Nikola Jokić i Džoel Embid (©AFP)
Nikola Jokić i Džoel Embid (©AFP)

ESPN objavio poslednje rezultate: Nikad neizvesnija MVP trka između Jokića i Embida!

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.03.23. | 15:30

Jokić ima više izbora za prvo mesto od glavnog konkurenta, ali...

Ovogodišnja trka za MVP najjače košarkaške lige sveta biće neizvesnija od bilo kojih dosad, tu više nema nikakve dileme!

Svega desetak dana ostalo je do kraja ligaške faze NBA, a renomirani ESPN je kao uvod u završnicu prvog dela objavio rezultate poslednje ankete u kojoj je učestvovalo 100 najpoznatijih medija i rezultati su sledeći - samo dva boda dele Nikolu Jokića i Džoela Embida!

Izabrane vesti

Ovo je poslednja anketa u sezoni, jer sledeće što nas čeka jeste objavljivanje imena zvanično najkorisnijeg igrača NBA lige za takmičarsku 2022/23 tokom plej-ofa. Kako piše ESPN, rezultat u ovom trenutku glasi 790-788 u korist Džoela Embida.

Uvidom u tabelu glasanja jasno je da dvostruki uzastopni osvajač ovog priznanja ima više izbora za prvo mesto (42-40), ali razliku pravi to što je vedeta Filadelfije bolje pozicionirana u glasanju za drugo mesto. Naime, Embid ima 45 izbora za drugu poziciju, šest više od Jokića. Suština je sledeća, kako se za prvo mesto daje osam, a za drugo pet bodova, da je Srbin imao samo jedan izbor za drugo mesto više, bio bi u prednosti za bod!

Za njima ide Janis Adetokunbo koji je pokupio preostalih 18 glasova za prvo mesto. As Milvokija predvodi ekipu koja u konkurenciji ima najviše pobeda u ligi (55), pa ESPN naglašava da je izbor glasačima nikad teži!

Podsetimo, u kladionici Mozzart možete da igrate na to ko će biti MVP najjače lige na planeti. Po trenutnom stanju kvota da će to ponovo biti Nikola Jokić je 2,00, dok je za Džoela Embida 2,10. Janis Adetokunbo je sada na 5,50. Sve kvote za MVP možete videti OVDE.

Detalj koji bi sada trku mogao da vrati u Jokićevu korist jeste Embidova odluka da preskoči gostovanje Denveru zbog navodne pobede lista desne noge.

Rezultati ankete ESPNRezultati ankete ESPN

Trener Dalas Maveriksa Džejson Kid dao je ideju da Jokić i Embid podele MVP priznanje što se dosad nije dešavalo. Kroz istoriju bilo je slučajeva da dvojica igrača u prvoj NBA sezoni ponesu zajedno nagradu za Rukija godine. Poslednji put to se dogodilo 2000. godine sa Eltonom Brendom i Stivom Frensisom, pre toga 1995. su nagradu poneli baš Džejson Kid i Grent Hil.

Dosad najneizvesnija MVP trka u istoriji NBA datira iz 1990. godine kada su u miksu bili Medžik Džonson, Čarls Barkli i Majkl Džordan. Iako je Čarls Barkli tada imao 38 glasova za prvo mesto, Medžik je uzeo prestižnu nagradu jer je imao više izbora za drugo mesto. Istorija bi mogla da se ponovi ove godine, ali tek treba da sačekamo rezultate zvaničnog glasanja.

Dugo je izgledalo da Nikola Jokić ni ove godine neće imati konkurenciju i da će postići redak uspeh da objedini tri MVP priznanja zaredom što je uspelo samo Bilu Raselu, Viltu Čembrlejnu i Leriju Birdu. No, narativ američke javnosti drastično se promenio s vremenom, tamošnji stručni konsultanti i analitičari su u dobroj meri počeli da osporavaju Jokićeva dostignuća što je počelo da uzima maha. Ne spori niko Embidov kvalitet, Denver je takođe izgubio četiri utakmice zaredom, odnosno pet u poslednjih šest mečeva, ali... Među glasačima postoji narativ da je lestvica za "het-trik" MVP priznanja daleko viši od one koja bi Embidu bila dovoljna da uzme prvi trofej ove vrste u karijeri.

Jokić po glasovima pao na drugu poziciju u vreme pred Ol star pauzu, a dotad je najbliža razlika između dvojice konkurenata bila 35 bodova sredinom prošle sezone.

Srpski as vodio je Denver do najboljeg skora na Zapadu uz prosek od 24,9 poena, 11,9 skokova i 9,9 asistencija. Nadomak je toga da postane tek treći igrač u istoriji NBA koji je imao tripl-dabl prosek u sezoni, uz Oskara Robertsona i Rasela Vestbruka. Embid je prvi strelac lige sa 33,22 poena po utakmici, a takođe beleži 10,2 uhvaćene i 4,2 podeljene lopte. Siksersi su blizu toga da zaključaju treću poziciju na tabeli Istoka.

Šta vi mislite - ko treba da bude MVP?


tagovi

Nikola JokićDžoel EmbidNBA ligaDenver NagetsFiladelfija Seventisiksers

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara