(MN press)
(MN press)

U susret večitom derbiju: Zvezda i Dule "dopratili" Željka na klupu Partizana sa 0-5, a Lučić ga "ispratio" sa 6-3

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.11.21. | 09:32

Obradović vodi crno-bele u večitom derbiju posle 28 godina

Predstojeći večiti derbi (nedelja, 19 časova), bez obzira što je u pitanju tek prvi ligaški duel ove sezone između Crvene zvezde i Partizana, biće poseban. Razlog je Željko Obradović koji se vratio na klupu crno-belih posle 28 godina.

Danas najtrofejniji evropski stručnjak je u dve sezone (1991-1992, 1992-1993), iako trenerski početnik, pokazao Igoru Peroviću, Željku Rebrači, Zoranu Stevanoviću, Vladi Dragutinoviću, Dragiši Šariću, Mlađanu Šilobadu, Igoru Mihajlovskom, Nikoli Lončaru, Aleksandru Ðorđeviću, Predrag Daniloviću, Slaviši Koprivici i Ivu Nakiću put do triple krune (1992), najvrednije u istoriji kluba - Kup Jugoslavije, Prvenstvo Jugoslavije i Evropske lige (kako se tada zvalo najelitnije kontinentalno takmičenje). Ujedno, s klupe je predvodio crno-bele u ukupno 14 derbija - šest u ligaškom delu i osam u finalnim serijama.

Izabrane vesti

Nedelja, 19 časova: (1,80) Crvena zveza (14,5) Partizan (2,15)

Prva epizoda je bila u jesen 1991. u kojoj je Partizan bio ubedljiv (87:67). Zatim je slavio i u drugom ligaškom susrertu kao gost (50:72), da bi dominaciju u nacionalnom šampionatu u kojem je izgubio samo dva meča i to na "pola koša", u Skoplju od Rabotničkog (109:110) i u Sarajevu od Bosne (84:85), potvrdio u finalnoj seriji protiv crveno-belih čiji je tada trener bio Duško Vujošević.

Ukratko u završnim borbama za nacionalnu titulu tada već skraćene Jugoslavije (zbog ratnih dešavanja Ligu su već na leto 1991. napustili slovenački i hrvatski klubovi) Partizan je, kao sveži šampion Evrope, u tri meča (104:81, 92:81, 92:75) "počistio" Zvezdu koja je igrala u sastavu Saša Obradović, Slobodan Janković, Zoran Jovanović, Rastko Cvetković, Aleksandar Trifunović, Nebojša Ilić, Nenad Trunić, Dragi Kaličanin, Radomir Maroević, Milan Marnković, Dejan Tomašević i Dušan Jelić.

Daleko zanimljivije je bilo sledeće sezone (1992-1993) koja se igrala iz tri dela. Pošto su našim klubovima zbog sankcija UN bila zabranjena učešća u međunarodnim takmičenjima, kao i da su iz takmičenja istupile ekipe iz BiH i Makedonije, bivših republika SFR Jugoslavije koje su napustile novoformiranu SR Jugoslaviju, odlučeno je da se uveća broj utakmica u nacionalnom šampionatu kroz trodelni sistem - regularni deo, plavu i belu ligu (za plej-of i borbu za opstanak) i plej-of.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------


U prvom delu Crvena zvezda, sa novim trenerom Vladislavom Lučićem, pobedila je oba puta (88:85 i 94:97) Partizan koji je tokom leta 1992. pretrpeo ozbiljne igračke promene, odnosno ostao bez Danilovića, Đorđevića i Nakića dok su tim činili Vlada Dragutinović, Nikola, Zoran Stevanović, Željko Rebrača, Slaviša Koprivica, Gavrilo Pajović, Milan Goljović, Miroslav Berić, Aleksandar Ivanović, Mlađan Šilobad, Predrag Drobnjak i Slađan Stojković.

Zatim je Zvezda slavila i u prvom delu plave lige (93:78), da bi Partizan uzvratio u drugom (84:72), a nešto kasnije usledila je možda i najzanimljivija finalna serija u istoriji srpske košarke.

Crveno-beli su u prvom meču odbrabnili domaći teren (89:87), ali ne i u drugom u kom je Partizan žestoko uzvratio (67:82). Priliku da sad on preuzme rezultatsku inicijativu nije iskorisrtio u trećem meču kao domaćin (77:83), ali je u četvrtom (70:68) najavio da će šampion biti odlučen u majstorici u kojoj su Dragoljub Vidačić, Nebojša Ilić, Saša Obradović, Mileta Lisica, Predrag Stojaković, Zoran Jovanović, Rastko Cvetković, Slobodan Kaličanin, Aleksandar Trifunović, Milan Marinković, Dejan Tomašević i Nikola Jovanović pobedom od 72:64, posle 21 godine doneli titulu državnog prvaka na Mali Kalemegdan.


tagovi

KK PartizanKK Crvena zvezdaABA ligaŽeljko ObradovićDuško VujoševićVladislav Lučić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara