koja ne može da utiče ne treba ni da ga opterećuju. Čini se da je to sada uspeo. Bilo je tu svakakvih scena. Sećam se jednog razgovora u drugoj sezoni, odjednom mi kaže: "Treneru, Vitorija je mnogo dosadan grad. Nemam šta da radim". Smejem se ja tada, kažem mu da je to normalno da ne može svaki grad da bude kao Milano ili Atina. Bila je privilegija trenirati takvog igrača i jedinstvenog momka", dodaje Navaro.

Dve sezone je proveo u Vitoriji pre nego što je promovisan kao veliko pojačanje u Panatinaikosu. Turbulentan period u Atini ga je lansirao u NBA ligu. Godinu dana je proveo u domovini braneći boje Finiksa i Nju Orleansa, ali nikada nije blistao kao u Evroligi. Zato se na kratko 2018. vratio u Panatinaikos, ali i ta epizoda se vrlo brzo završila jer je otišao za Italiju. Postao je maneken, udarna igla Armanija iz Milana.

RASULO U MILANU

(© Star sport)(© Star sport)

Tamo, u gradu mode ga je sačekalo dobro poznato evroligaško ime – Vladimir Micov.

Imao sam fenomenalnu saradnju sa njim na parketu. Sećam se da je to bio period kada u Armaniju nije bilo velikih imena. Samo Gaudlok i ja, a uspeli smo da osvojimo šampiona Italije. Onda sledeće godine dovodimo Majka Džejmsa“, priča Micov za naš portal.

Nije ni Italijanima bilo lako sa Amerikancem.

Fantastičan igrač, pametan, izvanredan strelac, ali van terena... generalno kao svaki Amerikanac u svom nekom svetu. Oni su njemu dosta toga tolerisali, što ja poštujem jer je on neko ko je donosio prevagu. Odlično je igrao, ali je bio kao tempirana bomba. Nekada ga je i najmanja sitnica toliko pogađala da poludi. Neće da igra, traži izmenu.“

Čini se da niko nije uspeo da pronađe zajednički jezik sa najboljim strelcem Evrolige kao Saša Obradović.

Sećam se dobro jednog telefonskog razgovora sa Sašom Obradovićem. Zvao me je kada je Majk trebao da produži ugovor sa Monakom. Tražio je savet kako da mu pristupi, kako da pronađe zajednički jezik. Pričali smo više od sat vremena. Jednostavno, bilo je baš loših situacija u Milanu, preko kojih se prelazilo, ali je na kraju to prešlo u potpuno rasulo sa njim.“

Ipak...

Gledam ga sada... neuporedivo je popravio glavu. Timsku igru. Spektakularan je. Zaista je napravio veliki uspeh i na tome mu čestitam“, odjavljuje se Micov.

ITUDISOVA PRIVILEGIJA - SPANULIS I DŽEJMS

Kevin Panter i Majkl Džejms u CSKA (© Star sport)Kevin Panter i Majkl Džejms u CSKA (© Star sport)

Kao neko ko je već uveliko stekao reputaciju izvanrenog košgetera, Majk Džejms je posle Italije, stigao je u Moskvu 2019. godine da napravi dodatan iskorak u karijeri. U dresu slavnog CSKA sarađivao je sa legendarnim Dimitrisom Itudisom koji je imao specifičnu privilegiju...

"Desilo se u karijeri, da sam trenirao Vasilisa, a onda i Majka Džejmsa! Velika moja privilegija je što sam sarađivao sa dva takva strelca", počinje Itudis koji nije želeo da ulazi stvari koje nemaju veze sa košarkom već je istakao da je novi rekorder Evrolige bio lider u svakom klubu:

"Još od Kolososa on vodi tim, bio je vođa u Baskoniji, Panatinaikosu, isto tako i u CSKA, očigledno i u Monaku. On je definitivno izvanredan igrač i strelac koji je ostvario veliki uspeh".

Kao neko ko je trenirao dva najbolja strelca u istoriji elitnog takmičenja. Bilo je prirodno da upitamo grčkog stručnjaka šta su sličnosti, a šta razlike u igri Spanilisa i Džejmsa.

"Ima nekih stvari koje su slične, ali nisu identični igrači. Vasilis je stigao do vrhunskog nivoa velikim radom, naravno i uz talenat. Takođe, Majk poseduje veliki nivo talenta, ali je i radio naporno. Poentiranje jeste njegov specijalitet, ali takođe i kreacije na parketu i pas. Tako je uspevao da pomogne svim svojim timovima i saigračima”, završava Itudis javljanje za Mozzart Sport.

MONAKO I OBRADOVIĆ SMIRILI MAJKOVU GLAVU

Saša Obradović i Majk Džejms (© Star sport)Saša Obradović i Majk Džejms (© Star sport)

Posle svega, jasno se zaključuje da je Majk Džejms pronašao idealnu verziju sebe u Monaku gde je takođe bilo trzavica kada je stigao 2021. posle kratke epizode sa Kevinom Durentom u Bruklinu, ali srpski stručnjak Saša Obradović ga je usmerio da postane ovo što je sada - najbolji igrač elitnog takmičenja.

Veliki njegov lični uspeh je ovaj rekord, ali da budem iskren, ovo je i moj lični uspeh. Zajedno smo skoro tri sezone. Izgradlili smo neki odnos, mogu da ga ocenjujem”, rado pristaje Obradović da priča za naš portal i kreće u opširnu analizu:

Igrač je koji će da obeleži jednu eru košarke u Evropi. Nisam siguran da će neko u skorije vreme da obori ovaj rekord. Mnogi danas žele da pojure u NBA ligu pre vremena, mislim da je on napravio nešto u Evropi što neće biti lako dostižno”.

Osećanja srpskog trenera su jasna.

Meni je velika cast što sam deo njegove priče, što sam treniram takvog igrača. Definitivno je jedinstven, najtalentovaniji kojeg sam trenirao. Nije uvek najlakši kada su u pitanju relacije, ali ja imam mišljenje da igrač koji pravi razliku mora da bude na svoju ruku, da radi neke stvari koje prkose logičnim očekivanjima. On zna da iznenadi i u dobru i u zlu. Rekao sam mu to nekoliko puta, isto tako sam mu rekao da ću mu uvek biti zahvalan za sve”.

Nije bilo lako na samom startu saradnje Obradovića i Džejmsa.

Proces, definitivno je bio process. Iz godine u godinu je drugačiji, a i mi sa njim. Imao je problem i pre mene. Mi smo ih rešavali individualnim razgovorima. Takođe moram da istaknem da i ja imam ljude koji pomažu meni. Markušvili je zadužen za Majka Džejmsa, pomaže mu u svemu šta treba. Vodi računa o njemu, pojašnjava mu šta je za njega dobro, a šta manje dobro”.

Danas je Majk tip sa kojim je komunikacija vrlo moguća.

On sada mirne glave zna šta je dobro, a šta nije. Ima on taj neki okidač za neku neplaniranu reakciju. Nije bitan momenat, on prosto reaguje. Mogu ja to da razumem. I moje reakcije su u skladu sa tim fleksibilne, u cilju da se izbegne konflikt. Naravno kada zasluži kritiku, onda i moja reakcija bude jača. Nekada je to slabije prihvatao. Sad je to dosta drugačije”.

Svestan je Saša Obradović šta ga je čekalo kada je došao u Monaku gde je Amerikanac već bio u centru pažnje.

Zvezdan Mitrović je imao velikih problema, da sam ga ja zakačio u tom periodu, verovatno bih imao i ja iste probleme, ali tajming svega je bio dobar, sve se poklopilo. To je jedna stvar, a druga stvar su saigrači. Imamo fenomenalan tim momaka koji imaju veoma dobar uticaj na njega. Zato uvek ističem liderske sposobnosti Džordana Lojda. Sve do doprinosi da Majk Džejms bude čovek koji obara rekorde. On je takmičar, voli da se nadmeće”.

Nije ni to uvek bilo tako.

Umeo je ponekak da me iznervira jer je znao da bira utakmice, posebno u Francuskoj. Ove sezone je to potpuno drugačije. Zbog njega smo tu gde jesmo, zbog Majka i njegovih saigrača. Ove sezone ima veoma dobar pristup, veoma je komunikativan, sarađuje.”

Čini se da je nekako sada svima laknulo što se čitava halabuka oko rekorda okončala sa utakmicom protiv Crvene zvezde.

Verujte, nije lako biti u njegovoj koži. Dugo se več priča o rekordu, bilo je sve spremno i u Barseloni. Njemu je već nedeljama prepuna kuća gostiju, čitava porodica je ovde sa njim, svi su hteli da proslave ovaj veliki trenutak sa njim. Bio je pod velikim pritiskom i to je izneo na fenomenalan način. Još jednom želim da iskoristim priliku da mu čestitam jer je to i zaslužio”, završava javljanje za Mozzart Sport, Saša Obradović.

Sada pošto je Džejms postao najbolji strelac ikada u Evroligi, ostaje mu samo jedna stvar da upotpuni neverovatnu karijeru – šampionska titula u Evroligi.


tagovi

KK Monakomajk džejmsDanijel JusupSaša ObradovićDimitris ItudisVladimir MicovEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara