Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde (©Star Sport)

Zvezdi treba čudo, Valensija stiže naoružana do zuba s porukom "90+"

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.12.20. | 08:09

Tradicionalno crveno-belima leže utakmice protiv Slepih miševa, ali ovaj sastav Đauma Ponsarnaua tera strah u kosti...

Odavno se nije dogodilo da Crvena zvezda nije slavila na četiri uzastopna evropska meča u Beogradu, ali to je samo jedna od nepogoda koje je donela ova turbulentna sezona dosad. Svakim novim porazom šanse da se crveno-beli nađu u igri za četvrtfinale Evrolige značajno opadaju, a eventualno bolno prizemljenje u večerašnjem okršraju s Valensijom (TV Sportklub, 19.00) mogao bi Zvezdu da izbaci s primarnog kursa i usmeri ka potpuno neočekivanom cilju - da izbegne pad na samo dno tabele Evrolige...

Dovođenjem Kina Koloma Saša Obradović pokušaće da izvede šok terapiju i u narednom periodu razigra ekipu, ali proći će verovatno još neko vreme dok se šampion sveta sa Španijom ne uhoda, s obzirom da je u minulih pola godine odigrao samo dve utakmice i to u opremi Furije...

Izabrane vesti

Tradicionalno Crvenoj zvezdi Valensija leži kao protivnik. Slepi miševi su u direktnim okršajima sa poslednjim osvajačem Jadranske lige slavili samo dva puta. Zanimljivo, obe te recke dogodile su se u poslednje bezmalo dve godine i to u Evrokupu. U Evroligi Crvena zvezda dosad nikada nije poražena od Valensije i na perfektnih je 5-0. Dejan Radonjić i Dušan Alimpijević slavili su po dva puta, a Dragan Šakota jednom na prošlosezonskom debiju u elitnom takmičenju posle one trojke Lorenza Brauna preko ruke Giljema Vivesa uz zvuk sirene...

S jedne strane Kino Kolom i Džordan Lojd sigurno bi mogli dosta toga da kažu svom šefu o taktici i filozofiji Đauma Ponsarnaua, ali ni to neće biti dovoljno da se nadigra protivnik koji od početka nove takmičarske godine puca od samopouzdanja i izgleda kao da svakom rivalu može komotno da ubaci i 100 poena!

Setiće se verovatno čitaoci portala MOZZART Sport da smo još letos pisali o ambicioznom projektu španskog milijardera Huana Roiga i novcu koji je uložio da Valensija bude stabilan evroligaš sa uslovima za rad kakvim mogu da se pohvale samo klubovi iz NBA lige, a šta je to što je ekipa pokazala na terenu od tada?

Valensija je do početka 15. kola bila druga najefikasnija ekipa Evrolige sa 1161 poenom, što je u prevodu bezmalo 83 poena po meču. Ispred Ponsarnauovog sastava je samo moskovski CSKA i to za tričavih 19 poena, a od četvrtka uveče verovatno samo nakratko Žalgiris sa 1207 poena. Srazmerno tome logično je što je Valensija prva po broju asistencija (287), što je respektabilnih 20,5 po utakmici i samo još Alba može da se pohvali da je na bar 20, dok je Barselona za nijansu ispod sa 19,79 podeljenih završnih dodavanja. 

Nećete od ovog tima Valensije videti odbranu zategnutu kao strunu jer protivnicima dozvoljava prosečno 81,5 poena, a ne blista naročito ni u kategorijama uhvaćenih, ukradenih i blokiranih lopti, ali i pored toga postoji disciplina na parketu koja se ogleda kroz relativno mali broj izgubljenih lopti – svega 12,1 po utakmici. U tom parametru bolji su samo Panatinaikos (12), Real Madrid (11,7), Anadolu Efes (11,6) i milanska Olimpija (11).

Valensija je napravljena da se sa svakim rivalom takmiči na koš više! Impozantan je podatak da su Slepi miševi na čak 59,2 odsto realizacije za dva poena, dok je po broju pokušaja unutar polukružne linije tek na desetoj poziciji sa 497 šuteva. Valensija prosečno iz neposredne blizine koša izvlači 42 poena, što je u ravni sa Barselonom i Bajernom na vrhu lestvice. I tu je dosad pravila razliku protiv većine takmaca, pogotovo onih koji žive od šuta za tri poena, kao što je to u ovom slučaju Crvena zvezda.

Ipak, crveno-beli su dosad jako dobro čuvali reket i od svih učesnika Evrolige dozvoljavaju najmanji broj poena iz ove zone – oko 32 po meču. Diferencijal od 10 poena nije mali kada se uzmu svi parametri u obzir.

Valensija je protivničke rekete “obrađivala“ tako dominantno zahvaljujući Bojanu Dubljeviću, Deriku Vilijamsu, Nikoli Kaliniću i Majku Tobiju koji uvek mogu da izvuku keca iz rukava, prevare direktnog čuvara i u reketu pronađu lakši put do koša. Klemen Prepelič, Sem van Rosom, Fernando San Emeterio, Martin Hermanson i Luj Labejri su tu da prodorom ili šutem s poludistance opterete odbranu. I pored toga što se dosta lopta vrti u i oko reketa, Valensija jako retko ide na liniju slobodnih bacanja – svega 14 puta po meču, uz 74 odsto preciznosti.

Udarne igle u Valensiji svakako su Bojan Dubljević i Klemen Prepelič. Kapiten Valensije je starosedelac i praktično čovek koga svi košarkaški zaljubljenici u gradu na obali Sredozemnog mora obožavaju. Izlišno je trošiti reči o čoveku koji traje toliko dugo i pruža odlične role na svim nivoima. Jako je nezgodan za čuvanje jer zna da razvuče odbranu i pripali za tri i to radi s odličnih 42,9 odsto uspešnosti (18/42), pa će Džoni O’Brajant pre svih imati pune ruke posla. Šampion Evrope sa Slovenijom preneo je samopouzdanje iz nacionalnog tima i Huventuda u Fontetu i nastavio da igra jako dobro. Statistički je drugi strelac sa samo 0,2 poena manje od Dubljevića koji je na 11,6 po meču. Najbolji je trojkaš u timu, tačnije pogodio ih je najviše, 28 iz 73 pokušaja iliti jednu manje od Lojda.

Nikola Kalinić (©Shutterstock)Nikola Kalinić (©Shutterstock)

Nikola Kalinić i Derik Vilijams uneli su neophodnu čvrstinu na visokom krilu i zaista su se odlično uklopili u novu sredinu. Statistika im je dosta slična, imaju oko 9,5 poena i tri skoka u proseku, s tim što je Kalinićev šut sa distance značajno pao i trenutno je celih 19 odsto (5/26). Slab šut uspeva da nadoknadi čvrstim pristupom u odbrani i energijom, što mu je bio zaštitni znak kroz dosadašnju karijeru. Stara kajla Sem van Rosom i Martin Hermanson su tu da razigraju saigrače, a San Emeterio i Giljem Vives da pomrse račune rivalima i pogode one šuteve iz ugla ili iz drugog plana.

Ono što jako privlači pažnju kada je Valensija u pitanju jesu gostovanja, na kojima bolje igre pruža nego u Fonteti. U seriji je od pet brejkova u svim takmičenjima, gde su Fenerbahče prošlog meseca i Olimpijakos pre tri dana počašćeni sa 90, odnosno 96 poena, a Barselona sa čak 100 poena u ACB ligi! Ovaj podatak tek podiže obrve – Valensija je u svim dosadašnjim evropskim pobedama na strani išla na bar 90 poena po meču! Real Madrid 93, Žalgiris 94, Fenerbahče 90 i Olimpijakos 96... To daje prosek od vrtoglavih 93,3 poena. Recept kako dobiti ovakvu Valensiju pronašli su CSKA i Bajern koji su je ostavili na 79 i 75 poena.

Ima nešto i do bolje odbrane, ali više je do napada. Crvena zvezda dozvoljava oko 78 poena po meču, ubacuje tek 75,4. Da bi se Valensija dobila biće potrebna ona eksplozija protiv Baskonije s početka sezone. Pod uslovom da odbrana ne zakaže, da se konačno skine kletva drugog poluvremena i odigra mirno, stabilno i fokusirano do poslednjeg zvuka sirene.

Mnogo je uslova u svemu dosad napisanom. Ali to je jedini put ka napretku. Crvena zvezda po imenima ima sastav da se ravnopravno suprotstavi Valensiji, ali imala je i protiv nekih, objektivno slabijih rivala od prošlosezonskog polufinaliste ACB lige, pa nije išlo.

Sada Zvezdi jako treba čudo...

EVROLIGA - 15. KOLO

Četvrtak

Anadolu Efes - Milano 69:72

/Micić 20 - Panter 18/

Žalgiris - Fenerbahče 99:62

/Rabit 18 - De Kolo 14/

Panatinaikos - Alba 92:69

/Papapetru 22 - Gifaj 13/

Petak

18.00: (1,20) CSKA M. (19,0) Zenit (5,00)

19.00: (2,05) Crvena zvezda (13,5) Valensija (1,90)

19.30: (1,80) Bajern (14,5) Baskonija (2,15)

20.00: (2,55) Olimpijakos (14,5) Real M. (1,60)

20.45: (2,15) Asvel (14,5) Himki (1,80)

21.00: (1,30) Barselona (16,00) Makabi (3,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK ValensijaSaša ObradovićDžordan LojdNikola KalinićKlemen PrepeličĐaume Ponsarnau

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara