Kino Kolom u Crvenoj zvezdi (©KK Crvena zvezda)
Kino Kolom u Crvenoj zvezdi (©KK Crvena zvezda)

Kolomova lična karta: Pašutin ga otključao, Skariolu ušao pod kožu na putu za Kinu, pametan napadač, slab defanzivac

Vreme čitanja: 8min | čet. 17.12.20. | 10:51

Dve godine imao svoj košarkaški podkast, poslednji klupski meč odigrao pre šest meseci, s vremenom popravio šut, ali i dalje nije konstantan, nije baš idealne fizičke građe...

Španski reprezentativac Kino Kolom poslednja je opklada Crvene zvezde u turbulentnoj sezoni čiji dosadašnji rezultati u Evroligi nisu ni izbliza u ravni s najavama i očekivanjima.

Kako je MOZZART Sport prvi javio, posle višednevnih pregovora Kolom je pružio ruku čelnicima Crvene zvezde i dogovorio saradnju do leta. Iskusni plejmejker u Beograd dolazi kao neko ko bi trebalo da osvetla obraz igrača koji su Zvezdin dres zadužili u doselekciji, pošto Tejlor Ročesti i Emanuel Teri nisu pružili adekvatne role u prethodna dva meseca, dok Džoni O'Brajant još hoda po tankoj liniji...

Izabrane vesti

Kolomov košarkaški rezime je zanimljiv. Ukratko - prvi je španski košarkaš u istoriji kluba s Malog Kalemegdana, aktuelni šampion sveta sa Španijom, a iako ima 32 godine igra svoju tek petu evropsku sezonu. Od čega samo jednu, prošlu, kao igrač domaćeg tima (čitaj: Valensije). Ali, krenimo redom...

Navijače Crvene zvezde najviše zanima da li Hoakin Kino Kolom može odmah da napravi razliku u Evroligi? Sudeći po tome da je poslednji klupski meč odigrao pre šest meseci, izgledno je da će mu biti potrebno vreme da uopšte pronađe svoj košarkaški ritam i optimalnu formu. Koliko će to trajati individualna je stvar i zavisi najviše od brzine uklapanja u trenersku filozofiju Saše Obradovića, kontinuitetu timskog rada, uloge i minutaže na parketu.

Kolom je od poslednjeg meča u dresu Valensije protiv Baskonije u polufinalu ACB lige 28. juna odigrao dve utakmice i to u opremi reprezentacije Španije. Bilo je to u kvalifikacijama za Evrobasket 2022, gde je bio najefikasniji igrač Furije u onom porazu od Izraela sa 24 poena (9/17 iz igre, 4/9 za tri) i pet asistencija, da bi kasnije doprineo i ubedljivom trijumfu nad Rumunijom sa 11 poena (4/6 iz igre, 1/3 za tri), četiri završna dodavanja i tri skoka. Pre i posle reprezentativnih obaveza trenirao je sa Valensijom, ali nije bio u sastavu ni za jedan takmičarski meč. Razlog toga je odluka trenera Đauma Ponsarnaua da precrta Koloma kada je klub dobio finansijske garancije bogatog gazde Huana Roiga da će budžet za ovu godinu biti oko 25.000.000 evra, što je otvorilo nove mogućnosti. Ponsarnau, doduše, nije ni bio previše zadovoljan Kolomovim izdanjima, zbog čega mu je već po zatvaranju ACB "balona" rekao da bi najbolje bilo da pronađe novi angažman.

Isti do juče nije uspeo da pronađe zbog, kako se šuškalo, finansijski nedovoljno primamljivih ponuda koje je imao na stolu. Zato je odlučio da ostane u Valensiji i pokuša da se kroz dobar rad izbori za minutažu, bez uspeha. Kako je sezona počela da odmiče, tako je i sam postao svestan da mora da uskladi zahteve s realnom situacijom na tržištu i u svetu ekonomije. Uspeo je da se dogovori sa Valensijom oko čistih papira u zameni za oproštenih 100.000 evra plate, a broj "55" na crveno-belom dresu zadužio je verovatno s nadom da će mu se ponoviti leto 2015, kada se našao na najvažnijoj prekretnici kao igrač Bilbaa.

Kolomu je sezona 2014/15 bila najbolja u dotadašnjoj karijeri posle sporog ulaska kroz igre u Saragosi, Ljeidi i na početku mandata u Fuenlabradi. Od 2011. kriva je počela da se podiže, da bi svojevrsni vrhunac kao dotad nedovoljno poznat, solidan lokalni košarkaš dostigao baš u Bilbau. Izrastao je u lidera tima iz Baskije i dotakao plafon u tri najvažnije statističke kategorije u ACB ligi sa 10,1 poenom na 34,7 odsto šuta iz igre, te 5,7 asistencija i 3,8 skokova.

Bilbao je odveo do četvrtog mesta u ligaškom delu španskog prvenstva, odnosno najboljeg plasmana kluba u deceniji na izmaku. Posle eliminacije od Valensije u četvrtfinalu odlučio je da testira tržište. Međutim, ponuda od domaćih klubova s evropskim pedigreom nije bilo. Zbog toga se odlučio da izađe u međunarodne vode i potpisao jednogodišnji ugovor sa Uniksom iz Kazanja. Kolom je bio kritički nastrojen prema sistemu španske košarke, govoreći kako mu “nijedan klub nije dao ugovor dostojan prikazanih igara u Bilbau“. Otkrio je kasnije i da mu je Uniks dao “mnogo više od najbolje ponude iz Španije“. Logično, poziv iz Rusije nije hteo da odbije, iako je lično želeo da ostane u domovini i igra najkvalitetnije domaće takmičenje u Evropi.

Kino Kolom u Uniksu (©Shutterstock)Kino Kolom u Uniksu (©Shutterstock)

Ni u najluđim snovima nije mogao da pretpostavi da će mu se karijera okrenuti naglavačke i da će ga Jevgenij Pašutin “otključati“ kao igrača. Da će mu pronaći pravu žicu i od plejmejkera skromnih mogućnosti izvući ono najbolje. Tako je umesto jedne u Kazanju ostao tri godine, a o povratku u Španiju više nije ni razmišljao! Već u prvoj sezoni Kolom je dobio prestižnu nagradu za najboljeg šestog igrača VTB lige pošto je s klupe donosio 13,7 poena i šest asistencija, što ga je samo dodatno podstaklo da ne menja sredinu i nastavi svoj košarkaški razvoj u Rusiji. Evropsku avanturu s Uniksom kroz dve godine u Evrokupu i jednu u Evroligi završio je s prosekom od 12,5 poena i 6,3 asistencije. Debitantsku sezonu u elitnom takmičenju (2016/17) završio je sa 11,3 poena i 5,7 završnih dodavanja na 25 utakmica, čime je bio daleko najbolji asistent ekipe i treći strelac iza neprikosnovenog Kita Lengforda i Artjoma Parahovskog.

Posle tri godine u Kazanju, gde je na kraju sarađivao sa Dimitrisom Priftisom, odlučio se da okrene novi list. Prešao je u sveže oformljeni Bahčešehir, gde je igrao za svoju dušu i na 27 utakmica imao prosek od 15,6 poena na 36,7 odsto za tri poena što su mu najbolje brojke u svim takmičenjima koje je dosad igrao. Zanimljivo, tada je pokrenuo svoj košarkaški podkast "Basket cast" s Havijem Gansedom, poznatim sportskim radnikom u Evroligi. Podkast je imao dobar odjek i funkcionisao je pune dve godine, ali je prošlog leta projekat pauziran pošto mu se situacija u Valensiji zakomplikovala. Ipak, javno je obećao da će se jednog dana ponovo latiti mikrofona i slušalica...

Paralelno s dobrim rolama u Uniksu i Bahčešehiru, ubrzanim tempom počela je da se razvija Kolomova reprezentativna karijera. Poznato je da je odluka Fibe da napravi revoluciju i uvede kvalifikacije za velika takmičenja vezala ruke najmoćnijih košarkaških selekcija, pa su u prvi plan iskočili igrači koji verovatno ne bi u normalnim okolnostima.

Kino Kolom je dobio poziv Serđa Skariola da obuče dres Crvene furije u kvalifikacijama za Mundobasket i praktično istog momenta postao prva zvezda novoformirane “B“ selekcije! Predigru za Svetski kup završio je kao najkorisniji igrač Španije uz Frana Vaskeza s prosečnim indeksom 12,7, a jedini je uz Sebasa Saiza odigrao svih dvanaest utakmica u dve faze! Igrao je prosečno 23,5 minuta – najviše među španskim igračima s bar pet utakmica u kvalifikacijama – i bio prvi strelac Španije sa 13,7 poena na 40,8 odsto realizacije iz igre (4,4 pogotka na 10,8 ispaljenih šuteva), uz još 4,8 asistencija i 2,8 skokova.

Kino Kolom dobija zlatnu medalju u Kini (©FIBA Basketball)Kino Kolom dobija zlatnu medalju u Kini (©FIBA Basketball)

Svedoci dešavanja u španskoj nacionalnoj selekciji kažu da se Kolom uvukao pod kožu Serđu Skariolu, da je brzo postao njegov miljenik u izvrnutom sistemu kvalifikacija i zato je morao da bude nagrađen putovanjem u Kinu na završnicu planetarnog takmičenja. Uz Koloma u najjači tim prekomandovani su još i Havi Bejran i Ćavi Rabaseda. Ostaje, međutim, konstatacija i da je Kolom imao sreće što se našao na konačnom spisku putnika za Kinu. Odluka Ćaća Rodrigeza da uzme malo slobodnog vremena kako bi bio sa porodicom praktično je otvorila Kolomu vrata Crvene furije.

Logično, u Kini nije igrao mnogo. Svega pet i po minuta prosečno u pet mečeva. Bio je praktično treći plejmejker u timu iza Rikija Rubija i Serhilja Ljulja, koji je uzimao i minute kada je trebalo da odmeni povratnika u Minesotu. Kolom je susret protiv Srbije u drugoj fazi odgledao je s klupe, a u finalu s Argentinom dobio je jedan minut u znak zahvalnosti što je Španiji omogućio da ode na Mundobasket. Za njega je svakako najveće karijerno priznanje uz zlatnu medalju bilo to što se uopšte našao u tako jakoj konkurenciji.

Bio je to vrhunac njegove karijere. Pre odlaska u Kinu dočekao je i poziv s vrha španske košarke. Đaum Ponsarnau ga je video kao dobrog igrača rotacije u Valensiji, ali se ta priča nije završila najbolje.

Iako je imao 7,3 poena i 4,2 asistencija u Evroligi, Kolom nije uspevao da odgovori na zahteve trenera Ponsarnaua kao rezervnog plejmejkera Semu van Rosomu, prevashodno u fizičkom aspektu. Nedostatak atletskih kvaliteta Kolomova je možda najveća boljka, zbog čega je njegova igra patila kroz godine. Pogotovo kada bi se igrale fizički zahtevne utakmice, visokog intenziteta i s agresivnom odbranom, što se najviše osetilo u Evroligi. To bi potencijalno mogao da bude problem, s obzirom na to kakvu filozofiju ima Saša Obradović – s velikom potrošnjom u defanzivnom delu i jakim tempom košarke.

Plej rodom iz Andore oduvek je važio za sasvim solidnog pik’n’rol igrača, s vrlo dobrom košarkaškom inteligencijom, ali nikada nije bio sinonim za košarkaša savršene građe. Oni koji su ga gledali poslednjih meseci čak tvrde da prvi utisak nije dobar jer izgleda kao da ima koji kilogram viška, ali to je nešto što je Koloma pratilo praktično otkako je uplovio u profesionalne vode.

Kino Kolom u Valensiji (©Shutterstock)Kino Kolom u Valensiji (©Shutterstock)

Da bi Zvezda izvukla ono najbolje iz svog najnovijeg pojačanja, moraće da mu pruži ugodnu atmosferu punu razumevanja. Kolom je kroz karijeru znao da igra utakmice vredne ubačenih 20 poena kao od šale, ali mu je za to bilo potrebno da oseća poverenje tima i da mu samopouzdanje bude visoko. Nikada dosad nije bio neko ko će u kontinuitetu da rešava utakmice i ima prosek od 20 poena, ali je umeo da iskoči kada bi druga rešenja zakazala. Njegove šuterske sposobnosti su takođe limitirane i nije imao pretarano jak kontinuitet. Trojke je redovno šutirao ispod 40 odsto, u ranijim godinama i ispod 30 odsto uspešnosti, mada je u radu s Jevgenijem Pašutinom uspeo da ostvari određeni napredak i u tom pogledu. U Evroligi je na 32,4 odsto sa distance, tako da ne treba očekivati da će preterano da iskače u tom pogledu.

To ni neće biti njegov zadatak u Crvenoj zvezdi, već da razigra saigrače i asistencijama prevashodno rastereti Lengstona Hola i Korija Voldena. S njegovim dolaskom minute sigurno gubi Aleksa Uskoković, ali to je cena koju Zvezda mora da plati jer je dovođenjem Koloma očigledno fokusirana da u preostalih 20 utakmica napadne TOP 8 fazu, što je i bio cilj uoči sezone.

Aklimatizaciju u Crvenoj zvezdi olakšaće mu nekadašnji šuter Valensije Džordan Lojd, koji se iskreno jako obradovao njegovim dolaskom.

Da rezimiramo – Kino Kolom je plejmejker kome je pik’n’rol igra osnovno oruđe, solidan je napadač, ima sasvim dobar košarkaški IQ što je negde odlika španskih košarkaša. Međutim, nije adaptiran na brzu igru zbog nedostatka atletskih i fizičkih kvaliteta, niti je preterano dobar defanzivac i šuter. Ali, u miksu sa Lojdom, Voldenom i Holom trebalo bi da se uklopi jer donosi drugačiju dimenziju košarke.

Pitanje je samo kada će Kino Kolom dostići optimalnu formu...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (@nikolaS_msport)


tagovi

Jadranska ligaEvroligaKK Crvena zvezdaKino KolomHoakin Kolom

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara