Ognjen Dobrić (©Star Sport)
Ognjen Dobrić (©Star Sport)

Zvezdina prevaga - domaći igrači: Dobrićevo peto priznanje, Davidovac univerzalac i X faktor Marković

Vreme čitanja: 5min | uto. 07.06.22. | 17:08

Statistički gledano, učinak na nivou Partizanovih stranaca

Dočekali su jutro uz zvuke tamburaša u jednom beogradskom restoranu i slavljeničku euforiju propraćenu navijačkim pesmama i bakljama zamenili su notama starogradskih pesama. Uživali su košarkaši Crvene zvezde za svoju dušu, svesni koliki su poduhvat napravili u majstorici koja je dugo bila u rukama Partizanovih igrača i lako je mogla da se završi preokretom kakav nije viđen u istoriji regionalne lige.

Dan posle pete utakmice u kojoj su se isprepletali osećaj ponosa zbog osvajanja titule i razočaranja zbog svega viđenog u kompletnoj finalnoj seriji, sportski utisak šampionskog poduhvata Crvene zvezde jeste učinak domaćih igrača čije su minijature odredile pobednika.

Izabrane vesti

Ognjen Dobrić izabran je za MVP kompletne bitke za titulu, a iako u majstorici nije odigrao naročito kvalitetno u fazi napada njegov učinak kroz sve utakmice vredan je petog individualnog priznanja u karijeri. Posle dva zvanja najkorisnijeg pojedinca i strelca finala Superlige u sezonama 2016/17 i 2020/21, kninska "Kobra" pokazala je najviše u šampionskom sastavu čime je potkrepila legitimnost izbora. Posle izbora Nikole Kalinića za MVP ligaškog dela regionalnog takmičenja, lični uspeh Ognjena Dobrića još jedna je potvrda značaja domaćih proizvoda, odnosno koliko se na Malom Kalemegdanu vrednuje njihov kvalitet.

Statistika poslednje utakmice regionalne sezone najbolje govori u prilog ovoj tezi. Učinak Ognjena Dobrića, Nikole Kalinića, Dejana Davidovca, Luke Mitrovića, Stefana Markovića, Stefana Lazarevića, Ognjena Kuzmića i Nikole Ivanovićakoji ne može da se podvede kao klasičan stranac jer je rođen u vreme zajedničke države – jednak je onom što su uradili Partizanovi Amerikanci Kevin Panterima srpske papire još iz vremena kada je branio boje Crvene zvezdeZek Ledej i Dalas Mur – ima i albanski pasoš – Francuz Matijas Lesor i Izraelac Jam Madar.

Na papiru to izgleda ovako – Zvezdino “IĆ“ društvo skupilo je 137 i po minuta uz učinak 59 poena, 25 skokova, sedam asistencija i šest ukradenih lopti. Partizanovi legionari odigrali su 141 i po minut, uz 60 poena, 18 uhvaćenih lopti, devet “krađa“ i šest završnih dodavanja.

Davidovac je bio najefikasniji sa 15 poena uz šest skokova, Kalinić je na isti učinak na obruču imao i 11 poena, dok je Mitrović ubacio poen manje. Davidovac i Kalinić bili su meč-vineri dela utakmice od povratka na parket nakon jednočasovnog prekida, pogotovo je to slučaj za univerzalca iz Zrenjanina koji je još jednom blistao u jedinstvenoj ulozi na parketu. Srebrni reprezentativac iz Rija i Madrida počeo je utakmicu uz dozu nervoze i zbog njegovog četvrtog faula nad Lesorom tribine su “proključale“ zbog čega je dvorana ubrzo ispražnjena. Pošto je utakmica nastavljena uspeo je da ostane pribran dovoljno da za sedam minuta napravi dovoljno konkretnih stvari u oba smera i zaokruži dobru rolu.

Mitrović je posle dva tiha izdanja na gostovanju Partizanu opet bio veoma koristan za svoj tim. Odigrao je savršenu utakmicu uz 4/4 iz igre i 2/2 sa slobodnih bacanja, a svojom pojavom u reketu bio je jedan od onih koji su opteretili Partizan i ostavili protivnika bez mnogo rešenja u igri blizu koša. Markovićeva trojka za 72:70 na tri i po minuta pre isteka vremena delovala je kao injekcija samopouzdanja za kompletnu ekipu i anestetik za crno-bele koji su se borili koliko su mogli do kraja, ali ipak ostali bez snage za završni udarac. Prekaljeni organizator igre odigrao je kompletan plej-of sa smanjenom minutažom, daleko od prepoznatljive forme iz reprezentativnih dana, ali kada je Zvezdi bio najpotrebniji izvukao je veliki pogodak i još jednom bio X faktor u meču za trofej. Baš kao što je to bio slučaj u finalu Kupa Radivoja Koraća pre nepuna četiri meseca, kada je zajedno sa Kalinićem izvojevao ubedljivu pobedu nad gradskim rivalom.

Sa druge strane, gotovo polovinu od 60 poena Partizanovih stranaca ubacio je Panter. Lesor je bio dominantna sila u reketu jer je pohvatao 13 lopti, čak devet u reketu Crvene zvezde uz još pet ukradenih poseda, devet poena i dve asistencije, te četiri izgubljene lopte. Mur je bio neko na koga su se uz Pantera oslanjali Partizanovi igrači u nadi da će izvući lopta koja će ići do dna mrežice, dok je Madar uprkos visokoj minutaži ostao daleko od izdanja iz četvrtog susreta.

Zanimljivo je da je identična situacija u odnosu Zvezdini stranci – Partizanovi domaći. Holins i Volters su skupili 62 minuta, od čega Holins najviše u redovima crveno-belih sa 34 minuta, te ukupno 21 poen, osam asistencija, pet skokova i tri ukradene lopte. Avramović, Zagorac, Smailagić i Trifunović zabeležili su nešto više od 58 minuta, uz 17 poena, deset uhvaćenih i šest podeljenih lopti. Avramović se ponovo izdvojio sa 12 poena, pet skokova i četiri asistencije. Smailagić, Zagorac i Trifunović zbirno su imali pet po poena i reakcija na obruču, uz dve asistencije. S tim da treba istaći kako je Trifunović na terenu proveo 15 sekundi. Tristan Vukčević i Balša Koprivica su dešavanja pratili sa klupe.

Kada se sve stavi na papir, u računicu jeste uzeto više domaćih košarkaša šampiona Jadrana nego legionara Parnog valjka, s tim da bi pristalice ne samo beogradskih večitih, već i svih klubova u Srbiji radije voleli da redovno gledaju kako njihovi sunarodnici drže glavnu reč na parketu. Ne zato što je neko protiv stranaca u srpskoj košarci, već zato što sam pomen da su naši ljudi doneli prevagu u nekoj seriji za titulu ima lepši prizvuk, ma o kome da je reč. Još veću težinu nose ovi parametri u vreme kada se sve više kroz lupu gledaju role jednih i drugih...


tagovi

KK Crvena zvezdaABA ligaFinale Jadranske ligeOgnjen DobrićDejan DavidovacNikola KalinićStefan MarkovićLuka MitrovićOgnjen KuzmićStefan Lazarević

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara