Aleksej Fedoričev, Saša Obradović i Oleksi Jefimov
Aleksej Fedoričev, Saša Obradović i Oleksi Jefimov

Zavirite u carstvo Monaka - klub misterije i luksuza: Znamo da nismo kao Partizan i Zvezda

Vreme čitanja: 6min | čet. 01.02.24. | 08:16

Generalni menadžer Monaka Oleksij Jefimov pričao je za Mozzart Sport o kluba iz Kneževine i njegovoj budućnosti na karti evropske košarke

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Monte Karla)

Možda nemaju 20.000 navijača koji im daju vetar u leđa na svakoj utakmici, nemaju ni veliku tradiciju ni bogatu trofejnu istoriju, ali ono što ima Monako nema niko drugi u Evroligi. Osećaj luksuza, ekskluzivnosti, tajanstvenosti... Klub na čije utakmice komotno ušeta Kevin Durant, Novak Đoković ili bilo koja zvezda sporta i biznisa. To nije ništa novo za Monako, tek regularan dan u životu ovog jedinstvenog kluba koji ima malu dvoranu lociranu tik uz more, pa pored nje vidite više jahti nego automobila koji su skuplji od dobrog stana u Beogradu. Priliku da Mozzart Sport zaviri u ovo carstvo omogućio je Oleksij Jefimov, generalni menadžer kluba.

Izabrane vesti

"Dobar dan kako ste? Možemo u moju kancelariju, da vidite i dvoranu", na čistom srpskom nas pozdravlja čelnik kluba koji ima tek 37 godina:

"Razumem srpski sve, malo teže pričam. Tolike godine sam uz trenere iz bivše Jugoslavije pa sam naučio".

Monako je sada postao klub koji svi znaju, a da se vratimo samo 15 godina u prošlost, to je tim koji apsolutno niko u Evropi nije ni spominjao, uostalom i što bi... Bili su u četvrtoj ligi Francuske. Danas - među četiri najbolja tima elitnog takmičenja.

"Reč koju volim da iskoristim kada me pitaju kako je to moguće, prosto kažem - magija. Uvek je odgovor isti... Monako je jedino preostalo mesto na planeti gde su istinska čuda moguća. Monako jeste mali, ali u isto vreme je ekskluzivan, mi krojimo svoju priču koja je drugačija".

Zaista se i čini tako. Ne postoji grad u Evropi koji je kao Monte Karlo. Na trenutak izgleda u potpunosti pusto, kao da u njemu ni nema stanovnika, a onda nekoliko momenata kasnije, vidite dve superjahte koje stižu, ekskluzivni restorani koji se odjednom otvaraju, najluksuznija kola koja prolaze ulicama, a da pritom niko ni ne okrene glavu.

"Želimo da pokažemo da u Monaku postoji nešto što je možda i veće od košarke. Košarka može da bude nešto što će otvoriti mnoga vrata. Osnovni cilj je da krenemo sa projektom Arene, ali ne želimo da to bude samo košarkaška Arena, želimo da to bude dvorana za sve. Od koncerata, sporta, raznih događaja, da bude mesto gde svi dolaze iz svojih razloga, ne samo sporta... Želimo multifunkcionalost koji će generisati profit koji finansira klub koji će potom da pozitivno utiče na čitavu Kneževinu. To je glavni cilj jer bez toga nećemo dobiti dugoročnu licencu Evrolige. Želimo da imamo remek delo dvorane koji će idealno pokazati šta je Monako".

Jahta u Monte Karlu sa košarkaškim terenomJahta u Monte Karlu sa košarkaškim terenom

Ko je i šta je Monako može idealno da se ilustruje kroz primer specifičnog Majka Džejmsa. Amerikanac je postao možda i najpopularniji košarkaš u Evroligi i to sve u dresu Monaka iako tokom sjajne karijere nigde nije uspeo da se zadrži predugo, jer ga prati glas da je težak za saradnju. Ovo očigledno ne važi kada ste u Monte Karlu.

"Ako se sećate, pre četiri godine u podskastu sa Mindaugasom Kuzminskasom je pomenuo Monako. Svi su pomislili da je to smešno, da igrač kao što je Majk Džejms nikada neće doći u Monako jer nemaju ništa značajno i zajedničko. I gde je on sada? U Monaku. I to ne samo da je došao u Monako. Već je prvi put u karijeri ostao na istom mestu i biće ovde i dalje. Majk Džejms je dokaz kakav je projekat Monako".

Svesni su iz Monaka da nisu Real Madrid, Barselona, Fenerbahče, Panatinaikos...

"Znamo da smo limitirani u nekim stvarima. Ne možemo tek tako da proširimo halu. Da pomerimo zidove, da podignemo plafone jer je iznad nas stadion fudbalskog kluba, ali zato... Imamo taj iks faktor. Imamo inovativnost i možemo uvek da uradimo nešto što će da zadivi druge", odgovara na pitanje čelnik kluba o dolasku nekadašnjeg Ol stara Kembe Vokera u redove Monaka..

Dok razgovaramo sa Olekijem shvatamo da je jedan od najmlađih generalnih menadžera u ligi.

"Mislim da godine nemaju previše veze. Pogledajte samo primer Saše Obradovića. Napunio je 55 godina, a imam osećaj da nikada nije bio gladniji uspeha. Mentalitet je ključ, moraš da voliš ovaj posao. Uostalom, dovoljno je samo da kažem Željko Obradović koji traje preko tri decenije. Starst prema poslu je ključ svega".

Generalni menadžer i predsednik KK MonakoGeneralni menadžer i predsednik KK Monako

Ukoliko vam je ime Oleksij Jefimov nepoznato: radi se o Ukrajincu koji je u košarkaške vode uplovio kao diplomac drugog najstarijeg univerziteta u nekadašnjoj ruskoj imperiji, Politehničkog instituta u Harkovu, osnovanog 1885. godine. Dobio je diplomu u polju biznisa i marketinga, ali ljubav prema košarci je bila najveća. Tu se u priču uključuje Saša Obradović.

"Saša je čovek koji mi je otvorio vrata košarkaškom životu. Kada smo se upoznali, imao sam 21 godinu. Kada je prešao iz Kijeva koji je doživeo bankrot i otišao u Donjeck, on je bio taj koji me je pozvao da dođem, on je uverio vlasnika Donjecka da me dovede, da sam ja prava osoba za klub, a vlasnik Donjecka je čovek koji je zaslužan za današnji košarkaški klub Monako. Tako da mislim da to objašnjava šta mislim o Saši. Te stvari nikada ne mogu da zaboravim".

Upravo su tri imena ključna za istoriju Monaka. Aleksej Fedorjičev, predsednik Monaka koji je obezbedio sve potrebne finansije. Već pomenuti Jefimov koji je iz Ukrajine stigao kao mladić svestan da je sport deo biznisa i naravno Saša Obradović, trener koji je sve to pretočio u najbolje rezultate u istoriji kluba.

"Ne želimo da kopiramo bilo koji drugi klub u ligi. Naravno, postoji stvari koje svaki klub dobro radi. Mi smo mladi, još uvek smo mali, i nekada smo funksionisali kao start ap kompanije. Ono što nas krasi je da rastemo brzo, a da bi to održavao moraš da budeš neko ko može da se prilagodi i bude inovativan."

Košarkaška dvorana Monaka nalazi se ispod fudbalskog stadionaKošarkaška dvorana Monaka nalazi se ispod fudbalskog stadiona

Konstatujemo da je Monako u potpunosti drugačiji od srpskih timova - Partizan Mozzart Beta i Crvene zvezde

"Ono što je dobro u Evroligi, da različiti klubovi donose nešto svojstveno samo sebi. Primera radi, ako je košarka u Litvaniji religija, onda je u bivšoj Jugoslaviji kao politika, veća od politike države. Srpski klubovi imaju nešto što niko drugi nema. Opet dolazimo do ključne reči... Jedinstvenost. Partizan i Zvezda imaju nešto specijalno, isto tako... Monako ima nešto što drugi nemaju. Mi smo drugačiji. Donosimo luksuz, ekskluzivnost, zabavu, jer je i to bitno. Ne može da se raste ako je samo sport glavni. Mora da se gleda i na aspekt zabave kroz sport".

Osvrćemo se i na sve izvesniji ulazak Dubaija u Evroligu koji će takođe doneti nešto slično kao Monako.

"Pogledajte samo primer NBA lige, pokušavaju da prošire tržište Las Vegasa. E, to možemo da budemo mi. Monako može da bude Las Vegas Evrolige jer je autentičan produkt Evrope. Mislim da dolazak Dubaija takođe može da donese mnogo toga. Monako možda jeste mali, ali tržište Francuske je ogromno, posebno sada zbog Olimpijskih igara. Monako može da otvori vrata francuskog tržišta koje za sada nije iskorišćeno ni 10 odsto, a ima neverovatan potencijal".

Za kraj razgovora osvrnuli smo se na tekuću sezonu Monaka u elitnom takmičenju.

"Nisam neko ko daje bombastične izjave, ali Monako je klub koji teži velikim stvarima. I to u svim sferama. Naravno posle sezone kakvu smo imali, očekivanja su velika i to je normalno. Ja kao generalni menadžer i Monako kao klub nema previše iskustva u Evroligi, ali ono što smo shvatili do sada, neke stvari jednostavno nisu u tvojim rukama bez obzira koliko truda uložiš, koliko god težiš profesionalnizmu. Jednostavno, ne možeš sve da kontrolišeš. Tako da, idemo korak po korak, prvi i osnovni cilj je da budemo u plej-ofu. To je minimum koji se ovde očekuje", završava generalni menadžer Monaka razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

KK MonakoSaša ObradovićEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara