Jago dos Santos (Foto: Starsport)
Jago dos Santos (Foto: Starsport)

Vreme je da Jago povede Zvezdu do pobede i u Evroligi

Vreme čitanja: 5min | čet. 25.01.24. | 13:17

Brazilac u odličnoj formi, ali njegove dobre partije nisu nagrađene na evro-sceni

Paklen raspored napravio je probleme svim ekipama u Evroligi. Ogroman napor pod kojim su se našli igrači doveo je do velikog broja povreda, neko je imao manje, neko više sreće. Na Malom Kalemegdanu je situacija specifična, jer su se redom povređivali bekovi. Tako će Crvena zvezda bez Miloša Teodosića i Nikole Topića izaći na megdan i Albi u Berlinu (20.00), a male su šanse da ekipi pomogne i Nemanja Nedović. To znači samo jedno - Jago dos Santos će ponovo biti u centru pažnje.

Brazilac koji igra prvu sezonu u Evroligi je podizao broj obrtaja otkako je letos potpisao trogodišnji ugovor. Od starta je plenio energijom i velikom željom, ali tek posle nekoliko meseci je uspeo sve to da kanališe na pravi način i pokaže kvalitet u najjačoj konkurenciji na kontinentu. Usled specifičnih kadrovskih problema dobio je više prostora, ali i veću odgovornost i to izneo na pravi način. Možda i bolje nego što se očekivalo.

Izabrane vesti

Od trijumfa u večitom derbiju, Jago je beležio 21,6 poena u ABA ligi i 15,6 u Evroligi, uz prosečan indeks na prethodna tri nastupa u regionalnom takmičenju 30,3 i 16,3 na evro-sceni. Bio je blizu tripl-dabla protiv Borac Mozzarta (24 poena, sedam skokova i sedam asistencija), ubeležio atraktavan dabl-dabl u susretu sa FMP-om (17 poena i 14 asistencija), dok je u minule sedmice u susretu sa Baskonijom izjednačio rekord za brazilske igrače na najvećoj kontinentalnoj pozoronici sa 26 poena (zajedno sa Tijagom Spliterom).

Koliko god je odrađivao dobar posao, Zvezda je na šest pomenutih utakmica ostvarila polovičan učinak: dobila dve od tri utakmice u ABA ligi (izgubila od Cedevite Olimpije), jednu u Evroligi (kada je postigao pet poena protiv Olimpije u Milanu). Dakle, nije se desilo da bude lider u evroligaškom trijumfu. Njemu se, naravno, ne može ništa zameriti. Teodosić je, praktično, razmazio navijače načinom na koji kontroliše Zvezdine napade, a Dos Santos tako nešto nije mogao da ponovi. Doprinosio je koliko je mogao, na svoj način, bez dileme bio najbolji pojedinac crveno-belih u prethodnom periodu.

GRANICA ZA POENE JAGA DOS SANTOSA U MOZZARTU - 12,5

Odlično je šutirao sa distance (11/18 u ABA ligi; 7/14 u Evroligi). Vrlo dobro pronalazio rešenja posle prodora, neretko pogađao i pod kontaktom. Pritom je kvalitetno razigravao saigrače, beležio 8,6 asistencija na Jadranu, 5,6 u Evroligi, mada je utisak da mu je nedostajalo kreativnosti u prelomnim trenucima. Njegovih 24 poena i pet asistencija nisu bili dovoljni u Ljubljani, dok je u porazu od Asvela bio na pragu dabl-dabla sa 16 poena i devet asistencija, a u porazu od Baskonije postavio rekord evroligaške karijere. Zaključak je mu je nedostajalo iskustva u ključnim trenucima, ali i da nije imao ni pravu podršku.

Biće i u Berlinu ekipi biti potrebna Jagova dobra partija, ali i da mu se neko od saigrača priključi. Glavni zadatak Crvene zvezde će biti da podigne nivo igre u odbrani. U tri pomenuta poraza dozvolila je 96 poena Cedeviti Olimpiji, čak 100 Asvelu i 91 Baskoniji. Umor je bio jedan od glavnih faktora zbog kojih je defanziva popustila u Sloveniji i Francuskoj, dok u susretu sa ekipom Duška Ivanovića u Štark areni, ekipa Janisa Sferopulosa nije imala rešenja za Markusa Hauarda i ofanzivni skok rivala.

Upravo bi kontrola skoka mogla da odigra ključnu ulogu u Mercedes benc areni. Albatrosi su na dnu evroligaške lestvice u većini parametara, ali su pri vrhu kada je hvatanje lopti pod protivničkim obručem u pitanju. Mlada četa Israela Gonsalesa beleži 11,3 ofanzivna skoka po utakmici i crveno-beli će na to morati da obrate posebnu pažnju. Ako gledamo brojke, Alba postiže najmanje poena u elitnom takmičenju ove sezone (75,4), što ukazuje da je predstojeći susret idealna prilika da crveno-beli poprave defanzivu. Ne sme se sastav iz Berlina potceniti kada igra pod kuće, podigao je samopouzdanje prvenstvenom pobedom nad Bonom, uz 95 poena.

Trojica igrača su se izdvojila na tom susret: Jani Vecel sa 22 poena i 10/10 u šutu za dva, Sterling Braun sa 19 poena i 3/6 za tri i 6/6 sa linije penala, kao i Met Tomas sa 17 poena i 5/10 sa distance. Trebalo bi dodati i da je Martin Hermanson odigrao dobar meč, postigao devet poena i podelio osam asistencija, što je možda još i važnije. Iskusni plejmejker se nedavno vratio u Berlin, pa se očekuje da iskustvom i kvalitetom donese stabilnost Gonsalesovom timu u napadu.

A šta očekuje Španac?

"Crvena zvezda je dobra na ofanzivnom skoku. Moramo da uradimo bolji posao nego protiv Bajerna, kada smo dozvoili previše ofanzivnih skokova. Mitrovića, Bolomboja i Gilespija karakteriše čvrstina kada se bore za loptu i te situacije moramo da kontrolišemo. Crvena zvezda ima mnogo talenta, pa i pored povreda kvalitetnu kombinaciju igrača koji igraju snažno i individualnog talenta. Biće važno da kontrolišemo njihove vrline", rekao je Gonzales.

Iako je Crvena zvezda godinama unazad često imala velikih problema sa Albom, ove sezone je ubedljivo slavila u prvom međusobnom okršaju pred svojim navijačima (85:71). Alba definitivno ima slabiji tim nego prethodnih sezona, promenila je mnogo toga, ostala bez nosilaca iz minulih nekoliko takmičarskih godina i dala šansu brojnim mladim igračima. Kvalitet je na strani crveno-belih, sve ukazuje da uprkos nepovoljnoj kadrovskoj situaciji imaju dovoljno oružja da upišu novi trijumf nad timom iz Berlina i nastave trku za mestom među deset najboljih.

Nemački tim se ne sme potceniti, pristup utakmici mora da bude pravi od starta, kako bi se domaćin sprečio da uvede meč u svoj ritam i tako iskoristi skraćenu rotaciju na spoljnim pozicijama u Zvezdi. Pobeda je imperativ za Sferopulosovu četu u glavnom gradu Nemačke, gde je prvi put slavila prošle sezone i to posle produžetka, a odbrana, kontrola skoka i Jago dos Santos će biti ključni u nastojanju da se ostvari željeni rezultat.

EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak

18.45: (1,45) Fenerbahče (16,0) Virtus Bolognja (3,20)

20.00: (2,80) Alba Berlin (16,0) Crvena zvezda (1,65)

20.05: (1,95) Makabi Tel Aviv (15,0) Panatinaikos (2,05)

20.30: (1,30) Bajern Minhen (17,0) Asvel (4,10)

20.45: (1,15) Real Madrid (20,0) Olimpijakos (6,50)

Petak

18.30: (1,70) Anadolu Efes (15,0) Monako (2,40)

20.30: (1,50) Baskonija (16,0) Valensija (3,00)

20.30: (2,10) Milano (15,0) Barselona (1,90)

20.30: (1,35) Partizan Mozzart Bet (16,0) Žalgiris (3,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinJago dos Santos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara