Džon Holand i Ognjen Dobrić (©Starsport)
Džon Holand i Ognjen Dobrić (©Starsport)

Autsajder u koži pitbula iliti priča o renesansi Džona Holanda

Vreme čitanja: 6min | pet. 07.04.23. | 14:40

Posle turbulentnog perioda Crvena zvezda pruža sve bolje partije, a iskusni stručnjak tima sa Malog Kalemegdana dobija sve više opcija na terenu

Pala je Baskonija uz samo 63 primljena poena (u 33. kolu postigla 120 protiv Asvela), potom je u dvorani "Aleksandar Nikolić" zaustavljena i Valensija (11 poena u odlučujućoj deonici). Trijumfalni niz nastavljen je u Vilerbanu, gde je Asvel postigao svega 18 poena tokom drugog poluvremena, a posle rutinske pobede nad Megom u ABA ligi, Crvena zvezda je dočekala i lidera Evrolige, Olimpijakos. Izabranici Duška Ivanovića su u sjajnoj atmosferi, u susretu koji za njih praktično nije imao takmičarski značaj (ispali iz plej-of trke u uprkos trijumfu u prethodnom kolu), oborili na pleća moćni sastav Jorgosa Barcokasa.

Drugi put ove sezone. Dokazali da kvalitetom ne zaostaju za timovima iz samog vrha evropske elite. A pored Fakunda Kampaca, koji je nastavio da briljira i diriguje Zvezdinom igrom, u susretu sa grčkim šampionom blesnuo je i pomalo zaboravljeni Džon Holand.

Izabrane vesti

Već je u drugoj četvrtini sa par dobrih poteza nagovestio da bi mogao da odigra značajnu ulogu u pretposlednjem, 33. kolu Evrolige. Dok je Fakundo Kampaco bio na klupi, pomogao je ekipi da preokrene rezultat. Borio se u odbrani, trudio u napadu i u prelomnim trenucima deonice ukrao jednu loptu rivalu, potom pogodio dva penala, pa je i u finišu poluvremena sa crte čuvao ekipu u egalu.

U trećoj deonici je imao jednu blokadu, ali je zaradio i treći faul, pa se stekao utisak da je završio svoje. Ipak, prepoznao je Ivanović da je iskusni Amerikanac u dobrom ritmu i ostavio ga na parketu za početak odlučujućeg perioda. Usledila je erupcija.

Kada je Olimpijakos krenuo na sve ili ništa, Holand je imao svoj šou. Umeo je ove sezone i da "izdivlja" na terenu, ali sinoć je namestio ruku, zapalio tribine i hranio se energijom navijača. Kao u video igrici, radio je na protivničkoj polovini šta mu je volja. Možda su ga i košarkaši grčkog šampiona potcenili, s ozbirom na minornu ulogu koju ima ove sezone u timu Crvene zvezde, ali je Holand svima pokazao šta bi mogao da donese ekipi u finišu sezone. Vezao je dve trojke, pa dvojku, a onda ukrao loptu rivalu i zakucao u kontri. Pionir je proključao. Nije ni to bio kraj, pošto je na četiri minuta do isteka vremena pogodio još jednu trojku i zaokržio doprinos u odlučujućem periodu na 13 poena! Individualna serija koje se ne bi postideli ni NBA igrači. Retko se u Evropi viđa da neko veže toliki broj poena zaredom - bez promašaja.

Ostao je potom bez snage, pa ga je Ivanović poslao na klupu, a onda je Kampaco priveo meč kraju. Velika pobeda Zvezde i partija za pamćenje 34-godišnjeg košarkaša.

"Svaka mu čast, malo je igrača koji to mogu, da ostanu po strani toliko dugo, svesni da mogu da doprinesu. Dobro je radio, uvek bio spreman kakva god da je situacija. Konstantno ulaže veliki napor na treninzima i uvek je pozitivan. Sjajan je saigrač. Ponosan sam i srećan zbog njega. Definitivno je zaslužio ovako nešto", rekao je Hasan Martin posle utakmice.

Saigrači su svaki njegov dobar potez proslavljali sa posebnim zadovoljstvom. Kao i navijači. Iako nije imao veliku ulogu ove sezone, od početka su gajili posebne simpatije prema "pitbulu" koji je konačno pokazao zbog čega je tu.

Izuzetno je važno za sve nas, kao i za njega. Tu je od avgusta, nije mnogo igrao, ali uvek ima odličnu energiju, veoma sam srećan zbog njega. Zaslužio je, ima zarazan osmeh, radi svaki dan", hvalio ga je i Luka Vildoza.

Kako stoje stvari, mogao bi Holand da bude još jedan Ivanovićev adut u ključnom delu sezone. Dobio je priliku usled određenih povreda i odlično je iskoristio. Pokazao da u doziranoj minutaži zaraznom energijom može da doprinese na terenu. I to značajno. Jer nije mala stvar izrešetati Olimpijakos, kako je Holand to izveo.

Ako se iko pitao kako je bivši košarkaš Uniksa i Burse istrajao toliko pored činjenice da je u 33 kola Evrolige upisao 21 nastup i provodio oko devet i po minuta na parketu, odigrao 12 utakmica u ABA ligi sa prosekom od 13,4 minuta, odgovor leži u njegovom neverovatnom stavu, što su potvrdili i saigrači. Nije skidao osmeh sa lica i kada je bio van protokola. Ni kada je provodio čitave utakmice na klupi. Uvek je bio tu kao podrška i neretko di džej u svlačionici. Zadužen za dobru atmosferu.

Jedan je od najpozitivnijih igrača koje sam u karijeri trenirao. Igrao ili ne, on je pozitivan i nasmejan“, opisao je Duško Ivanović bivšeg reprezentativca Portorika nakon pobede protiv Olimpijakosa.

A sada je još jednom podsetio na svoje kvalitete. Meku ruku, sposobnost da “se zapali” i pogađa u seriji, da pomogne energijom i požrtvovanom igrom u odbrani. Ima Holand veliko iskustvo iza sebe, mnoštvo utakmica na visokom nivou, a pokazao je i prošle sezone u dresu Burse da može da bude i čovek odluke. Da se ne boji odgovornosti.

Upamtili su ga dobro navijači Partizana. Ubacio je trojku za produžetak u osmini finala Evrokupa protiv crno-belih, pred 19.224 navijača u Štark Areni, a potom i preciznim hicem sa distance u dodatnih pet minuta trasirao ekipi Dušana Alimpijevića put ka pobedi. Okončao susret sa 17 poena i 4/5 van linije 6,75 i dao ključan doprinos u verovatno najvećem iznenađenju prethodne sezone.

A onda je briljirao i protiv Cedevite Olimpije sa 16 poena i sedam skokova na putu ka polufinalu. Tokom utakmice u Ljubljani je dao i čuvenu izjavu.

"Rrrrrrr! Mi smo psi, mi smo psi, ne bilo koji, nego pit-bulovi! Mi smo autsajderi, ali nas nije briga, pit-bulovi smo, rrrrr", poručio je na poluvremenu Holand.

O tome koliko voli košarku i šta je sve spreman da uradi zbog nje, govori i luda priča od letos, kada se iz zabave borio za šampionsku titulu u Portoriku.

Znaju svi koliko sam strastven i koliko volim košarku. Došao sam u Portoriko na odmor. A onda me je vlasnik kluba ubedio da ostanem i igram za njih plej-of. Moj plan je bio da odem do Portorika samo na vikend kako bih malo predahnuo, a sada sam ovde i igram, borimo se za titulu. Nisam imao ni dovoljno opreme kada sam se dogovorio da ostanem. Bio je to početak plej-ofa i osetio sam da imamo šansu da uradimo nešto specijalno... Jednostavno nisam mogao da odolim. Ja sam u svojoj srži košarkaš, ne mogu da odolim nadmetanju. Na sve to, dogovorili smo se svega dan ili dva pre nego što sam potpisao sa Crvenom zvezdom. Nisam ni znao da li ću igrati u Evropi naredne sezone”, pričao je Holand za Mozzart Sport pred dolazak na Mali Kalemegdan.

A najavio je da će se tako ophoditi i prema crveno-belom dresu. S ozbirom da nije igrao previše, ali nikada nije napravio ni najmanji problem zbog toga, vredno ispunjavao svoje obaveze i uvek bio spreman za tim, s te strane nije razočarao.

Srce sam spreman da ostavim na terenu, stižem sa mentalitetom pit bula. Biću sada ozbiljan, zaista sam vrlo zadovoljan i motivisan da na pravi način nastavim karijeru u Zvezdi, klubu sa renomeom i bogatom istorijom. Velika je stvar biti deo toga. Ne mislim da sam bitan lično ja ili neke moje izjave, već tim. Važno je kako ćemo da igramo kao grupa. Ja sam timski igrač, jedva čekam da sve počne”.

I posle erupcije protiv Olimpijakosa, teško je zamisliti da Džon Holand dobije veliku ulogu, ali pokazao je šta ume, posebno uz Kampaca, koji čitav tim čini boljim. Utisak je da bi mogao bude kec iz rukava Duška Ivanovića u pohodu na trofej ABA lige.


tagovi

KK Crvena zvezdaDžon HolandHasan MartinLuka VildozaDuško Ivanović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara