Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde (Foto: Starsport)

Zvezda nije doživela stotku za 40 minuta od 2019, Asvel tek treći put ubo tri cifre bez produžetka

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.01.24. | 16:44

Crveno-beli dosad osam put primili 100 ili više poena u Evroligi, ali u šest navrata bez dodatnih minuta

Košarkaši Crvene zvezde su u 20. kolu Evrolige doživeli bolan poraz. Posle velikih pobeda nad Fenerbahčeom i Partizan Mozzart Betom, imali su priliku da prvi put vežu tri trijumfa u elitnom takmičenju ove sezone, važili su za favorita u dvorani u kojoj Asvel nijednom nije slavio na evro-sceni (jedini trijumf nad Žalgirisom ostvario u novoj LDLC Areni), ali su je napustili pognutih glava. Ne samo da su izgubili od tima sa začelja tabele, već su mu dozvolili i da upiše prvu stotku za 40 minuta u sezoni (100:91).

Asvel je sa trećim trenerom od starta takmičarske godine došao do tek četvrte pobede, a samo jednom je dosegao 100 poena, ali za 50 minuta. Izveo je to na otvaranju nove dvorane u 10. kolu, iako je izgubio od Bajerna posle dva produžetka (100:101). Ako se u ozbir uzmu samo četiri deonice, tek treći put je tim iz Vilerbana postigao trocifren broj poena. Prethodno mu je to za rukom pošlo krajem prošle sezone kada je brojao do 100 na gostovanju u Vitoriji, ali je pretrpeo težak poraz od Baskonije (120:100).

Izabrane vesti

Između prve i druge utakmice Asvela sa 100 ili više poena prošle su dve decenije, pošto je prvi put prebacio pomenutu marginu 6. februara 2003, kada je slavio kod kuće protiv Partizana 104:103. Tada su Stevin Smit i Davor Marcelić postigli po 18 poena, dok je za crno-bele Miloš Vujanić ubacio 27 (trojke 3/14).

Kako bilo, retko je Asvel kroz istoriju učešća u društvu najboljih uspevao da bude efikasan kao što je bio protiv Crvene zvezde. Popustila je odbrana srpskog šampiona krajem prve deonice i do kraja nije uspela u potpunosti da se oporavi. Kadrovska situacija u veoma napornom rasporedu definitivno je uticala na energiju ekipe Janisa Sferopulosa u Astrobal Areni, koja u većem delu susreta nije bila na potrebnom nivou. Upali su crveno-beli u ritam motivisanog francuskog tima, koji kada je osetio krv nije spuštao broj obrtaja. Nisu košarkaši Zvezde uspeli da ispariraju atleticizmu protivnika, bila je osetna i razlika u svežini, s obzirom da je Asvel kod kuće od 4. januara i nije imao obaveze preko vikenda, i sve su to razlozi teškog poraza, ali ne i opravdanja. Jasno su i posle meča Adam Hanga i trener Sferopulos istakli da odbrana nije funkcionisala i da ekipa mora bolje ukoliko želi da preživi ligaški deo sezone na najvećoj kontinentalnoj pozornici.

I retko se Zvezdi dešavalo da odigra tako slabo individualno i timski u odbrani u elitnom takmičenju. Tokom 10. sezona samo osam puta je doživela stotku, od toga u šest navrata dozvolila protivniku trocifren broj poena za 40 minuta. Poslednji put je rival crveno-belih brojao do 100 (tačnije do 103) u aprilu 2022. godine, ali je Žalgiris to izveo tek u produžetku (88:88 posle četvrte deonice). Kada se gleda samo borba kroz četiri četvrtine, još od decembra 2019. se timu sa Malog Kalemegdana nije dogodilo da protivnik dosegne trocifren broj poena. Pao je tada u Moskvi protiv CSKA, a na semaforu je stajalo 100:74.

Protiv Zvezde su marginu koja se u evropskoj košarci ne dostiže tako često dotakli ili prebacili još Baskonija (103:84, 2. februar 2018), Anadolu Efes (104:95, 12. januar 2018), ponovo CSKA (102:80, 9. februar 2017), kao i Efes (100:79, 24. novembar 2016), dok je Galatasaraj ubacio najviše poena crveno-belima (110:103, 21. novembar 2014), ali tek posle dva produžetka (82:82 po isteku 40. minuta).

Dakle, jasno je da će se ovako slabo defanzivno izdanje teško skorije ponoviti Crvenoj zvezdi. Ipak, činjenica je da je došlo u veoma lošem trenutku i protiv rivala od kojeg se to najmanje očekivalo. Poklopilo se nekoliko negativnih faktora po crveno-bele, ali sve što sada mogu da urade je da izvuku pouke, zaborave na gostovanje u Francuskoj i maksimalno koncentraisani se posvete još jednom bitnom duelu koji sledi u Milanu.

Dobro je što su i sami postigli veliki broj poena protiv Asvela (91), jer će napadački ritam biti posebno bitan u Mediolanum forumu, gde četa Etorea Mesine prima tek nešto više od 70 poena u proseku i ima učinak 7-4. Ohrabruju i dobra izdanja Jaga dos Santosa koji je posle 24 poena protiv Cedevite Olimpije, bio na pragu dabl-dabla u Vulerbanu (16 poena i devet asistencija), kao i Nemanje Nedovića koji je u prethodne dve utakmice postigao skupa 50 poena.

Igramo protiv ekipe koja je pokazala konstantnost u svojim igrama i odbrambeno i napadački. To posebno važi za utakmice koje su igrali kod svoje kuće i na svom terenu. Ono što je osnovno i što moramo je da odigramo znatno bolje i individualnu i timsku odbranu kako bi uopšte došli u priliku da se izborimo za našu šansu da dođemo do rezultata na ovoj utakmici“, rekao je Sferopulos u najavi meča 21. kola Evrolige, a u istom maniru se nadovezao kapiten Branko Lazić:

Sve moramo bolje u odnosu na prethodnu utakmicu. Činjenica je da smo u seriji gostujućih utakmica, i da druga utakmica duplog kola uvek ima dodatnu težinu. Mi moramo da odigramo mnogo čvršće u odbrani, i individualno i timski, moramo da igramo sa više energije narednu utakmicu kako bi došli do povoljnog rezultata. Nemamo puno vremena, ali verujem da će biti dovoljno da spremni dočekamo duel sa Armanijem“.

Nije ništa gotovo kada je trka za plej-in/of u pitanju. Zvezda je i dalje dve pobede ispod crte, a do kraja joj je ostalo još 14 utakmica i jasno je da ta razlika može da se stigne. Ipak, veći problem je što je duel sa francuskim timom trebalo da bude jedan od lakših zadataka do kraja ligaškog dela sezone.

Srećom, posle gostovanja u Mediolanum forumu uslediće nešto jednostavniji raspored. Zvezda će ugostiti Baskoniju 18. januara, dok će sedam dana kasnije putovati na noge berlinskoj Albi. U međuvremenu će se odmeriti sa ekipama Borac Mozzarta i FMP-a u ABA ligi, a posle gostovanja u glavnom gradu Nemačke će odigrati novi večiti derbi u regionalnom takmičenju, kao domaćin. Nakon toga će se mečevi ponovo zbijaju, sledi novo duplo kolo Evrolige, ali u ovoga puta u Beograd dolaze Valensija (30. januar) i Barselona (02. februar). Potom sledi putovanje u Podgoricu za još jedan bitan abaligaški susret, a pre završnice Kupa Radivoja Koraća i pauze zbog FIBA prozora, crveno-beli će odmeriti snage sa Žalgirisom u 26. kolu Evrolige i Zadrom u 20. rundi Jadranske lige.



tagovi

KK Crvena zvezdaAsvelKK AsvelOlimpija MilanoJanis SferopulosNemanja NedovićJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara