Foto: Starsport
Foto: Starsport

Težak poraz Zvezde u Vilerbanu: Stotka fenjeraša i ozbiljan udarac plej-of ambicijama

Vreme čitanja: 7min | uto. 09.01.24. | 22:30

Crveno-beli ubedljivo izgubili od tima koji je 20. kolo dočekao na deobi poslednjeg mesta Evrolige

Pred gostovanje u Istanbulu početkom 2024, Crvena zvezda je imala misiju da upiše 11 pobeda do kraja ligaškog dela sezone, kako bi izjednačila prošlosezonski učinak i tako teoretski došla u poziciju da se nađe u prvih 10. Dobila je Fenerbahče, pa Partizan Mozzart Bet i zelenom bojom zaokružila dva veoma bitna meča, a onda je došao na red duel sa timom koji drži fenjer Evrolige sa berlinskom Albom - Asvelom. Crtala se treća vezana pobeda uprkos svim problemima. Značajno bi popravila Zvezdine izgleda u borbi za plej-of, ali... Iako su povrede i umor su uticali na izdanje ekipe Janisa Sferopulosa u Vilerbanu, nisu opravdanje za poraz od tima koji je do meča sa crveno-belima imao samo tri trijumfa... Borila se ekipa sa Malog Kalemegdana do kraja, ali nije uspela da slomi sastav koja je odavno nema takmičarski motiv na evro-sceni i koji je uglavnom služio kao topovsko meso članovima elite. Zaigrao je trofejni francuski klub pod vođstvom trećeg trenera od starta sezone Pjerika Pupea kao da mu sudbina u elitnom takmičenju zavisi i nošen podrškom sa tribina Astrobal arene zadao crveno-belima bolan udarac - 100:91.

Nije naravno ništa izgubljeno, ali ovo je bio jedan od mečeva u kojima su crveno-beli morali da traže pobedu. Ovako posle 20 rundi imaju učinak 8-12, a Asvel je pobegao sa začelja i ima 4-16. Ostalo im je još 14 utakmica, ima vremena za još jedan zalet ka doigravanju, ipak, ovakav poraz može da poljulja ekipu, posebno nakon što je pala i u ABA ligi za vikend. Srećom, nova prilika je odmah iza ugla, a Crvena zvezda bi jača za Luku Mitrovića trebalo da izađe na megdan Olimpiji Milano već u četvrtak.

Izabrane vesti

Kada se pogleda rezultat, jasno se vidi uzrok teškog poraza. Odbrana Zvezde je pala krajem prve četvrtine i do kraja se tek na momente oporavljala. Najveći problem je u finišu uvodne deonice nastao jer je Asvel uveo meč u svoj ritam. Rastrčao se, koristio prednost u atleticimu i svežini i odbijao sve pokušaje Sferoulosovog tima da se vrati u meč. A bilo ih je. Nudio se i domaćin, ali kao nekoliko puta ove sezone, crveno-beli to nisu uspeli da iskoriste. Bilo je i umora, nedostatka pravih rešenja usled povreda i velikog broja faulova pojedinaca. Na kraju je prost zaključak da su košarkaši Zvezde ostali bez snage za još jedan preokret.

Imala je Zvezda dvojicu raspoloženih igrača u napadu - Jago dos Santos i Nemanja Nedović su podelili teret. Brazilac je igrao sjajno u prvom, pa je poenterski stao u drugom, ali je dobro razigravao saigrače pa je na kraju bio blizu dabl-dabla sa 16 poena i devet asistencija (indeks 23). Nemanja je imao odličnu prvu četvrtinu, pa je usporio, ali je u finišu bio daleko najbolji pojedinac crveno-belih u napadu, te je ubacio 26 poena (indeks 19).

Dvocifren je na kraju bio i Rokas Giedraitis sa devet poena, od koji je tri ubacio kada je sve bilo gotovo. Izostao je doprinos Miloša Teodosića, ali iskusni plejmejker je bio rovit posle povrede koju je pretrpeo u Ljubljani. Na kraju šest poena i tri asistencije, dok su Džoel Bolomboj i Adam Hanga dodali po devet poena. Opšti utisak je da su nedostajali poeni iz reketa, Majk Tobi je dodao svega pet, Fredi Gilespi je bio bez poena, kao i Dalibor Ilić. Dakle, falio je Mitrović...

S druge strane, Asvel je osetio priliku i krenuo svom silom po pobedu. Ovo je za njih novi početak, sa novim trenerom i želeli su da se dokažu. Interesantno je da su crveno-beli bili u istoj situaciji i pre nekoliko dana, pošto je na klupi Cedevite Olimpije u ABA ligi debitovao Zoran Martić. Na kraju je Paris Li bio heroj Astrobal Arene sa 23 poena i sedam asistencija. Žofri Lovernj je pravio velike probleme Zvezdi u reketu sa 17 poena, a dvocifreni su na kraju bili i Majk Skot sa 10, kao i Šarl Kaudi sa 12 poena, uz napomenu da je iskusni francuski košarkaš imao i šest skokova, kao i da je postigao neke od ključnih poena u odlučujućoj deonici.

-----------------------

ASVEL - CRVENA ZVEZDA 100:91

/25:25, 23:20, 22:22, 30:24/

Dvorana: Astrobal (Vilerban)

Sudije: Damir Javor, Karmelo Paterniko, Saulijus Racis

Asvel: Skot 10, Li 23, Kaudi 12, Lovernj 17, Luvavu Kabaro 7, Dalo, Džekson 9, Egbunu, Fal 8, Lajti 3, Endiaje 6, Jakov 5

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 6, Hanga 9, Davidovac 3, Lazić 5, Tobi 5, Bolomboj 9, Ilić, Nedović 26, Giedraitis 12, Gilespi, Dos Santos 16

------------------------

Vrlo dobro je Zvezda počela meč. Imala je kontrolu, lako dolazila do rešenja u napadu i preko raspoloženog Nedovića povela 10:4. Tek posle trojke Parisa Lija je domaćin pronašao kakav takav ritam, a onda se i potpuno vratio posle preciznog hica Luvavu Kabaroa sa distance. Ipak, dobro su crveno-beli odgovorili, vezali sedam poena preko Jaga, Nedovića i Lazića za 12:19 na četiri minuta do prvog odmora. Reagovao je debitant u ulozi šefa struke u Evroligi Pupe tajm-autom, posle kojeg je Lovernj počeo da pravi probleme Sferopulosovj ekipi, ali Zvezda je u napadu imala dobra rešenja, pa je posle novih poena Dos Santosa pod faulom i realizovanog bacanja povela 16:25. Od tog trenutka je krenula velika serija francuskog tima, koju je pokrenuo mladi Jakov snažnim prodorom. Na ulasku u poslednji mintu uvodne deonice je jedna sporna sudijska odluka unela dodatnu nervozu u redove srpskog tima, što je sastav iz Vilerbana iskoristio da preko Lovernja i mladog Izraelca izjednači rezultat pred prvu pauzu. Nedoviću je inače sviran faul u napadu prilikom jednog floutera, a obrisani su mu i poeni, iako je izbacio loptu pre diskutabilnog kontakta.

Sve to pokrenulo je Pupeov tim, pa se serija prelila i na početak druge deonice, a na 11:0 ju je zaokružio Edvin Džekson. Ipak, Teodosić i Tobi su pravovremeno odreagovali i sa osam poena doneli Zvezdi novu prednost. Hanga je posle lepog prodora pogodio i za 31:36 posle dva i po minuta igre u drugoj četvrtini. Ipak, za manje od 60 sekundi Francuzi prave seriju 6:2 i poravnavaju rezultat, ali Teodosić odbija Asvelov nalet novom trojkom. Iskusni Džekson potom postiže poene pod faulom, pa je sa linije za slobodna bacanja poravnao na 40:40. U tim trenucima je Jago vukao Zvezdu u napadu, ali se na drugoj strani razigrao Majk Skot. Vezao je četiri poena, a onda i u poslednjem minutu posle piruete proigrao Endiaja koji je zakucavanjem postavio konačan rezultat prvog poluvremena - 48:45. Teodosić i Lazić su imali po priliku da sa distance poravnaju rezultat, ali nisu bili precizni.

Drugo poluvreme počelo je preciznim bacanjima Fala, ali je Zvezda uzvratila preko Giedraitisa i Davidovca, pa je poravnala rezultat već u prvom minutu treće četvrtine, a onda je Nedović trojkom preokrenuo (52:53). Ipak, usledile su dve trojke domaćina preko Lija i Lajtija za 58:53. Odgovorila je Zvezda dobrom odbranom i sa četiri vezana poena, ali se ponovo Asvel odlepio i posle preciznih bacanja Lija poveo 62:57. Ipak, sa nekoliko dobrih poteza crveno-beli su se ponovo vratila, a Jagova trojka na četiri minuta do poslednjeg odmora potpisala je izjednačenje (62:62). Usledila je velika borba za svaki posed do kraja deonice, uspela je Zvezda u jednom trenutku da preokrene, ali je ipak domaćin dočekao poslednjih 10 minuta sa viškom, ponajviše zahvaljujući Lovernju koji je u finišu vezao četiri poena, dok crveno-beli na drugoj strani nisu imali dobar odgovor – 70:67.

Otvorio je Hanga drugu deonicu trojkom, ali je onda usledila serija promašaja crveno-belih sa distance, pa se Asvel provukao. Nakon toga je Kaudi pogodio pod faulom, pa realizovao i dodatno bacanje, da bi potom usledilo zakucavanje Endiaja za 75:70. Pogodio je Hanga za dva, ali Zvezdina klupa zaradila tehničku, pa je Li vezao tri slobodna bacanja i ponovo odlepio domaći tim. Ubacio je potom i dvojku za 80:72, a kada je Nedović polaganjem na pet i po minuta do kraja vratio nadu crveno-belima, Kaudi je pogodio trojku iz ugla, a onda je Gilespiju sviran faul u napadu... (83:74). Džekson je sa penala uvećao prednost domaćina, Nedović nakratko prekinuo uvećavanje razlike, ali je onda Li zalepio trojku za 88:77 na četiri minuta do kraja. Uzvratio je Nemanja istom merom, pa je Lovernj napravio faul u napadu, ali crveno-beli nisu to ispeli da iskoriste i Li je novim poenima vratio razliku na 10 poena. Nedović je jedini nešto pokušavao da uradi, pa je ubacio dva poena pod faulom i sa preciznim bacanjem dao novu nadu Zvezdu na tri i po minuta do isteka vremena (90:83), ali je usledila serija domaćina 8:0, kojom je i definitivno stavljena tačka na ovaj susret. Lovernj se na kraju postarao da francuski tim dođe i do 100 poena, a Giedraitis je trojkom u poslednjim sekundama postavio konačan rezultat.

EVROLIGA - 20. KOLO

Utorak

Fenerbahče - Partizan Mozzart Bet 91:76

/Dorsi 24 - Panter 18/

Monako - Baskonija 93:83

/Džejms 26 - Hauard 33/

Bajern - Real Madrid 71:92

/Francisko 14 - Poarije 18/

Panatinaikos - Efes 83:76

/Grigonis 24 - Buboa 16/

Asvel - Crvena zvezda 100:91

/Li 23 - Nedović 26/

Olimpija Milano - Alba U TOKU

Valensija - Žalgiris U TOKU

Sreda

20.30: (1,60) Barselona (16,0) Olimpijakos (2,65)

21.00 (1,70) Makabi (15,00) Virtus Bolonja (2,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaAsvelKK AsvelJago dos SantosNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara